Barevné menu podle šéfa chutná všem. Malým i velkým

Zeleninový špíz s fetou. Foto: Zeleninový špíz s fetou.Foto: Marek Dienstl

S těmito jídly nasytíte a potěšíte děti i dospělé. Radujte se u svých grilů a vyzkoušejte recepty Zdeňka Pohlreicha. Jsou nenáročné na přípravu a přitom uspokojí i náročné strávníky.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY

 

 

 

 

 

 

 

ZELENINOVÝ ŠPÍZ S FETOU

Suroviny:

toastový chleba
sýr Feta
cherry rajčátka
sušená rajčata
černé olivy
 
na marinádu:
citronová šťáva
olivový olej
pesto
sůl
pepř

 
Postup: Nejdříve připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.

Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.

Pak na špejli střídavě napícháme sýr Feta, chleba, rajče a sušené rajče.

Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.

Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapékat zhruba 4 minuty.

 

 

SENDVIČ S HOVĚZÍM MASEM A MODRÝM SÝREM

Sendvičem s hovězím masem a s modrým sýrem. Foto: Sendvičem s hovězím masem a s modrým sýrem.Foto: Marek Dienstl


Suroviny:

hovězí maso
rukola
baby špenát
cherry rajčátka
sůl
pepř
 
na těsto:
400 g polohrubé mouky
200 ml vlažné vody
1 lžička sušeného droždí
1 lžička cukru
špetka soli
 
na dresink:
hořčice
balzamikový ocet
olivový olej
citronová šťáva
pepř

 
Postup: V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1–1,5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.

Mezitím si připravíme francouzský dresink: v misce smícháme hořčici, balzamikový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.

Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril.

Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočívat a pak nakrájíme na plátky.

V salátové míse smícháme rukolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresinkem.

Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.

 

KRŮTÍ PLACIČKY, BRAMBORY SE SMETANOU, ŽAMPIONY A OKURKOVÁ SALSA

Krůtími placičkami s bramborymi se smetanou a žampiony s okurkovou salsou potěšíte každé dítě. Foto: Krůtími placičkami s bramborymi se smetanou a žampiony s okurkovou salsou potěšíte každé dítě.Foto: Marek Dienstl


Suroviny:

mleté krůtí maso
slanina
1 dcl smetany
citronová šťáva
jarní cibulka
sůl
pepř
 
na brambory:
brambory
zakysaná smetana
smetana
1 stroužek česneku
tymián
rozmarýn
petrželka
pažitka
olivový olej
sůl
 
na okurkovou salsu:
salátová okurka
olivový olej
chilli paprička
kopr
sůl
pepř

 
Postup: Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.

V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou.

Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.

Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.

Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.

V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě.

Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.

 

LÍVANCE S ČERSTVÝM OVOCEM A ZAKYSANOU SMETANOU

Lívance se zakysanou smetanou a ovocem. Foto: Lívance se zakysanou smetanou a ovocem.Foto: Marek Dienstl


Suroviny:

ostružiny
maliny
jahody
borůvky
zakysaná smetana
moučkový cukr
máslo
olej
 
na těsto:
250 g mouky
300 ml mléka
25 g droždí
20 g cukru
citronová kůra
špetka soli


Postup: Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ní rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.

Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

VAŘTE JAKO BOZI! Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.

Článek

Filet z krajty na špízu Foto:

Kde jinde ochutnat krajtu či zebru než na Prima FRESH Festivalu?

Chtěli byste ochutnat něco exotického? Třeba krokodýla, žábu anebo již zmiňovanou krajtu či zebru? Pak máte jedinečnou příležitost na pardubickém Prima FRESH Festivalu,...


reklama