Svíčková pečeně s omáčkou z českých raků

Raci jsou pochoutka, která se u nás přiliš nevidí!

Doba přípravy: do 1 hodiny

Česko na talíři II (4) Ladislav Kerndl,svíčková pečeně
Svíčková pečeně s omáčkou z českých raků

Suroviny

600 gpravá hovězí svíčková
2 lžícerostlinný olej
na račí omáčku si připravte:
20 kusůraci
50 gMáslo
2 kusyŠalotka
1 kusvetší mrkev
1 kusmenší petržel
1 špetkaSůl
1 špetkačerstvě drcený černý pepř
1 kusčtvrt menšího celeru
2 lžícerajský protlak
1 lžícekrupicový cukr
100 mlsuché víno
100 mlvývar z raků
100 mlsmetana ke šlěhání
100 mlKoňak

Příprava:
Maso si rozdělte na tři díly. Osolte, obalte je ze všech stran v nahrubo drceném pepři a zprudka opečte ze všech stran na pánvi, aby bylo opečené pouze na povrchu. Přemístěte do trouby vyhřáté na 85 stupňů a nechte 35 až 45 minut táhnout. Uvařené raky rozloupněte, ale čtyři si schovejte celé na ozdobu. Vyndejte z nich maso a dejte ho stranou do misky. Zbytek raků rozdrťte na malé kousky. Přidejte k nim tymián a rozmarýn a nechte rovněž stranou. Na rozpálené máslo vložte kořenovou zeleninu, čerstvý tymián a rozmarýn. Předejte šalotku, chilli papričku, cukr a společně restujte za stálého míchání asi patnáct minut. Vložte bobkový list, zalijte vínem a přilijte asi 100 ml vývaru z raků. Přilijte 200 ml vody, přiveďte k varu a minimálně hodinu až dvě nechte odkryté probublávat. Pak vše propasírujte přes kovové kuželovité síto - tzv. špičák. Vraťte zpět na sporák, přilijte smetanu, koňak a špetku pálivé papriky. Vše jen s koňakem lehce povařte. Nakonec do omáčky vraťte uvařené račí maso, orestované ještě na másle a špetce cukru s koňakem a hráškovými lusky. Podávejte s nasucho opečeným chlebem potřeným lanýžovým máslem.

Reklama