Hovězí krk na morku

Staropražské šneky vytvoříme z kuřecích srdíček...

Doba přípravy: do 2 hodin

Česko na talíři II (15) Zelenková, hovězí krk
Hovězí krk na morku

Suroviny

1000 ghověží krkovice z mladého býka, vykoštěné
1 lžíceSádlo
1 dávkanejméně 500 g cibule
6 stroužkůČesnek
1 lžícerajský protlak
0.5 lžičeksladká paprika
500 mlhovězí vývar
1 dávkadivoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
1 špetkarozmarýn a tymián
6 kusůmorkové kosti
na přílohu si připravte:
1.5 kushlávka květáku
2 kusyVejce
1 dávkahladká mouka a strouhanka na obalení
1 dávkarostlinný olej na smažení
1 špetkasůl a pepř na dochucení

Příprava:
1. Na sádle dohněda orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Do kousku plátna si připravte divoké koření. Do cibulovo-česnekového základu přidejte paprikový (nebo rajský) protlak a papriku. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Opepřete, osolte, přidejte několik snítek tymiánu a snítku rozmarýnu, osolte a přiveďte k varu. Vložte maso rozdělené na čtyři díly, každý přibližně o váze 250 g, osolené a opepřené, přidejte plátýnko s divokým kořením a mírným varem vařte do změknutí.

2. Z morkových kostí si zatím vydlabejte pomocí lžičky morek.

3. Měkké maso i koření vyjměte a šťávu zredukujte. Vraťte zpět maso a přidejte morek vydlabaný z morkových kostí. Vypněte oheň a zakryté nechte asi 5 minut dojít. Podávejte s osmaženým květákem.

4. Květák si rozdělte na růžičky a nejprve ho povařte v osolené vodě s trochou cukru do poloměkka. Pak růžičky obalte v trojobalu a osmažte ve vyšší vrstvě tuku. Přebytečný tuk nakonec odsajte pomocí papírové kuchyňské utěrky. Podávejte s masem a morkem.

Reklama