Karolína, domácí kuchařka: Z lesa a zahrady

Jemné telecí s hříbky Foto: Jemné telecí s hříbkyFoto: All

Na první pohled se zdají být tyto recepty velmi tradiční, ale to by to nebyla naše Karolína, abych jim nepřidala něco navíc. Vyberte si ten svůj srdcový anebo rovnou připravte celé menu. Celá rodina bude mít jistě radost a báječně si pochutná.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami 

Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami  Foto: Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami Foto: All

Suroviny:
2,5 lžíce másla
3 mrkve, na kolečka
½ malého celeru, na nudličky
½ pórku, na kolečka
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka muškátového květu
po hrsti zelených a žlutých fazolových lusků
100 g hrášku (může být i mražený)
hrst listů špenátu nebo mangoldu
hrst listů petrželky, celeru, libečku a pažitky nebo dle chuti na ozdobu

Na taštičky:

80-100 g hladké mouky (podle velikosti vajíčka) a trošku na podsypání
2 vejce
50 g strouhaného parmazánu a trochu navrch
2 plátky šunky
1 lžíce čerstvé strouhanky
1 lžíce sekaných listů šalvěje nebo oregana

 

Postup:
Nejprve si připravte taštičky. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 1 celé vajíčko a vypracujte pevné hladké těsto (při větším množství těsta vám práci vám usnadní robot, ale ručně to zvládnete také). Těsto přikryjte, nechte chvíli odpočinout a mezitím si nakrájejte šunku a nastrouhejte parmazán. Parmazán nasypte do misky, přidejte šunku, strouhanku, bylinky a žloutek a umíchejte náplň.

Z hladkého těsta vyválejte tenký plát na pomoučeném válu. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka (ideální je vykrajovátko na linecké). Do středu každého kolečka dejte lžičku náplně, okraje potřete rozšlehaným bílkem a pak kolečko přeložte, okraje stlačte k sobě. Snažte se, aby při překrývání uvnitř taštiček nezbyla velká vzduchová bublina. Taštičky nechte odpočívat pod utěrkou a mezitím si připravte polévku.

Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Mrkev a pórek na kolečka, celer na nudličky, česnek na plátky, fazolky šikmo překrojte. V kastrolu rozpusťte máslo, na něj dejte mrkev a celer a cca tři minuty opékejte za občasného promíchání. Pak přidejte pórek, česnek, opékejte další dvě minuty, zalijte 1 litrem horké vody a nechte vařit cca 8 minut. Ochutnejte a pokud je potřeba, přisolte. Pak přidejte fazolky, přiveďte k varu a vložte taštičky. Vařte dalších cca 5 minut. Na závěr vložte hrášek a posekaný špenát a nechte už jen projít varem. Posypte zelenými natěmi a pažitkou a podávejte.

 
Jemné telecí s hříbky

Jemné telecí s hříbky Foto: Jemné telecí s hříbkyFoto: All

 

Suroviny:

800 g telecí plece vcelku, očištěné
3 cibule, jemně nakrájená
4 lžíce másla a kousek na omaštění uvařených noků
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 lžička sladké mleté papriky
špetka strouhaného muškátového oříšku
200 ml bílého suchého vína
voda nebo telecí vývar na podlití podle potřeby
4 střední mrkve, očištěné
cca 500 g čerstvých hříbků, očištěných
100 g zakysané smetany - v kelímku
lístky hladkolisté petrželky na ozdobu
1 citron, klínky k podávání

 

Postup:
Maso si nakrájejte na větší kostky a cibuli nadrobno. V kastrolu si rozpusťte 3 lžíce másla, opečte na nich na mírném plameni cibuli dorůžova, pak zvyšte plamen a opečte i maso ze všech stran. Osolte, opepřete, posypejte sladkou paprikou, muškátovým oříškem, ještě cca minutu opečte (ale opatrně, aby se paprika jen rozvoněla a nepřipálila).

Zalijte bílým vínem, přiklopte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni doměkka (bude to trvat cca 60 - 90 minut podle stáří masa). Hned poté si namočte sušené hříbky do trošky vody (jen tak, aby byly ponořené). Po cca 45 minutách ochutnejte maso. Pokud už měkne, přidejte k němu pokrájenou mrkev a houby i s vodou, ve které byly namočeny. Duste dál ještě cca 15 minut - dokud nebude mrkev i maso krásně měkké.

