reklama

Co jste možná nevěděli o kaviáru

Astrachaň už dnes kaviárem nepřetéká, i tak je tu ale k dostání. FOTO: Wikimedia CommonsAstrachaň už dnes kaviárem nepřetéká, i tak je tu ale k dostání. FOTO: Wikimedia Commons

Někdo si ho maže na pleť, někdo ho jí po kilech, někdo ho užívá jako afrodiziakum. A někdo ho v životě ani neviděl. Řeč je o kaviáru, delikátní pochoutce pro vytříbené gurmánské jazýčky. Láska k rybím jikrám přitom pochází od chudých rybářů, kteří jedli výživný kaviár v dobách špatných úlovků.

Poslední ruský car Mikuláš II. musel mít pleť jemnou a vypnutou jako po liftingu. Každoročně totiž spořádal 11 tun toho nejlepšího kaviáru, přírodní vitamínové bomby. Ruské řeky ho byly v té době ještě plné a jeho věhlas se šířil světem. Dnes už některé typy této vynikající pochoutky nikdy neochutnáte – ryby, z jejichž jiker se kaviár dělá, jsou téměř vyhubeny.

Nejlepší druhy kaviáru

Za nejlepší druhy kaviáru je považován kaviár Beluga, Osietra, Sevruga a Malossol. Poslední z jmenovaných je velmi málo solený a velmi jemný kaviár. Kaviár Beluga nebo také Almaz, což v překladu znamená diamant, pochází z vyzy velké. Je to dnes nejvyhledávanější a nejdražší kaviár.

Který kaviár je ten pravý?

Osud, který potkal jesetera malého i velkého neúprosně stíhá i vyzu velkou, obrovskou rybu, která se dožívá až 120 let a může vážit až 1 tunu. Latinské jméno jesetera znamená v ruštině „drahocenný“ a právě kaviár z jiker těchto ryb je tzv. pravý. Čím je ryba starší, je kaviár lepší. Jeho barva je černá, šedá nebo hnědá a jeho chuť je jemná, jen mírně slaná. Pravidlo zní: čím méně soli a konzervantů, tím vyšší kvalita i cena kaviáru.

Abychom ale mohli i nadále požívat této delikatesy, existuje ještě kaviár nepravý, který může být také velmi lahodný. Má obvykle oranžovou až červenou barvu a jeho původcem je třeba candát, losos, tuňák nebo i kapr. I tak si ale kaviár zachovává unikátní složení – protože jde vlastně o zárodek, musí mít v sobě tolik látek, aby se z něj mohla vyvinout nová rybka.

Vitamínová bomba jménem kaviár

V kaviáru najdete 31% bílkovin, rybí tuk, nenasycené mastné kyseliny a mastné omega-3 kyseliny, 47 druhů vitamínů, fosfor, draslík, jód, kobalt, železo, flour, hořčík, křemík, zinek a aminokyseliny. Jeho konzumace pomáhá snížit krevní tlak, rozpouští krevní sraženiny, působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a vitalizuje organismus. V kosmetických přípravcích vypíná pokožku a regeneruje buněčnou strukturu pleti.

Černý obchod s černým kaviárem

Největším vývozcem kaviáru je v současnosti Irán – jeseterovité ryby tu stále ještě žijí a i kaviár z Iránu je považován za nejlepší. Hned druhým v pořadí je Rusko, po něm pak další země z oblasti okolo Kaspického moře. Moře, které je největším zdrojem kaviáru na světě. Nedaleko jeho břehů, na dolním toku Dunaje a o kus dál na řece Amur a v Černém moři se také kaviár získává, z velké části tu ale lov mají na svědomí pytláci.

Město Astrachaň na břehu Kaspiku je pak hlavním městem černého kaviáru a také černého obchodu s ním. Leží v deltě řeky Volhy, která tu tvoří unikátní komplex bažin se vzácnými druhy ptáků i rostlin. Okolní širé stepi jsou pusté a zvlášť v zimě tvoří spolu s mléčnou oblohou zvláštní, jednolitou krajinu, podobnou bílým scénám z Matrixu.

Astrachaň – lotosové království kaviáru

Vzácná a mystická květina lotos kvete právě tady a dalším skvostem je také zdejší pevnost, tzv. Astrachaňský Kreml. Zástupce tradiční bělokamenné architektury nechal vystavět Ivan Hrozný na konci 16. století na ostrově řeky Volhy. Kromě pravoslavných chrámů tady ale stojí řada synagog i mešit – kromě Rusů tu totiž žije velká komunita Tatarů, Arménů i Židů.

Jak jíst kaviár? S noblesou!

Pokud jste někdy viděli kaviár servírovaný s citrónem či se smetanou, pak vězte, že to zřejmě nebyl kaviár vysoké kvality. Ten se totiž jí zásadně bez dalších potravin výrazné chuti. Pravý kaviár se servíruje pouze v kaviárové misce na drceném ledu a jí se nekovovou lžičkou (aby nezměnil chuť). Druhou možností je podávat pravý kaviár s toastem a nesoleným máslem. V Rusku se kaviár jí s jemným lívanečkem blinem.

Kaviár tady seženete snadno, ale místní obyvatelé si stěžují, že už to není jako dřív. „Moře je znečištěné a ryby se vyloví dřív, než dospějí do reprodukce schopného stádia,“ shodují se zdejší rybáři. Problém vidí také v přetrvávajícím pytláctví a pašeráctví, které se i přes vysoké tresty stále drží kvůli zvyšující se ceně kaviáru.

Afrodisiakum slavného Casanovy

Touha po této delikatese rozličných barev je stále větší a především Evropa trpí nedostatkem vlastních zdrojů. Prý účinné afrodisiakum chce vyzkoušet prostě každý, zvlášť když i proslulý lamač dívčích srdcí Casanova tvrdil, že kaviár zaručí výkonnost v posteli do vysokého věku.

Čtěte dále:

Přečtěte si další zajímavosti ze světa vaření! Pojďte spolu s Gurmánem na cestách ochutnat speciality thajské kuchyně nebo nejpodivnější druhy světových pálenek.

 

Autor: Viola Kratochvílová

Aktuálně na Prima vaření

Na konci světa - severozápadní kraje Francie jsou drsné a přitom krásné.
Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Služba Mixturam přináší na trh vitamínů a doplňků stravy možnost namíchat si vlastní doplněk na míru Foto: Mixturam.cz
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Gurmán na cestách - Sushitime - Obrázek 1 Foto: Sushitime.cz
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Smažená tuňáková sushi rolka, salátek z mořských řas (Corinthia Hotel, Rickshaw) FOTO: PFF
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.
Namíchat si svoje musli - nový fenomén českého internetu. FOTO: Mixit.cz
Jste po probuzení dlouho rozespalí, nemůžete „zapnout“ a máte náladu, že by se na vás člověk bál promluvit? A snídáte? Často totiž podobné stavy způsobuje špatná nebo nedostatečná snídaně. Jak snídat správně? Celé kouzlo spočívá v promyšlené kombinaci sacharidů, vitamínů, bílkovin a vlákniny.

VYHLEDÁVÁNÍ RECEPTŮ

reklama