Jehněčí pečeně s medvědím česnekem podle Lukáše Hejlíka

Hvěždný recept Lukáše Hejlíka, který využívá toho, co má na své biofarmě.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Česko na talíři II (11) Hejlík, jehněčí pečeně
Jehněčí pečeně s medvědím česnekem podle Lukáše Hejlíka

Suroviny

1 kgjehněčí krkovice
1 svazekjarní cibulka
1 hrstMedvědí česnek
4 lžíceOlivový olej
300 mlbílé vino
1 kusmrkev
1 kusřapíkatý celer
1 dávkacuketa, lilek, rajčata
na přílohu:
300 gKuskus
50 gMáslo
1 dávkamrkev, petržel
1 hrstMedvědí česnek
2 lžíceOlivový olej
1 špetkaSůl

Příprava:

1. Kousky jehněčího masa osolte a potřete olivovým olejem. Vložte do kameninové nádoby, posypte pokrájenou jarní cibulkou a medvědím česnekem. Podlijte bílým vínem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a asi hodinu pečte. Přidejte zeleninu, podle potřeby víno nebo vodu a zakryté pečte dál, až maso změkne. K závěru odkryjte, ať se na masu udělá krásná kůrčička. Při 100 stupních Celsia můžete zvolit tzv. pomalé pečení a maso bude cca po pěti hodinách krásně měkké.
2. Podávejte s kuskusem, který připravíte podle návodu – stačí krátce povařit ve vodě. Jídlo ozdobte hoblinkami kořenové zeleniny, kterou jste orestovali na másle. Prokypřete, přidejte trochu olivového oleje a orestovanou zeleninu s medvědím česnekem.

Reklama