reklama

Delegát z Řecka vypráví: Čechům tu chybí vepřo, knedlo, zelo

Kalamáry a jiné mořské dobroty by většina Čechů vyměnila za knedlíky. FOTO: CK Alex Foto: Kalamáry a jiné mořské dobroty by většina Čechů vyměnila za knedlíky. FOTO: CK AlexFoto: All

Práce delegáta cestovní kanceláře je někdy opravdu zajímavá. Co všechno musí řešit a na jaké otázky mít vždy odpověď? Přečtěte si originální zápisky delegáta Jiřího Malšovského z Řecka. Největší problém? Namísto řecké kuchyně chtějí Češi knedlíky.

„Do tohodlenctoho hotelu mě už nikdy nikdo nedostane!“ řekla mi korpulentní dáma středního věku. Pracuji jako zástupce cestovky na jednom z řeckých ostrovů. Řeč byla o čtyřhvězdičkovém zařízení typu all-inclusive. Do češtiny přeloženo: ubytování se snídaněmi, obědy a večeřemi v ceně pobytu. A jako nášup k tomu co hosté vypijí. Alko, nealko. Kdo má chuť na zmrzku a náladu stát v červencovém horku frontu před jídelnou, je denně v 16:30 odměněn kakaovou, vanilkovou a jahodovou. Co snese.

All inclusive je pro Čechy moc

Záleží mi na názorech našich hostů, a tak jsem se dámy zeptal, co že jí tak na tomto standardně luxusním hotelu v Řecku vadilo. Doposud si nikdo nestěžoval. Dotyčná si vedla svou:

„Pane průvodce, sem mě už nikdo nedostane, víte?! To byla smrt žrádlem!“ Zrovna jsem skupinu klientů odvážel autobusem na letiště. Uvědomil jsem si, že zmíněný hotel na kvalitním a skvělém jídle opravdu nešetří. I kuchař je vyučen v oboru.

Dovolená v Řecku v číslech

  • V roce 2012 je Řecko nejčastěji volenou destinací Čechů pro letní dovolenou – zájezdy do Řecka tvoří asi 17% z celkového prodeje všech dovolených.
  • Češi mají ve zvyku navštěvovat převážně řecké ostrovy, do pevninského Řecka jich jezdí podstatně méně.
  • V roce 2010 vycestovalo do Řecka celkem asi 360 tisíc Čechů a převážná většina zvolila pro svou dovolenou leteckou dopravu.

Nevěděl jsem, co odpovědět. Sám v hotelu občas obědvám, nebo večeřím. Je to na mně i vidět. Ale smrt si představuji trošku jinak. Takže jsem jen soustrastně pokýval hlavou, jak se v případě smrti patří, a pokračoval ve sledování krásně modré linky Egejského moře po mé pravici.

Vepřo a knedlo na dovolené v Řecku. Kam se hrabe tzatziki.

Ticho rozčísl nakvašený hlas mladého muže, sedícího v dosahu dámy přes uličku:

„Mě teda jako vadilo, že tam za celejch deset dní neservírovali ani jedinkrát český jídlo. Když už jim sem teda jako jezdíme, mohli by se nějaký naše jídla naučit vařit. Třebas vepřo knedlo! To by zvlád´ i kuchařskej učeň! No nemám pravdu?!“

„Nemáte,“ řekl tichým hlasem starší pán drobného a hubeného vzezření. Dominantou jeho vizáže byly obří archaické brýle, pamatující první republiku. „Na řecké kuchyni je zajímavá právě ona chuťová specifičnost. A není náhodou, že řeckých restaurací je po celém světě jak naseto.“

Pravý řecký salát

Ingredience:

  • 3 středně velká rajčata
  • 1 oloupaná okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule, nakrájená na klínky
  • 50 g černých oliv
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g sýra feta, nakrájeného na kostičky
  • 1 odrhnutá větvička čerstvého oregana (nebo 2 lžičky sušeného)
  • červený vinný ocet a sůl k podávání

Postup:

Zeleninu nakrájejte na větší kusy, cibuli na klínky a vše včetně oliv rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a zakápněte olivovým olejem. Na salát nasypte kostičky fety a na ni oregano. Salát podávejte s bílým pečivem a s vinným octem a solí na dochucení.

„Já mám nejradši smažák s hranolkama a tatarkou, dědečku,“ řekl asi osmiletý chlapec, sedící po pravici pána s brýlemi. Ten ale pokračoval dál. „Vezměte si například tzatziki. Pochopitelně z originálního řeckého jogurtu. Ach, jak osvěží v těchto vyprahlých letních dnech. A zdejší musaka? Chutnala, jako kdybych přišel do kuchyně k řecké mamince. Saláty byly ódou na radost.  Zakapané panenským olivovým olejem lisovaným za studena. Že je tuze zdravý, pane průvodče?“

Ochutnat místní kuchyni? Češi vyznávají vepřovou víru

„Ano,“ připojil jsem se k diskuzi, „obsahuje vitamíny E a A, odbourává z těla fenoly a nebezpečné konzervanty, blahodárně působí na krevní oběh, u mužů podporuje potenci...“

„...já sem nejvíc potentní v neděli po o, když se nadlábnu knedlíkama,“ vrátil se do debaty nositel vepřové víry.

„Hned zejtra si dám smažák, s hranolkama a dvojitou tatarkou!“ reprízoval svou poznámku osmiletý chlapeček.

„A toho ovoce,“ nedal si pokoj starší pán v brýlích. Melouny, teď zrovna dozrávají nektarinky a broskve. Moučníky!!! Tiramisu. V řecké kuchyni najdete bezpočet neopakovatelných chutí.“

Pane průvodce, zazpíváme si...

V duchu jsem se sám sebe ptal, jak asi rozsoudit tento gastronomický spor. Prožil jsem v Řecku nějakou dobu a v současnosti pracuji jako delegát na ostrově Kos. Jsem tedy logicky fandou řecké kuchyně. I když ruku na srdce. Koncem sezóny se mi tu a tam zasteskne po polévce s játrovými knedlíčky, svíčkové se šesti, štrúdlu a kapučínu. Na české kuchyni jsem přece vyrostl. A mám ji rád, no jéje...

Takže abych zabránil hádce a zachránil atmosféru pohody tohoto červencového turnusu, navrhl jsem do autobusového mikrofonu osádce hostů zpěv:

„Vážení přátelé, tak třeba tuhle, co říkáte:

PŘEDSTAVTE SI, PŘEDSTAVTE SI,

CO JSEM MĚL DNES K OBĚDU:

KNEDLÍKY SE ZELÍM,

SE ZELÍM KYSELÝM...“

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

Autor: J. Malšovský, delegát na ostrově Kos

Aktuálně na Prima vaření

Na konci světa - severozápadní kraje Francie jsou drsné a přitom krásné. Foto:
Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Služba Mixturam přináší na trh vitamínů a doplňků stravy možnost namíchat si vlastní doplněk na míru Foto:
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Gurmán na cestách - Sushitime - Obrázek 1 Foto:
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Smažená tuňáková sushi rolka, salátek z mořských řas (Corinthia Hotel, Rickshaw) FOTO: PFF Foto:
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms Foto:
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.

VYHLEDÁVÁNÍ RECEPTŮ

reklama