Králičí stehno na zahradnický způsob s chřestem a mrkvovou omáčkou

Recept na pomazánku obsahuje poměrně nezvyklou ingredienci- topinambury. Ale topinambury jsou známé jako jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Česko na talíři II (11) Hejlík, králičí stehno
Králičí stehno na zahradnický způsob s chřestem a mrkvovou omáčkou

Suroviny

4 kusykráličí stehna
1 dávkakořenová zelenina (2 mrkve a kousek celeru)
3 snítkyněkolik snítek rozmarýnu
2 lžíceOlivový olej
50 gMáslo
1 kgChřest
1 kusšťáva a kůra z jednoho pomeranče
1 kusCitron
1 dávkacukr nebo med
1 špetkaSůl
2 kusyvětší mrkve
1 kusšťáva z půlky pomeranče
1 dávkadužnina z půlky pomeranče
1 dávkarůžové víno na podlití
400 mlsmetana ke šlěhání
1 lžícecukr, sůl a bílý pepř

Postup

1

Kořenovou zeleninu pokrájejte na špalíky a prošpikujte jimi a rozmarýnem králičí stehno až ke kosti

Osolte a opepřete a na oleji zprudka opečte

Zbylou kořenovou zeleninu pokrájejte nahrubo a orestujte ji v kastrolu na rozpáleném másle

Maso v pánvi přelijte bylinkovým likérem, oflambujte a přidejte k zeleninovému základu

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu, dokud není maso měkké

Před podáváním zjemněte máslem

2

Chřest uvařte na skus, musí zůstat křupavý ve várce z půllitru osolené vody, kam jsme dali kolečka citronu, pomerančovou šťávu a trochu cukru nebo medu

Várku vařte asi pět minut, teprve pak přidejte chřest a vařte asi minutu až dvě

Ke konci varu přidejte zelený chřest

3

Králíka podávejte s chřestem, přelitým mrkvovou omáčkou

Tu uděláme tak, že mrkev nakrájíme na větší špalíčky

Oslaďte, osolte a zalijte pomerančovou šťávou

Opepřete bílým pepřem a přidejte po sto ml růžového vína a vody, kousky pomeranče a vařte, až je mrkev měkká

Stáhněte z ohně, přilijte trochu smetany a tyčovým mixérem rozmělněte na hladkou omáčku

Můžete dochutit zbylou smetanou a pomerančovou šťávou

Reklama