Syrovátková polévka se ztraceným vejcem

Syrovátková polévka je nezvyklá. Recept je ovšem vynikající!

Doba přípravy: do 30 minut

Česko na talíři (5) Petr Janda, syrovátková polévka
Syrovátková polévka se ztraceným vejcem

Suroviny

100 gMáslo
1 špetkakmín
2 lžícehladká mouka
4 kusyvelké brambory
1 lSyrovátka
1 kusvětší brambora
4 kusyVejce
4 kusybobkové listy
1 dávkakuličky černého pepře a nového koření
1 dávkasůl, cukr, pepř a ocet na dochucení
1 snítkačerstvý kopr
1 baleníchléb k podávání

Příprava:

1. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kmín, zasypte ho moukou a připravte si světlou jíšku. Přilijte trochu vody a přihoďte brambory pokrájené na kostičky. Přiveďte k varu, osolte, přilijte syrovátku a přidejte ještě kmín, trochu kopru, cukr a vařte, dokud brambory nezměknou. Rozdělte na porce, do každého talíře vložte ztracené vejce, posypte koprem a podávejte s chlebem.
2. Ztracená vejce připravíte tak, že vejce rozklepnete do vroucí vody, ochucené bobkovým listem, novým, kořením, pepřem, solí a octem. Hladinu vody promíchejte tak, aby se na ní utvořil jakýsi vír, a do toho opatrně vložte vyklepnuté vejce. Vařte asi dvě minuty, aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý. Vyjměte a před podáváním ještě na chvíli zchlaďte ve studené vodě.

Reklama