Florentýnky

V kastrůlku na mírném plameni svařte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za ustavičného míchání ještě 5min.

Doba přípravy: do 30 minut

Florentýnky

Suroviny

65 mlsmetana ke šlěhání
115 gcukr krupice
55 gMed
120 gplátky blanšírovaných mandlí
55 gkandované třešně nebo brusinky
40 ghladké mouky
200 ghořké čokolády
50 gMáslo

Postup

V kastrůlku na mírném plameni svařte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za ustavičného míchání ještě 5min. Poté sladkou směs odstavte z plotny a vmíchejte do ní plátky mandlí a na drobné kostičky nakrájenou kandovanou kůru. Vše dobře promíchejte a pomalu přisypávejte mouku. Získáte jemné lepivé polotekuté těsto.

 

Vyložte nízký plech pergamenovým papírem a hned vyklápějte lžičkou malé kopečky těsta. Dbejte na dostatečnou vzdálenost mezi nimi, postačí asi 7 cm. Zaoblenou stranou lžičky jejich vršky lehce zploštěte. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte v ní florentýnky asi 5min nebo do té doby, než kraje sušenek získají zlatavě hnědou barvu. Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení dalších 5min. Sušenky můžou z trouby ven ve chvíli, když dostanou zlatavě hnědou barvu i uprostřed. Poté je nechte zcela vychladnout.

 

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Vychladlé florentýnky v ní namáčejte pouze spodní stranou. Až čokoláda zcela ztuhne, nechte sušenky v chladu ještě 3 dny uležet.

Reklama