Houbový kuba

Krajový lidový recept, který patří k českým Vánocům

Doba přípravy: do 2 hodin

Když vaří táta (15) zrni
Houbový kuba

Suroviny

200 gmalé kroupy
30 gSušené houby
4 stroužkystroužek česneku, oloupaný a prolisovaný
2 lžíceSádlo
2 kusystřední cibule, nakrájené nadrobno
1 lžícesušená majoránka
2 lžičkySůl
1 kusčerstvě namletý pepř

Postup

Nejprve si namočíme kroupy. Zalijeme je v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a voda přesahovala asi o centimetr. Necháme je minimálně hodinu stát. Do druhého hrnce dámee houby, přelijeme je asi ¾ l vody a přivedeme k varu. Odstavíme je z plamene a necháme pomalu chladnout. Namočené kroupy slijeme, zalijeme je novou vodou, osolíme a vaříme přibližně 20 minut. Sundáme je z plotny a necháme zakryté stranou. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a menší pekáček vymažeme trochou sádla. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a pomalu restujeme, až začne hnědnout. Slijeme zbytek vody z uvařených krup a to samé uděláme s houbami. Obojí dáme do pánve s cibulí a na závěr tam přidáme i prolisovaný česnek. Vše promícháme a dle chuti dosolíme a opepříme. Hotovou směs dáme do pekáčku a vše přesuneme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut.

 

 

 

 

Houbový kuba

Reklama