Karolína, domácí kuchařka: Už se brzy šeří

Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky  Foto: Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky Foto: All

Ve třetím díle své kuchařské show Karolína, domácí kuchařka vzala diváky na cestu slunným jihem – od Francie přes Itálii až do Řecka.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Jemný česnekový krém s hříbkyjemny cesnekovy krem s hribky Foto: jemny cesnekovy krem s hribkyFoto: All

Suroviny:

10 stroužků česneku, oloupané

4 lžíce olivového oleje

1hřebíček

2 bobkové listy

2 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu

2 snítky majoránky + na ozdobu

1,2 litru zeleninového vývaru

700 g brambor, nejlépe typu C, oloupaných

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka muškátového květu

100 ml smetany ke šlehání

2 pořádné hrsti čerstvých hříbků nebo pořádná hrst sušených hub

čerstvé pečivo k podávání

 

Postup:

Stroužky česneku nahrubo pokrájejte a zvolna opečte na olivovém oleji spolu s bobkovým listem, hřebíčkem a lístky tymiánu a majoránky, jen aby česnek zesklovatěl, ale nezhnědl. Směs se rozvoní a mírně opeče - pak ji zalijte ohřátým zeleninovým vývarem.

Oloupané brambory pokrájejte na větší kostky a přidejte je do polévky. Nechte vařit cca 15 minut, tj. dokud brambory nebudou měkké (raději ochutnejte, některým to trvá déle, a v krému nechcete cítit chuť nedovařených brambor).

Mezitím čerstvé houby nakrájejte na plátky a opečte před dokončením polévky na lžíci olivového oleje. Sušené houby namočte v malém kastrůlku v troše vody (stačí jen tak, aby byly potopené) a povařte je cca 10 minut.

Když jsou brambory měkké, vyjměte bylinky a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu, opečené houby (pár si jich nechte na ozdobu) nebo vařené i s vodou ve které se vařily, ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte muškátovým květem. Znovu polévku přiveďte k varu a vypněte ji.

Polévku posypte čerstvými lísky tymiánu a majoránky na talířích ozdobte troškou olivového oleje.

 

Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablkyKráličí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky  Foto: Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky Foto: All

Suroviny:

4 králičí stehna

100 g slaniny, vcelku

2 lžíce sádla

4 hodně velké cibule, na kousky

4 stroužky česneku, na plátky

1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička sladké papriky

sůl a čerstvě mletý pepř

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce kremžské hořčice

0,5 l suchého cideru (máte-li francouzský cidre, použijte ten)

šťáva z půlky citronu

čerstvý tymián na ozdobu

 

Postup:

Králičí stehna prošpikujte proužky z poloviny slaniny a zbytek nakrájejte na kostičky. Stehna osolte a opepřete a odložte do misky. Troubu rozehřejte na 180 – 200 C.

Sádlo rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby (nejlépe litinovém), opečte na něm nakrájenou slaninu a cibuli dorůžova, pak přidejte i králičí stehna a opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Pak přidejte česnek, tymián, papriku,sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě cca 2 minuty za občasného promíchnutí opékejte, pak zalijte ciderem. Přiveďte k varu, přiklopte a kastrol přesuňte na 1 - 1,5 hodiny do trouby. Občas přelijte stehna šťávou a podle potřeby můžete mírně podlít ciderem nebo vodou.

Když je maso měkké, ochutnejte, přidejte citronovou šťávu, odklopte a dopečte na barvu, asi 10 - 15 minut. Pak znovu ochutnejte - můžete přisolit, přisladit, přidat trochu cideru - výsledná chuť má být sladkokyselá.

Podávejte např. se šťouchanými bramborami.

 

Šťouchané brambory s jablky

Suroviny:

1 kg brambor, oloupaných a nakrájených, sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku, na plátky, 1 lžíce olivového oleje

3 lžíce másla, 1 jablko, oloupané a nakrájené na plátky

menší hrst hladkolisté petrželky

Postup:

Uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka.

Mezitím oloupejte, jablko, vykrojte jádřinec a nakrájejte ho na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky.

V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte jablka a česnek, osolte, lehce opepřete a opékejte na mírnějším ohni do měkka. Trvá to jen pár minut.

Brambory slijte, vyklopte k nim jablka z pánve se šťávou i česnekem, přidejte zbylé máslo a rozšťouchejte je. Ochutnejte, je-li třeba dochuťte, a vmíchejte hrubě nasekané lístky petržele.

Tip: Máte-li v zásobě konfitovaný česnek, teď je jeho chvíle, rozšťouchejte ho s bramborami a jablky. V tom případě nemusíte opékat stroužky česneku s jablky.

