Francouzké recepty Zdeňka Pohlreicha

Francouzská cibulačka. Nezapomeňte na čerstvý tymián a šampaňské.  Foto: Francouzská cibulačka. Nezapomeňte na čerstvý tymián a šampaňské. Foto: archiv FTV Prima

Zdeněk Pohlreich vařil v Paříži. A zde jsou recepty na delikatesy, které v nedělním extra dílu pořadu Teď vaří šéf! II. představil.

Příští týden se můžete těšit na novou řadu pořadu Rozpal to šéfe! Šéf rozpálí gril opět v neděli v 18.00 na Primě!

Pokud jste některý z dílů pořadu Teď vaří šéf! II. nestihli sledovat v televizi, můžete si ho pustit ještě na Prima PLAY

 

 

 

 

 

 

FRANCOUZSKÉ JELÍTKO S KAŠÍ A JABLKEM A KACHNÍ PARMENTIER

Na jeden talíř nandáme opečené jelítko a část opečených jablíček, na druhý talíř pak orestovaný kachní parmentier se zbytkem jablek a kachní šťávou.  Foto: Na jeden talíř nandáme opečené jelítko a část opečených jablíček, na druhý talíř pak orestovaný kachní parmentier se zbytkem jablek a kachní šťávou. Foto: archiv FTV PrimaSuroviny:

jelítko
kachní confit
kachní šťáva
bramborová kaše
1 jablko
máslo
oregano
olivový olej
sůl
pepř

 

Postup:

Nejdříve si připravíme parmentier: kousek jelítka vymačkáme do mísy a přidáme nakrájený kachní confit, čerstvé oregano, osolíme, opepříme a směs spojíme. Vytvarujeme placičky a necháme orestovat na oleji.

Zbytek jelítka propícháme, aby na pánvi neprskalo, a na koncích přichytíme párátkem.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a jelítko z obou stran pozvolna orestujeme spolu s nakrájeným jablkem. Pak přidáme kousek másla a necháme rozpustit.

Na jeden talíř nandáme opečené jelítko a část opečených jablíček, na druhý talíř pak orestovaný kachní parmentier se zbytkem jablek a kachní šťávou.

Oboje podáváme s bramborovou kaší.

 

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Francouzská cibulačka. Nezapomeňte na čerstvý tymián a šampaňské.  Foto: Francouzská cibulačka. Nezapomeňte na čerstvý tymián a šampaňské. Foto: archiv FTV PrimaSuroviny:

 

4 cibule
1 dcl šampaňského
2 dcl drůbežího vývaru
máslo
bageta
plátkový sýr
strouhaný sýr
tymián
pažitka
olivový olej

 

Postup:

V kastrůlku necháme rozehřát máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Osolíme a opepříme. Když se cibule začne přichytávat na dno hrnce, dáme ho stranou, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát. Pak vrátíme zpátky na sporák, přidáme čerstvý tymián a zalijeme šampaňským a drůbežím vývarem.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme nakrájené plátky bagety.

Polévku nandáme do misek, přidáme krutony, pak plátek sýra a navrch posypeme sýrem strouhaným.

Misky dáme do vyhřáté trouby a necháme zapéct dozlatova. Potom posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.

 

PALAČINKY CRÊPES SUZETTE

Palačinky Suzette usmažíme na másle a necháme je obalit v pomerančové omáčce. Pak je nandáme na talíř, zalijeme zbytkem omáčky a podáváme.   Foto: Palačinky Suzette usmažíme na másle a necháme je obalit v pomerančové omáčce. Pak je nandáme na talíř, zalijeme zbytkem omáčky a podáváme. Foto: archiv FTV Prima


Suroviny:

na těsto:
250 ml polotučného mléka
140 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
máslo na smažení
 
na pomerančovou omáčku:
2 pomeranče
máslo
cukr
pomerančový likér

 

Postup:

Připravíme si těsto na palačinky a necháme ho aspoň 20 minut odstát. Mezitím uděláme pomerančovou omáčku: 2 pomeranče oloupeme a kůru nakrájíme na nudličky.

V pánvičce necháme rozpustit máslo, zasypeme cukrem a necháme ho rozpustit, až se vytvoří karamel. Zalijeme šťávou ze dvou pomerančů, přidáme nakrájenou kůru a necháme povařit.

Na závěr přidáme kapku pomerančového likéru. Palačinky usmažíme na másle a necháme je obalit v pomerančové omáčce. Pak je nandáme na talíř, zalijeme zbytkem omáčky a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama