reklama

Ochucené těstoviny: I neschopný manžel uvaří dětem oběd

Ochucené těstoviny byly dlouhou dobu dostupné jen v zahraničí. FOTO:dontforgetdelicious.com Foto: Ochucené těstoviny byly dlouhou dobu dostupné jen v zahraničí. FOTO:dontforgetdelicious.comFoto: All

Za vrchol kulinářského umění mnoha manželů je považován čaj. Zalití sáčku vodou vyžaduje roky zkušeností a jde o ojedinělý kuchařský počin. Jak muž nakrmí dítě, když nejste doma? Pořiďte mu ochucené těstoviny – příprava se od vaření čaje příliš neliší a vaše chuťové buňky zažijí nečekanou explozi.

Uvařit si oběd je pro mnohé muže nadlidský úkol. Většinou se odbydou rohlíkem s vlašákem anebo zajdou na „meníčko“. Jak ale tenhle muž obstojí v domácím prostředí nebo když má dokonce nakrmit děti? Jednoduché řešení nabízí nový hit, který konečně proniknul na český trh – ochucené těstoviny. Věřte, že nic tak dobrého a jednoduchého na přípravu jste už dlouho nejedli.

Houby a bylinky přímo v těstě - zapomeňte na barviva

Ochucené těstoviny zvládne připravit i ten největší kuchařský anti talent a odměnou mu bude chuťová extáze. „Když vyberete kvalitní značku, pak vás chuť těstovin vyloženě překvapí,“ upozorňuje pražský kuchař, který z ochucených těstovin vaří. Ty kvalitní mívají přímo v těstě zapracované houby, bylinky nebo dokonce čokoládu. Chce to ale ostražitost – vybírejte pečlivě takové těstoviny, ve kterých opravdové suroviny jsou. Někde to totiž jsou jen barviva a chemie.

Které příchutě ochucených těstovin jsou nyní „in“?

  • Bylinkové – oregano, petržel, šalvěj, tymián – různé bylinky přímo v těstovinách ozvláštní chuť každého jídla
  • Celozrnné – více vitamínu B, více vlákniny – celozrnné těstoviny jsou ideální partner při hubnutí a zdravém životním stylu
  • Čoko a skořicové – těstoviny s kakaem nebo skořicí ocení hlavně vaše děti. Kakao i skořice navíc obsahují spoustu důležitých živin.
  • Houbové – milujete vůni a chuť hub? Tyhle těstoviny stačí orestovat s cibulkou a zelít dobrou omáčkou a houbová pochoutka je na světě.
  • Olivové – olivy jsou zdravé, těstovinám kromě skvělé středomořské chuti dodávají i řadu vitamínů a nenasycené mastné kyseliny.

Problém je s nákupem takto kvalitních těstovin – v regálech obchodů je často ještě vůbec nenajdete a většina Čechů o nich v životě neslyšela. Což je škoda – chuťově jde totiž o neporovnatelný zážitek. Poctivé suroviny v těstovinách navíc z vyvařené vody udělají výborný základ pro jednoduchou omáčku. Nejjednodušší možnost, jak tyhle nové těstoviny zatím sehnat, je objednat si je na internetu nebo ve specializovaných obchodech zaměřených na těstoviny. Vybrat si z pohodlí domova můžete třeba ze 7 druhů ochucených těstovin Maestrini. „To, co je na západě běžné, se u nás konečně začíná prosazovat,“ říká kuchař a podotýká, že on k nákupu těstovin Maestrini obvykle kontaktuje přímo jejich obchodního zástupce.

Ochucené těstoviny Maestrini

I když se názvem zdají být italské, jde o ryze české těstoviny ze Znojma. Vyrábí je společnost Dobšické těstoviny, která vyrábí kvalitní těstoviny už od roku 1993. V jejich nabídce najdete nejen vynikající ochucené těstoviny, ale i těstoviny nejrůznějších tvarů.

Jak připravit ochucené těstoviny?

Ochucené těstoviny stačí udělat s trochou zeleniny, zakápnout olivovým olejem a vaše chuťové buňky se rázem ocitnou v Itálii. Pokud je váš manžel odvážnější, může zkusit z vyvařené vody z ochucených těstovin udělat i jednoduchou omáčku – stačí ji zahustit smetanou a jídlo jako z restaurace je na světě.

Z čeho jsou těstoviny?

Chcete si koupit kvalitní těstoviny? Pak by vás mělo zajímat, z čeho jsou vyrobeny. Všechny těstoviny se vyrábějí z nekynutého těsta, které by nemělo být nijak (ani chemicky) upravené. Těsto se vyrábí z pšeničné mouky, vody a z přídavných látek, které ovlivňují barvu nebo příchuť. Obvyklé je přidávat do těsta vejce, ale zdravější jsou bezvaječné těstoviny. Na českém trhu seženete i bezvaječné těstoviny Maestrini, jejichž příchuť nemají na svědomí barviva, ale opravdové suroviny.

Jedním z nejlehčích způsobů, jak nakrmit děti a přitom nestrávit celý den v kuchyni, je uvařit jim čoko nebo skořicové těstoviny. Těstoviny nejsou sladké, ale obsahují kakao a skořici, bohatou na vitamíny, živiny i antioxidanty. Když je polijete tvarohem nebo smetanou a posypete kakaem a cukrem, získáte jednoduché a výborné jídlo, které si vaše děti zamilují a o poslední porci svedou možná boj i s vaším partnerem. Vyzkoušejte, pro děti to určitě bude vítaná změna.

Čtěte dále:

Jídlo je vášeň! Inspirujte se v dalších článcích od Gurmána na cestách!

 

Autor: Viola Kratochvílová a Těstovinová víla

Aktuálně na Prima vaření

Na konci světa - severozápadní kraje Francie jsou drsné a přitom krásné. Foto:
Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Služba Mixturam přináší na trh vitamínů a doplňků stravy možnost namíchat si vlastní doplněk na míru Foto:
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Gurmán na cestách - Sushitime - Obrázek 1 Foto:
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Smažená tuňáková sushi rolka, salátek z mořských řas (Corinthia Hotel, Rickshaw) FOTO: PFF Foto:
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms Foto:
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.

VYHLEDÁVÁNÍ RECEPTŮ

reklama