Maďarská rybí polévka

U maďarské halászlé (v překladu rybí šťáva) nebo u francouzské bouillabaissy platí, že čím více druhů ryb použijete, tím bude polévka chutnější. U maďarské polévky jde o ryby sladkovodní.

Doba přípravy: do 2 hodin

Když vaří táta (14) maďarská polévka
Maďarská rybí polévka

Suroviny

4 kgsladkovodní ryby (kapr, pstruh, okouník, malý sumeček)
10 kusůčervená cibule
4 lžíceSádlo
4 kusyvětší rajče nakrájené na kostičky
8 kusůzelené maďarské papriky nakrájené na kostičky
8 lžicčervená sladká paprika (maďarská)
1 špetkasůl a čerstvě namletý pepř
1 kusChilli paprička

Postup

1

Nejprve si připravte základ na polévku

Z rybího masa budete potřebovat celé okouníky či pstruhy, z kapra a sumce pouze hlavy, ploutve a ocasy

Zbylé maso rozporcujte na podkovy a uložte do lednice, použijete je na závěr do polévky

2

Ve velkém hrnci zpěňte na sádle cibuli

Přidejte celé okouníky (pstruhy), hlavy, ploutve a ocasy z kapra a sumce

Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata, nakrájené zelené papriky, 8 lžic červené papriky, sůl a pepř

Vše podlijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce ponořený, a duste pod pokličkou přibližně 40 minut

Základ je hotový, jakmile se budou ryby rozpadat

3

Hotový základ na polévku propasírujte skrz síto, abyste se zbavili všech kostí

Hrnec přesuňte zpět na plotnu, zalijte přibližně 1 litrem vody a vše přiveďte k varu

V tuto chvíli je čas na rybí podkovy, vložte je do polévky a na velmi mírném plameni vařte asi 10-15 minut, až bude maso měkké

Kdo má rád, může spolu s rybími podkovami vložit do polévky jikry a mlíčí, kdo se bojí kosti, ať místo kostí zavaří kusy filetů

4

Pokud je třeba, dochuťte polévku solí, pepřem a na závěr do ní přidejte asi půlku najemno nasekané kulaté chilli papričky zbavené semínek

Kdo má rád polévku ostřejší, může si ji dochutit extra na talíři

 

Maďarská rybí polévka

Reklama