Dýňová polévka

Pokud pracujete s dýní Hokkaidó, někdy ji nemusíte ani loupat

Doba přípravy: do 1 hodiny

Když vaří táta (7) dýňová polévka
Dýňová polévka

Suroviny

500 gdýně, oloupaná a nakrájená na kostky
2 lžícesemínka koriandru
1 kussušená chilli paprička
1 dávkaOlivový olej
10 plátkůitalská pancetta, nakrájená na malé kousky
1 dávkapůl svazku čerstvé šalvěje
1 kuscibule, jemně nakrájená
1500 mlkuřecí nebo zeleninový vývar
4 lžíceZakysaná smetana
1 kapkaextra panenský olivový olej
1 špetkasůl a čerstvě namletý barevný pepř

Příprava:

Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
 

 

1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte na pečicí papír na plech a posypte je nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru. Zakapejte olivovým olejem a pečte, než bude dýně měkká.
2. Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm kousky slaniny spolu s šalvějí a nakrájenou cibulkou. V tuto chvíli už by měla být dýně upečená. Vyndejte ji z trouby a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a vše přiveďte k varu.
3. Pusťte se do mixování polévky. Můžete ji rozmixovat celou, nebo můžete část ingrediencí vyndat, odložit stranou a poté je do hladkého krému vrátit. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
4. Hotový krém dejte na talíř a dle chuti můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Na závěr přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje.

Reklama