Křenová omáčka

Doba přípravy: do 30 minut

KTV6-Sunka s krenovou omackou
Křenová omáčka

Suroviny

4 kusyplátky šunky od kosti (až 2 centimetry silné)
500 mlsmetana ke šlěhání
750 mlVývar
60 gkřen, čerstvě nastrouhaný
100 gMáslo
30 gMouka
2 špetkyCukr
1 špetkaSůl
bramborová kaše:
1 kgbrambory
300 gMáslo

Příprava:

Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
 

1. Připravte si jíšku. Hladkou mouku orestujte na másle a nechte chvilku odstát. Zalijte vývarem, smetanou a osolte. Na mírném ohni vařte přibližně hodinu.
2. Zatímco se omáčka vaří, nastrouhejte křen.
3. Po hodině vaření přidejte do základu omáčky nastrouhaný křen a cukr. V tuto chvíli již omáčku nevařte. Přeceďte ji přes jemný cedník.
4. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte do měkka. Uvařené brambory slijte, přidejte vlažné mléko a mixérem rozmixujte do hladké kaše. Dochuťte solí a zjemněte zašlehaným máslem. Postupně doléváme vlažné mléko a nakonec dle chuti osolíme.
5. Na pánvi rozpustíme trochu másla a ohřejeme na něm šunku.
6. Křenovou omáčku servírujeme s šunkou a bramborovou kaší.






Reklama