Štrůdl s mákem a višněmi

Výborná svačina na delší výlet

Doba přípravy: do 1 hodiny

 Když vaří táta (10) galerie  - Obrázek 6
Štrůdl s mákem a višněmi

Suroviny

500 glistové těsta
500 gmletý mák
200 mlMléko
300 gvišně
60 gvanilkový cukr
1 dávkanastrouhaná kůra z poloviny citronu
1 kusvejce, rozšlěhané
100 gMáslo

Postup

Jemně mletý mák povaříme v mléce spolu s polovinou vanilkového cukru a trochou citronové kůry tak, aby vznikla hustá kaše

Přidáme vypeckované višně (mimo sezonu použijeme kompotované) a druhou polovinu vanilkového cukru

Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia

Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme ho na dvě části

Na pomoučněném válu každou rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme ji trochou rozpuštěného másla

Makovo-višňovou náplň rozdělíme na připravený plát těsta, tak aby nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta

Těsto opatrně zavineme

Okraje stiskneme k sobě a ohneme je dolů

Závin přesuneme na plech, spoj má zůstat vespod

Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta

Do hrnečku rozklepeme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme

Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby

Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven! 

Štrůdl s mákem a višněmi

Reklama