Hříbky očistěte, nakrájejte a osmahněte na pánvi na zbylé lžíci másla. Osolte, opepřete a vmíchejte k telecímu. Krátce povařte a před koncem vyndejte do hrnku trochu šťávy a rozmíchejte si s ní kysanou smetanu - půjde to tak lépe, než když ji budete vmíchávat rovnou do hrnce. Teprve takto připravenou smetanu vmíchejte k masu. Jídlo ochutnejte a případně přisolte a opepřete. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a s máslovými noky.

Tip: Hustotu omáčky upravte podle svých představ - buď mírně nařeďte, nebo naopak zredukujte tím, že ještě chvilku povaříte už bez pokličky. Pozor, aby se kysaná smetana nesrazila. Kdo má raději husté omáčky, může samozřejmě omáčku zahustit klasicky trochou mouky do smetany atd, ale fígl Karolíny je v tom, že omáčku nezahušťuje. Skvělé i s těstovinami , jemnými knedlíky i bagetou.

Máslové noky

4 lžíce másla
2 velké vejce
špetka soli a muškátového květu
250 g hrubé mouky nebo  dětské  krupičky
cca 6  lžic  mléka lžíce  nebo dle potřeby

 

Postup:
Na noky v misce ušlehejte nebo  utřete změklé máslo se špetkou soli, muškátového  květu a vejcem do pěny a postupně vmíchejte mouku (krupičku)  a podle  potřeby  trochu mléka. Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě noky o třech hranách nebo  jak se  vám to  povede (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte cca 10 minut a pak noky vyjměte děrovanou lžící, během vaření je zlehka zamíchejte a obraťte je.

Vyjměte je  děrovanou podběračkou, nechte okapat  a odkládejte  je do  mísy s kouskem másla.

Gratinovaný pórek se šunkou

Gratinovaný pórek se šunkou Foto: Gratinovaný pórek se šunkouFoto: All

 

Suroviny:

4 pórky
200 g brambor
½ lžičky soli
čerstvě drcený pepř
1 bobkový list
2 lžíce másla
6 plátků šunky
3 vejce
100 g smetany ke šlehání
50 -100 g hrubě strouhaného ementálu
2 lžíce olivového oleje
pažitka na ozdobu

 

Postup:
Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké plátky - kolečka.

Oboje dejte do hrnce, zalijte vodou jen tak aby byl pórek s bramborami ponořený, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci másla a čerstvý bobkový list. Vařte mírným varem bez poklice cca 10 minut. Voda by se měla téměř vyvařit, bobkový list po uvaření vyjměte..

Zapékací misku vymažte máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou skoro vyvařenou tekutinou, urovnejte a poklaďte pokrájenou šunkou. Pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte čerstvým pepřem. Vajíčka smíchejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypejte nastrouhaným sýrem a pokapejte ještě troškou olivového oleje.

Pečte v horní třetině trouby cca půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.

Mražená broskvovo-karamelová pěna

Mražená broskvovo-karamelová pěna Foto: Mražená broskvovo-karamelová pěnaFoto: All

 

Suroviny:

1 kg broskví
2 citrony
cca 300 g třtinového cukru
1 dcl vody
2 čerstvé vaječné bílky
jedlé květy na ozdobu

 

Postup:
Broskve spařte vroucí vodou, cca po minutě vodu slijte, propláchněte je studenou vodou a oloupejte slupku (půjde to stejně dobře, jako u spařených rajčat). Pak je rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Dejte je do mísy a vymačkejte na ně citronovou šťávu (bez semínek).

Do světlého hrnce (aby se vám dobře hlídala barva) dejte cukr, přidejte několik lžic vody a za občasného promíchnutí nechte na mírném plameni vytvořit tmavě zlatavý karamel. Pokud je potřeba a karamel je přímo tuhý, rozřeďte ho na závěr troškou vody a rozmíchejte ho v ní. Pak přidejte nakrájené broskve a duste cca 10 minut na mírném plameni bez pokličky. Podušené broskve rozmixujte, ochutnejte a vylaďte pomocí cukru nebo citronu tak, aby chuť byla výrazná a příjemně sladkokyselá. Nechte hmotu trochu vychladnout.

Mezitím si z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do něj opatrně metličkou vmíchejte zchladlou ovocnou hmotu a dejte mrazit. V tomto případě se obejdete bez promíchávání (sníh na dobrou strukturu zmrzliny stačí).

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama