Staropražští šneci

Staropražští šneci vytvoříme z kuřecích srdíček...

Doba přípravy: do 2 hodin

Česko na talíři II (11) Vágner, staropražští šneci
Staropražští šneci

Suroviny

500 gkuřecí srdíčka
1 dávkadivoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
1 dávkakořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
2 stroužkyČesnek
1 dávkabylinky (hladkolistá petrželka, medvědí česnek)
na bylinkové máslo:
1 špetkasůl, bílý pepř, muškátový květ
250 gMáslo
1 dávkamedvědí česnek (dle chuti)
1 kusŠalotka
1 gna nádivku budete potřebovat:
2 kusyrohlíky
8 plátkůVeka
4 kusyvejce, žloutek a bílek zvlášť
1 špetkapolévkové koření
50 mlbílé vino
50 mlsmetana ke šlěhání
1 baleníopečené tousty k podávání
1 hrstlístky bazalky
1 kussalát frisée
1 svazekPažitka

Příprava:
Očištěná a odblaněná srdíčka vařte s divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý černý pepř), kořenovou zeleninou, česnekem (i odkrojky medvědího) a bylinkami, až jsou úplně měkká (asi 30 minut -  musí se úplně rozmáčknout)
Zatímco se srdíčka vaří, připravte si česnekové máslo. Změklé máslo promíchejte s rozetřeným česnekem, solí, najemno pokrájeným medvědím česnekem, jemně pokrájenou půlky šalotky, trochou polévkového koření a pepřem.
Pečivo na nádivku nakrájejte na malinké kostičky, okořeňte polévkovým kořením, muškátovým květem, osolte, přidejte najemno pokrájenou hladkolistou petrželku, 4 žloutky a přilijte víno. Promíchejte a vzniklou hmotu přidejte k pevnému sněhu z bílků. Na závěr přimíchejte smetanu .
Srdíčka nechte okapat. Do šnečí ulity  dejte česnekové máslo, srdíčko, znovu ochucené  máslo a uzavřete nádivkou. Na pekáč vysypaný solí klaďte ulity tak, aby byly otvorem nahoru (aby máslo nevyteklo a náplň se dobře zapekla) a pečte v troubě předehříté na 150°C 10 až 15 minut. Podávejte s teplým toustem, na lůžku ze salátových lístků.
Když nemáte ulity, nevadí. Do menší  gratinovací misky dejte ochucené máslo,  srdíčka, navrch  nádivku a gratinujte.

Reklama