reklama

Oživte interiér své restaurace. Vsaďte na dekorace z těstovin!

Stačí málo - jeden těstovinový věnec udělá z vašeho interiéru skvost. FOTO: Těstovinová vílaStačí málo - jeden těstovinový věnec udělá z vašeho interiéru skvost. FOTO: Těstovinová víla

První dojem je rozhodující. Když ve vaší restauraci vládnou umělohmotné kytky a kýčovitá a odbytá výzdoba, u zákazníka skutečně důvěru nevzbudíte. Naopak ručně vyráběné originální dekorace evokují domáckost a tím i poctivé jídlo. Vsaďte třeba na dekorace z těstovin – jsou levné a neokoukané.

Umělé odrbané květiny v otlučených vázičkách, na zdech laciné reprodukce a v oknech zažloutlé záclony. Myslíte, že tímto zákazníky oslovíte a budou se k vám rádi vracet? Prvkem, který u návštěvníků navodí příjemný pocit je neokoukaný a originální interiér restaurace. Konkurence v pohostinství je obrovská a to, co zákazníky láká, není jenom jídlo, ale i prostředí. Např. domácká výzdoba evokuje poctivost, která je v případě restaurace velmi důležitá.

Dekorace z těstovin – neotřelé a neokoukané

Říkáte si, jak tohoto dojmu docílit? Vsaďte třeba na netypické a neokoukané dekorace z těstovin. O co přesně jde můžete vidět na okolních obrázcích. Věnce a koule z těstovin nejrůznějších velikostí a tvarů jsou poměrně levným a efektním způsobem, jak navodit rustikální, domáckou atmosféru.

Těstovinové okénko aneb věděli jste, že…?

  • tvarů a druhů těstovin existují stovky a nikdo je nedokáže spočítat?
  • Zatímco průměrný Čech sní jen 3 kg těstovin za rok, Ital jich sní desetkrát více?
  • těstoviny pravděpodobně nevznikly v Itálii, ale v Číně?
  • polovina Čechů má těstoviny minimálně jednou do týdne?
  • první továrna na těstoviny vznikla v roce 1740 v italských Benátkách?

Samozřejmě - můžete se pokusit o vlastní výrobu, zvlášť pokud vlastníte jen menší provozovnu. Výroba jednoho kusu ale trvá několik hodin i zkušenému profíkovi a je dost náročná na techniku. Když trochu pohledáte na internetu, zjistíte, že ceny těchto dekorací z těstovin začínají na několika málo stokorunách.

„Tyto dekorace se nedají vyrábět strojově. Jde o ruční malovýrobu a každý kus je originál,“ říká autorka nápadu těstovinových dekorací Renata Žilková. Na svých webových stránkách dekoraceztestovin.cz nabízí jak drobné věnce a koule, které oživí i běžnou kuchyň, tak věnce o průměru 45 centimetrů, které vyniknou spíše ve vstupních prostorech restaurace, pizzerie nebo do italského stylu laděného hotelu.

Stovky tvarů, desítky barev

Při výrobě se neomezuje pouze na klasické těstoviny – ať už se to týká tvarů nebo barev, ale využívá všeho dostupného. Ve věncích a koulích tak narazíte na těstoviny červené, zelené, modré i černé, na farfalle, fusilli, penne atd. Možností je mnoho, vždyť těstovin dnes existuje asi 400 druhů. Doplněné o různobarevné luštěniny, mašle z přírodních materiálů a další dekorace zapadnou téměř kamkoli.

Jak vznikají barevné těstoviny?

Červené, černé, zelené? Nejdřív musíte vědět, jestli jde jen o barevné těstoviny, nebo o těstoviny ochucené. Ty ochucené v sobě totiž mají nejen barviva, ale reálné suroviny, takže pak i výborně chutnají. Vedle originality je jejich nespornou výhodou také to, že po vaření vznikne ochucená voda, která se dá dobře využít jako základ pro dobrou omáčku. Zkuste recepty z ochucených těstovin!

Náročnějším požadavkům vyhoví domluva výroby dekorace přesně „na míru“ prostoru, který bude zdobit. Autorka už má za sebou výrobu těstovinových fotorámečků, srdcí i zvonů. Dle jejích slov lze s trochou fantazie těstoviny přetvořit v téměř cokoli.

Pověsit na zeď, položit na stůl

Podobně široké je pak následně i jejich uplatnění. „Věnce i koule je možné pověsit na zeď, do okna, do výklenku, položit na stůl, na polici nebo na parapet,“ vyjmenovává možnosti autorka. Velmi častými zákazníky jsou prý majitelé italských pizzerií. Itálie je pro těstoviny téměř synonymem, každopádně budete možná překvapeni, ale nejsou italského původu. Vznikly okolo roku 1000 před naším letopočtem v Číně.

Světovou proslulost a originalitu tvarů jim ale dala až Itálie, kam je ve 13. století dovezl Marco Polo. Takže zatímco v čínské restauraci by dnes těstovinový věnec působil nepatřičně, pro podnik, který staví na italské kuchyni, popřípadě chce být originální nebo už svou výzdobou evokovat, že jejich kuchař jídla nešidí, jde o ideální volbu.

Čtěte dále:

Jídlo je vášeň! Inspirujte se v dalších článcích od Gurmána na cestách!

 

Autor: Lucie Štěrbová a Těstovinová víla

Aktuálně na Prima vaření

Na konci světa - severozápadní kraje Francie jsou drsné a přitom krásné.
Rozeklané útesy na západě Bretaně, nekonečné pláže Normandie a úžasná gastronomie – to jsou hlavní lákadla těchto kouzelných regionů Francie. V malebných přímořských restauracích tu ochutnáte mořské plody, úžasné domácí zákusky či muškátové víno a cider. A jak Bretaň objevovat? Ze sedla bicyklu!
Služba Mixturam přináší na trh vitamínů a doplňků stravy možnost namíchat si vlastní doplněk na míru Foto: Mixturam.cz
Stavíme si kolo na míru podle typu jízdy, mícháme si obsah müsli podle toho, co nám chutná. Tak proč neudělat i něco pro své zdraví a umíchat si dle vlastního výběru doplněk stravy obsahující třeba výtažek z echinacey, čekanky a rakytníku? Ano, i toto už je dnes možné, čtěte dále.
Gurmán na cestách - Sushitime - Obrázek 1 Foto: Sushitime.cz
Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.
Smažená tuňáková sushi rolka, salátek z mořských řas (Corinthia Hotel, Rickshaw) FOTO: PFF
Nudí vás všudypřítomné kuřecí s broskví? Ochutnejte něco lepšího! V květnu začíná Prague Food Festival, kde špičkoví kuchaři z TOP restaurací představí své delikatesy. Královskou zahradu Pražského hradu zaplní vybrané lahůdky a pod taktovkou šéfkuchařů se můžete zúčastnit i unikátních kurzů vaření!
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms
Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.
Namíchat si svoje musli - nový fenomén českého internetu. FOTO: Mixit.cz
Jste po probuzení dlouho rozespalí, nemůžete „zapnout“ a máte náladu, že by se na vás člověk bál promluvit? A snídáte? Často totiž podobné stavy způsobuje špatná nebo nedostatečná snídaně. Jak snídat správně? Celé kouzlo spočívá v promyšlené kombinaci sacharidů, vitamínů, bílkovin a vlákniny.

VYHLEDÁVÁNÍ RECEPTŮ

reklama