Mrkvový dort

Martin Polačko zná populární moučník z Ameriky. Fotografie je ilustrativní.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Prostřeno VI (37) Pardubice - 14.9.2012 dezert
Mrkvový dort

Suroviny

125 mlOlej
3 lžícepiniové ořechy
2 kusystředně velká mrkev, strouhaná
90 gzlaté rozinky
60 mlRum
120 gcukr moučka
1 lžičkavanilkový extrakt
3 kusyVejce
250 gmleté mandle
1 dávka1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 dávkajemně nastrouhaná kůra, ale i šťáva z poloviny citronu
mascarpone krém:
250 gMascarpone
2 lžičkycukr krupice
2 lžíceRum

Příprava:

Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
 

 

1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem.
2. V malé pánvi opečte nasucho piniová semínka a dejte je stranou. Mrkev nastrouhejte a uložte na papírovou utěrku, aby vysála z mrkve přebytečnou vodu.
3. V malém kastrůlku přiveďte k varu rozinky s rumem. Snižte teplotu a vařte asi 3 minuty.
4. V mixéru smíchejte cukr spolu s olejem a dejte směs do mísy, přidejte vanilku a vajíčka. Přisypte mandle, muškátový oříšek, strouhanou mrkev, rozinky se zbytkem rumu a nakonec citronovou kůru s citronovou šťávou. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
5. Těsto dejte do dortové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte piniovými oříšky. Pečte v troubě přibližně 30-40 minut. Dort je hotový, jakmile má zlatavě hnědou barvu.
6. Než dort vyndáte z formy, nechte ho asi 10 minut odpočinout.
7. Dort přendejte na servírovací talíř a připravte si krém. V misce smíchejte mascarpone s cukrem a rumem.
8. Mrkvový dort servírujte s mascarpone krémem. Dobrou chuť!

Reklama