reklama

Nevařte doma! Víme, kam na rodinný oběd!

Vídeňský tafelspitz Vám v La Republice připraví podle tradičnho receptu. FOTO: La RepublicaVídeňský tafelspitz Vám v La Republice připraví podle tradičnho receptu. FOTO: La Republica

Jazz zní letní nocí, z velkých oken ven voní vepřové koleno a jitrničky a když zavřete oči, vybaví se Vám scény jako z knihy Obsluhoval jsem anglického krále. V restauraci La Republica vaří tradiční rakousko-uherskou kuchyni a navíc tady můžete ochutnat 50 druhů exotických piv z celého světa.

Ten bar je nejvyšší v České republice,“ chlubí se číšník, který Vás hned po příchodu do stylové restaurace La Republica usadí do židle. Je léto a velikánské okenice jsou dokořán otevřené, takže se noční vzduch míchá s omamnou vůní grilovaných kuřat, které se tu otáčí za prosklenou vitrínou. Celému prostoru vévodí nejvyšší bar v Česku – měří 6 metrů a ukrývá 50 druhů piva z celého světa.

50 druhů piva v nejvyšším baru Česka

Japonské, ruské, mexické, banánové nebo kokosové? Kdybyste chtěli ochutnat každé zdejší lahvové pivo, asi byste domů po svých neodešli. Pivní galerii exotických lahváčů pak doplňují sudy a tanky, na které se při večeři můžete dívat skrz skleněnou stěnu. Pivo ale není zdaleka to jediné, kvůli čemu do restaurace La Republica zavítat.

Proč se vydat do restaurace La Republica?

  • KUCHYNĚ – výborně tu vaří jak českou klasiku tak rakousko-uherské speciality
  • PIVA – ochutnáte roztodivná piva netradičních barev a chutí z celého světa
  • ŽIVÁ KAPELA – od středy do pátku tu hraje živá hudba – dixieland, latino pop nebo 60. léta
  • DOBRÉ CENY – dobrý poměr cena/výkon, ve všední dny tu navíc mají polední menu
  • ATMOSFÉRA – uspořádejte si pánskou jízdu jako za Masaryka!

„K pivu se prostě fantasticky hodí staročeská, resp. rakousko-uherská kuchyně,“ dodává číšník a začíná popisovat nejrůznější vypečené dobroty. Vegetarián se tady sice nají – mají tu třeba výborné sýrové špecle, ale co si budeme povídat, La Republica je restaurace pro masožravce.

Staročeské jídlo nebo rakousko-uherská kuchyně?

Dopřát si tu můžete buď tradiční česká jídla jako je dušená šunka, škvarky nebo tlačenka anebo zkusit vídeňskou klasiku – vepřové koleno nebo slavný tafelspitz. Pokud byste si tu měli dát jen jednu věc, je tafelspitz správná volba. Zdá se vám, že rakousko-uherská kuchyně je tak trochu nezdravá? Máte pravdu, pro dietáře je tu naštěstí vynikající pečený pstruh.

Recept na pravý vídeňský tafelspitz

Ingredience:

  • 300 g hovězí květové špičky
  • morková kost
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 100 g kořenové zeleniny a pórku                    
  • celý pepř, sůl, pažitka, cibule

Přílohy:

  • křen
  • hořčice
  • vejmrda: křen, jablko a hovězí vývar
  • smetanový špenát: špenát, cibule, smetana, česnek, sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso opečeme v rozpálené pánvi na tukové části do tmava společně z cibulí zbavené vrchní části. Po zatažení masa ze všech stran zalijeme vývarem a necháme táhnout přes noc na malý plamen. Ráno maso vyndáme z vývaru a prudce zchladíme. Vývar přecedíme přes plátno a necháme vychladit. Morkové kosti uvaříme ve vývaru a dáme je zchladit. Při podávání maso nakrájíme na slabé plátky a ohřejeme v dochuceném vývaru společně s morkovou kostí a předem spařenou zeleninou a pórkem. První podáváme vývar s masem a fritátovými nudlemi, jako další chod topinky na sucho opečené v salamandru a jako třetí chod přílohy.

Co je tafelspitz a proč ho ochutnat v La Republice

Tafelspitz je zadní hovězí, tzv. květová špička s vrstvou tuku. Maso se vaří spolu s morkovou kostí a ve vzniklém vývaru se celý kus masa podává. Vývar se zeleninou se jí jako první, pak přijde na řadu topinka s morkem a úplně nakonec samotné hovězí. To se nejčastěji jí s jablkovým křenem, vaječnou majonézou, pažitkovou omáčkou nebo třeba špenátem.

V restauraci La Republica se kromě skvělého tafelspitzu najíte i senzační atmosféry – kapela hraje, v restauraci to žije a staré mosazné nádobí, rozvěšené po celém lokále, cinká v nočním vánku. Nelákají vás piva? Pak tady rozhodně zkuste domácí limonády, světová vína anebo originální koktejly.

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

 

Autor: Viola Kratochvílová a La Republica

Aktuálně na Prima vaření

Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.
Jste po probuzení dlouho rozespalí, nemůžete „zapnout“ a máte náladu, že by se na vás člověk bál promluvit? A snídáte? Často totiž podobné stavy způsobuje špatná nebo nedostatečná snídaně. Jak snídat správně? Celé kouzlo spočívá v promyšlené kombinaci sacharidů, vitamínů, bílkovin a vlákniny.

VYHLEDÁVÁNÍ RECEPTŮ

reklama