Nejlepší kuře na neděli

Kuře s nádivkou zase trochu jinak, tentokrát tam přidáme škvarky

Doba přípravy: do 1 hodiny

Když vaří táta (4) kuře
Nejlepší kuře na neděli

Suroviny

1 kusvelké kuře
50 gMáslo
2 kusyvelká cibule
5 stroužkůČesnek
200 gkrémové žampiony
300 gčervené víno
1 špetkasůl a pepř
na nádivku:
250 gstarší chlba
3 kusyVejce
1 dávkapár lístků šalvěje
2 snítkyčerstvý rozmarýn
2 lžíceŠkvarky
1 špetkasůl, čerstvě namletý pepř
na pečené brambory:
1 kgbrambory
1 kapkaOlivový olej
1 dávkaRozmarýn
3 stroužkyČesnek
1 špetkaSůl

Příprava:
1. Nejprve si připravte nádivku. Chleba nakrájejte na malé kostky a v misce vyšlehejte vejce. Nasekejte čerstvé bylinky a v malém rendlíčku ohřejte škvarky.
2. Všechny ingredience dejte do větší mísy a vypracujte v hladkou hmotu. Ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
3. Předehřejte troubu na 180 ºC.
4. Omyté kuře naplňte připravenou nádivkou. Kuře vložte na pekáč a stehýnka svažte potravinářským provázkem, aby nádivka neutekla. Ze zbytků nádivky, které se nevešly do kuřete, udělejte kuličky o velikosti asi 7 cm a dejte je na pekáč ke kuřeti.
5. Omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a rozložte je na plech. Pokapejte olivovým olejem, přidejte snítku rozmarýnu a tři stroužky česneku. Osolte je a vložte do trouby.
6. Ke kuřátku přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli, houby a stroužky česneku. Podlijte červeným vínem a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu až hodinu a půl.
7. Těsně před dopečením přidejte na kuře plátky másla.
8. Hotové kuře vyndejte z trouby, naporcujte nůžkami na drůbež a podávejte s pečenými bramborami.

Reklama