Vánoční sušenky

Velmi jednoduché pro všechny, co nemají trpělivost se zdlouhavým zdobením a chutnají jim domácí sušenky britského či amerického typu

Doba přípravy: do 1 hodiny

Když vaří táta (12) cookies
Vánoční sušenky

Suroviny

300 ghl. mouka
250 gzměkklé máslo
150 gcukr krupice
40 gKakao
1 lžičkakypřicí prášek do pečiva
1 dávkapůl lžičky jedlé sody
na polevu:
175 gmoučkový cukr
2 lžíceKakao
60 mlvroucí voda
1 lžičkavanilkový extrakt
na ozdobu:
1 dávkabarevné kuličky na ozdobení sušenek

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 stupňů C a vyložte plech pečícím papírem

2

Do mísy dejte spolu s cukrem změklé máslo a utřete hladký nadýchaný krém

Mouku smíchejte s jedlou sodou a kypřícím práškem a spolu s kakaem vetřete do krému

3

Pusťte se do přípravy sušenek

Těsto je velmi měkké a lepivé, proto je fajn pracovat ve vinylových rukavicích

Uždíbněte kousek těsta o velikosti vlašského ořechu a udělejte z něj tlustou placičku

Na jeden plech vyskládejte přibližně 12-14 kousků sušenek, je potřeba mezi nimi nechat větší mezery

4

Každý plech se sušenkami pečte maximálně 15 minut, ne déle

Po vyndání z trouby během chladnutí dojdou, spálené by nebyly dobré

Povrch sušenek během pečení popraská, ale to není na škodu

Stejně pokračujte s další dávkou sušenek

5

Upečené sušenky přemístěte na čistý plech, později je budete polévat polevou

6

Pusťte se do přípravy polevy

V kastrůlku smíchejte kakao, cukr, vodu a vanilkový extrakt

Zahřívejte na mírném ohni a metlou šlehejte směs do hladkého propojení

 Odstavte z plotny a nechte 10 minut chladnout

7

Připravte si barevné kuličky na zdobení sušenek a začněte s poléváním polevy

Lžíci pokapejte vždy 5 sušenek a ihned je posypte kuličkami

S polevou musíte pracovat po malých dávkách, jelikož rychle tuhne a přestala by vám lepit

8

Připravené sušenky nechte chvilku odpočinout a pak se do nich pusťte, jsou báječné

 

Štrůdl s mákem a višněmi

Reklama