Karolína prozradí, co má připraveno pro vánoční návštěvy!

vanocni navstevy  Foto: vanocni navstevy Foto: All

Na adventním kalendáři ubývá čokoládek, do Vánoc zbývá několik posledních dní. Právě toto období je časem, kdy se více setkáváme s těmi, na které v průběhu roku nemáme čas.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Také ke známé kuchařce Karolíně Kamberské chodí mnoho návštěv, a jako správná hospodyňka se proto snaží mít vždy připravenou nějakou dobrotu. Vánoční vůně dýchne na diváky i z jejích receptů v pořadu Karolína, domácí kuchařka již v sobotu 17. prosince v 17.00 na Primě.

 

Marinované ryby většinou kupujeme, což je ale podle Karolíny škoda, protože doma jdou udělat snadno. Přesvědčí nás o tom se svým receptem na gravlax – marinovaného lososa po švédsku. První gravlax prý vznikl tak, že rybáři ulovili lososa, obalili ho solí a dali si ho na pár dní do písku. V doslovném překladu jde totiž o pohřbeného lososa. A i když jde o rybu marinovanou, zůstane nakonec syrová, je proto potřeba koupit rybu skutečně čerstvou.

 

Kolem Vánoc se často schází celá široká rodina, a tak je třeba přemýšlet, čím všechny nasytit. Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou je dobrý tip. Maso s nádivkou je šťavnatější a získá i další příchutě podle toho, co do něj dáme. Nadívání je prastará technika, na které je skvělé to, že nádivka všem chutná, a zároveň pomáhá i správnému propečení masa. Chutná je také šunka s výraznou glazurou, která je jedním z typických anglických vánočních jídel. Karolínina verze je zázvorová, příjemně nasládlá, a přitom pikantní.

 

Z hlediska zdravého rozumu pečení cukroví možná mnohým moc smysl nedává, navíc zrovna v období, kdy mají všichni práce až nad hlavu. Podle Karolíny však právě cukroví voní tou správnou vánoční atmosférou. Jedním z jejích nejoblíbenějších receptů jsou išlské dortíčky. „Išláky mám tak ráda, že se je snažím před Vánoci ukrýt nejenom před svou rodinou, ale také před sebou samou, což je trochu problém. Snažím se na ně zkrátka vždycky zapomenout,“ směje se Karolína Kamberská.

 

Vánoční návštěvy

Vánoční marinovaný losos (gravlax)

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou

Išlské dortíčky

 

Sledujte poslední, desátý díl premiérové čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 17. prosince v 17.00 na Primě.


Všechny epizody pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete na Primě PLAY.

V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě.

Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská. 

Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu? 

·         Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami 

·         Jemné telecí s hříbky a máslovými noky

·         Gratinovaný pórek se šunkou

·         Mražená broskvovo-karamelová pěna

 

Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.

Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.

reklama