Místo petrželky můžete použít lístky rukoly.

 

Salát s kuřetem a avokádemsalat s kuretem a avokadem Foto: salat s kuretem a avokademFoto: All

Suroviny:

1 grilované nebo upečené kuřecí prso

4 silnější plátky anglické slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny

2 housky

2 zralá avokáda

1 římský salát, nebo jiný s pevným listem

200 g červených fazolí z konzervy, propláchnutých a okapaných

200 g kukuřice z konzervy, okapané

15 cherry rajčátek, na poloviny

1 červená cibule, na tenké kroužky

Dresink:

100 g kysané smetany

100 ml olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z půlky citronu

1 lžička strouhané citronové kůry

1 stroužek česneku, prolisovaný

1 lžíce medu

 

Postup:

Všechny přísady na dresink si promíchejte (nebo protřepejte v zavařovací skleničce).

Kuře pokrájejte na tenké plátky i s kůží.

Anglickou slaninu pokrájejte na větší proužky a opečte ji na pánvi. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a přihoďte je ke slanině. Obojí za občasného promíchání nechte opékat dozlatova. Houstičky vsáknou tuk ze slaniny, což je chuťově výborné, ale pokud se bráníte každé kalorii, radši je vynechte a do salátu použijte jen vypečenou slaninu bez tuku…

Avokáda podélně prořízněte, rozdělte zakroucením na dvě poloviny, do pecky zasekněte nůž a vytočte ji ven, a potom polévkovou lžící zajeďte mezi dužinu a slupku a oddělte tak dužinu avokáda. Tu pak pokrájejte na kostičky a zakápněte ji citronovou šťávou.

Do salátové mísy dejte očištěné nakrájené listy salátu, na něj dejte slité, propláchnuté a okapané fazole a kukuřici. Přidejte rozpůlená rajčátka, jemné kroužky cibule a avokádo a zlehka promíchejte. Salát přelijte dresinkem a teprve pak na něj narovnejte plátky kuřete a posypejte je slaninou s houstičkami.

Tip: máte-li intoleranci na mléčné výrobky, nahraďte smetanu v zálivce půlkou rozmačkaného avokáda nebo salát zalijte jenom zálivkou z oleje.

 

Jahodová roláda s citronovou vůníjahodova rolada s citronovou vuni Foto: jahodova rolada s citronovou vuniFoto: All

 

Suroviny:

4 velká vejce

1 lžíce vanilkového cukru

100 g moučkového cukru

špetka soli

100 g hladké mouky

máslo na potření plechu

Náplň:

300 g jahod

200 g kysané smetany

200 g tučného tvarohu

2 lžíce medu

2 lžíce moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nejlépe bio)

3 lžíce jahodového džemu

Na ozdobu:

moučkový cukr, čerstvá máta a šlehačka dle chuti

 

Postup:

Troubu si předehřejte na 200°C. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. K bílkům přidejte vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte pevný sníh. Obě hmoty smíchejte společně s prosetou moukou a rozetřete na plech vymazaný máslem a pak vyložený pečícím papírem.

Rovnoměrně uhlaďte těsto stěrkou. Dejte péct na 8 – 10 minut, dorůžova. Upečený plát poprašte hladkou moukou a ihned překlopte na čistou utěrku. Sloupněte pečící papír, ale nechte ho ležet na těstě. Těsto z delší strany opatrně (i s utěrkou a pečicím papírem) lehce stočte do tvaru budoucí rolády, aby si na tvar zvyklo. Nechte vychladnout.

Mezitím omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na kostičky (pár si jich odložte na ozdobu). Prošlehejte kysanou smetanu, tvaroh, med, oba cukry, citronovou šťávu i kůru a nakonec zlehka vmíchejte pokrájené jahody. Ochutnejte, podle chuti můžete přisladit (počítejte ale i se sladkostí těsta) nebo naopak.

Vychladlé těsto opatrně rozviňte, odstraňte utěrku a nechte ho ležet na papíru. Těsto, potřete jahodovým džemem, na něj rozprostřete náplň, ale vzdálenější okraj nechte volný. Pak roládu znovu sviňte směrem od sebe, pomáhejte si papírem. Zabalte ji do folie a dejte do chladničky odpočívat nejméně na tři hodiny, ale ideálně přes noc, díky tomu se krásně propojí a zvláční.

Před servírováním ji vybalte, poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty a můžete krájet na plátky a servírovat s jahodou a kopečkem šlehačky.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama