Gratinované brambory s houbami

Doba přípravy: do 1 hodiny

Gratinované brambory s houbami
Gratinované brambory s houbami

Suroviny

750 gbrambory, nakrájených na tenké plátky
300 mlplnotučné mléko
1 kusMáslo
50 mlbílé vino
1 lžíceOlivový olej
1 kusstroužek česneku, prolisovaný
250 ghnědé krémové žampiony, nakrájené na tenké plátky
1 špetkasůl a čerstvě namletý pepř

Příprava:

Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
 

1. Předehřejte si troubu na 220 stupňů C. Zapékací mísu vymažte máslem.
2. V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.
3. Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.
4. Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než budou na povrchu krásně křupavé.

Reklama