reklama

ONLINE reportáž Řecko vs. Turecko. Kdo vaří líp?

Řecký gyros se od kebabu liší použitím chleba pita. FOTO: CK Alex Foto: Řecký gyros se od kebabu liší použitím chleba pita. FOTO: CK AlexFoto: All

Turecký borec vede, ale Řek se dotahuje. Olympiáda se odehrává každý den – to když začnete dumat nad tím, jestli si dopřát dobroty z řecké nebo spíš turecké kuchyně. Jaké přednosti mají tihle dva sportovci a jaké tajné zbraně vytáhnou ve středomořské gurmánské disciplíně? Čtěte online záznam utkání!

Dnešní zápas bude opravdová lahůdka pro všechny milovníky středomořské kuchyně. Na startu stojí dva známí borci – řecký mistr světa z loňského roku a několikanásobný turecký olympijský vítěz. Jinými slovy – čeká nás duel, při kterém se vám bude svírat žaludek, a vaše chuťové buňky zažijí několikanásobnou extázi. Teď se ale pojďme podívat zblízka na naše dva závodníky, kteří se už na startovní čáře rozcvičují.

Středomořský souboj: zkušení borci mají natrénováno

Turecký atlet patří mezi skutečnou světovou špičku. Spolu s týmem z Číny, Itálie, Francie a Mexika se turecká výprava řadí k nejvšestrannějším z celého světa. V jejich stylu je patrný vliv osmanské kultury, balkánu a středního východu, především je v něm ale dobře vidět dlouhá, systematická příprava – turecký tým má v záloze recepty staré tisíce let jako je třeba šafránová rýže nebo halva. Nejsilnější stránkou tureckého sportovce je pak tradičně gril, který nejvíce oceníte jen při dovolené v Turecku.

Turecká taktika: Jogurtový kebab

Ingredience:

  • 350 g jehněčího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 rajčata
  • 3 brambory
  • 3 papriky charleston
  • 1 sklenice oleje
  • 1 lžíce másla
  • 200 g jogurtu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 sklenice horké vody
  • 1 lžíce majoránky

postup:

Cibuli na větší kostečky osmažíme na másle v hlubším hrnci. Přidáme na kostky nakrájené jehněčí a vše smažíme pět minut. Osolíme, přidáme majoránku, zalejeme 1/2 sklenicí horké vody a zakryté pokličkou vaříme asi 30 minut. Oloupané brambory nakrájíme na hrubší hranolky a osmažíme na rozpáleném oleji. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme zrníček, osmažíme zprudka na oleji a přidáme k hranolkům. Na oleji osmažíme i na čtvrtky nakrájená rajčata. Hranolky na talíři polijeme jogurtem, maso ozdobíme petrželí a podáváme s osmaženou zeleninou.

Řecký borec je ostřílený mazák, který se ve vrcholové gastronomii pohybuje už více než 3000 let. Za svojí dlouhou kariéru stihnul posbírat řadu ocenění a svým stylem inspiroval mnoho začínajících sportovců. Právě řecký atlet ukázal celému světu bešamelovou omáčku a podle receptů řecké kuchyně, postavených na čtyřech pilířích, se dodnes trénuje po celém světě. Základem tréninku podle Řeka je kombinace čerstvých surovin, zeleniny a bylinek, olivového oleje a jednoduchosti.

Hlavní taktika na otočném grilu a pomalé tempo

Zazněl startovní výstřel a závod je odstartován. Zvláštností tohoto duelu je, že oba soupeři mají velmi podobnou hlavní taktiku. Turecký tým neriskoval a vytasil klasický kebab – telecí maso, zavinuté na otočném špízu. U nás je známý spíš kuřecí kebab, ale ten pravý, turecký, je z telecího nebo jehněčího masa a v podání špičkového tureckého závodníka je to skutečný zážitek.

Řecký sportovec vsadil na gyros – stejný je princip grilování masa na otočném špízu a jeho následné ořezávání, liší se ale ve způsobu podávání – gyros se jí v pita chlebu, zatímco kebab v housce. Závod se pomalu rozjíždí a oba dva borci podávají velmi vyrovnané výkony. Tempo je mírně pomalejší, ale atleti si celý průběh zápasu vyloženě užívají – postupují od předkrmu, přes polévku a hlavní jídlo až k salátu, dezertu a závěrečné kávě.

Řecká tajná zbraň: špenátový koláč Spanakopita

Ingredience:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 2 jarní cibulky
  • 200 g sýru feta
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • olivový olej
  • 2 pláty listového těsta

Postup:

Spařené listy špenátu rozmixujte, přidejte cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Rozválejte plát těsta, vložte do koláčové formy a vytvořte vyvýšený okraj. Těsto potřete špenátovou směsí, navrch dejte druhý plát, pokapejte olejem a pečte v troubě přibližně 40 minut.

Tajná zbraň: Oba borci vytahují skryté trumfy

Nenechme se ale ukolébat příbojem Středozemního moře – borec z Turecké riviéry zahájil útok! Vytahuje svoji tajnou zbraň – delikatesu jménem Imam Bayildi z baklažánu. Název téhle zákeřné taktiky znamená „Imám omdlel“ a přesně tohle se stalo i řeckému sportovci – na takhle silný kalibr nebyl připraven. Je vidět, že Turek má opravdu natrénováno. Řek se ale zvedá a vrací úder – celý stadión šílí, když nad oválem zavoní spanakopita – vynikající špenátový koláč z listového těsta.

Cílová rovinka: Baklava a trochu toho štěstíčka

To už ale zkušený turecký borec vbíhá do cílové rovinky – s velkým štěstím mu vyšel únik z řeckých osidel, když se ho Řek snažil na poslední chvíli opít ouzem, metaxou a výborným vínem – retsinou. Těsně před cílem ukazuje Turek, že si zaslouží vyhrát právem. Síly dezertu baklava v souboji s řeckým kataifi jsou sice velmi vyrovnané – oba dva recepty sázejí na listové těsto, ořechy a sladký sirup – ale turecký tým byl na koncovku lépe vybaven silným tureckým černým čajem.

Přepálil jsem začátek a pak už jsem neměl dost sil do finále,“ lituje po zápase řecký sportovec. „Prioritou je teď ale pro mě příprava na další olympiádu,“ dodává. Za 4 roky se tyto dva týmy opět utkají a řecká výprava bude mít o trochu lepší startovní pozici – Turci mají díky skvělému jídlu velký problém s nadváhou. Řecké jídlo plné zeleninových salátů a ryb je oproti tomu velmi zdravé, zvlášť pokud se konzumuje ve správném množství a pod dohledem trenéra.

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

Autor: Viola Kratochvílová a CK Alex

Aktuálně na Prima vaření

Na konci světa - severozápadní kraje Francie jsou drsné a přitom krásné. Foto:
Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Služba Mixturam přináší na trh vitamínů a doplňků stravy možnost namíchat si vlastní doplněk na míru Foto:
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Gurmán na cestách - Sushitime - Obrázek 1 Foto:
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Smažená tuňáková sushi rolka, salátek z mořských řas (Corinthia Hotel, Rickshaw) FOTO: PFF Foto:
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms Foto:
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.

reklama