PO - PÁ v 17:45 na Primě

Jak uspěje sebevědomá „hokejka” ?

V Ústeckém kraji se sejde pestrá společnost, ženy jsou v mírně převaze. Jde o mladší společnost, ve čtvrtek prostírá teprve šestnáctiletá studentka Barbora.

Nejstarší soutěžící je učitelka Marcela, která maso skoro nejí, ale vegetariánská její večeře nebude. Muži u stolu jsou rozdílní, prvním je hokejový trenér a tak trochu macho Honza, který se s ničím moc nemazlí. Druhým je ohleduplný a pečlivý gay Pavel, který má registrovaného partnera a netají se tím. I proto je jedním z témat u stolu homosexualita a tolerance. Kulinářsky zajímavé je úterní menu Lenky, která žila půl roku v Řecku, řeckou kuchyni si zamilovala a chce ji dopřát i ostatním. Úkolem týdne je pohár – tedy nic složitého a nesplnitelného, zato možná dobrého. A v sobotu se tahle parta sejde k Poslední večeři. Tedy pozvánku dostanou všichni a budou také zvědaví, zda všichni nakonec dorazí. Hosté se dozvědí, jak kdo bodoval a kdo nejvíce kritizoval. Na pořadu dne budou i reparáty receptů. Dozvíme se, co se dělo po skončení natáčení, kdo se s kým potkal, zda někdo něčeho lituje a co je potřeba napravit. A dojde i na řešení starých křivd.

Sledujte na Primě Prostřeno! z Ústeckého kraje od pondělí až do soboty!

 

Pondělí: Sebevědomý hokejový trenér Honza (36) dobře uvaří a čeká pochvalu a možná i výhru

Jan Perný Foto: Jan PernýFoto: All

Ženatý trenér Honza pozve hosty do příjemného podkrovního bytu, který zařizovala jeho žena, protože kdyby to bylo na něm, mohl by být klidně víc účelový a strohý – žádné kytičky. Ze sestavy, která k němu dorazí, je nejprve trochu zaražený. Dozví se, že Marcela moc maso nemusí, vlastně skoro vůbec ne. A s meníčkem trochu odvážně zariskoval, obsahuje například krevetovou polévku nebo žebírka na předkrm – ta nemusí změknout – a houby. K tomu jsou tři tutovky: domácí chléb, panenka se šťouchačkami a tiramisu. V kuchyni si Jan věří, vaří prý často a rád. A asi nelže, protože se mu večeře povede a chutná, dokonce i ta polévka s krevetami a hříbková omáčka. Dokáže Honza hosty svou sebejistotou oslnit, nebo je spíš zaskočit? A jak se jim bude líbit zábava, což je ve výsledku pomalovaný celý obličej?

 

Úterý: Vdaná účetní Lenka (27) miluje řeckou kuchyni a její hosté se docela nachodí po Trmicích

Lenka Danišová Foto: Lenka DanišováFoto: All

Lenka má tak malý byt, že ho soutěžícím ukáže, ale vařit a prostírat bude v nedalekém bratrově bytě. Její řecké menu soutěžící trochu zaskočí, až na tzatziki moc nevědí, co dostanou. Lenka ale překvapí i sama sebe, protože připravit řecké pochoutky jako řecká bohyně není jednoduché. Každému nechutná všechno, ale bohužel se shodnou na polévce fasolada, zeleninová polévka s fazolemi nechutná skoro nikomu. Na předkrm je špíz s kuřecím masem souvlaki, ten se zdá ale Honzovi nedodělaný. Zajímavý je hlavní chod pasticcio, který trochu připomíná lasagne, jde o makarony zapečené s masem. Jídlo moc chutná Báře, ale pro Honzu je prostě příliš obyčejné, také mu vadí čekání a přesuny. Honza je u stolu vůbec nejvíc slyšet a má ke všemu co říci. Ostatní si toho začínají všímat a přemýšlejí, zda jde to oprávněná kritika, nebo spíš taktika. Na zábavu se jde na další procházku, tentokrát do zámku v Trmicích, kde je k vidění spousta vláčků a mašinek a podává se tu i sladký dezert s tureckými kořeny – baklava.

 

Středa: Sympatický kadeřník, student a gay Pavel (22) má v kuchyni problémy, avšak zvládne je vybalancovat

Pavel Dvořák Foto: Pavel DvořákFoto: All

Pavel, který se netají svou orientací, hosty přivítá ve velkém, moderním a prostorném bytě. Okázalá koupelna, která spíš připomíná hotelové spa, návštěvě vyrazí dech. Kdyby nevěděli, že jsou v paneláku, nevěřili by tomu! Pavel je ale sympaťák, má smysl pro humor, nevytahuje se a především s ženami u stolu si velmi dobře rozumí. Je ale také perfekcionista a to mu trochu zavaří. Jak moc ovlivní jeho vaření, že má hosty přímo za zády? Navíc mu přijde radit a pomáhat Honza, který se mu kouká pod ruce. Pavel asi nezvládl svůj boj s nervozitou a nasypal do své pepřové omáčky k panence se smetanovými bramborami víc soli než je zdrávo, připálil cuketu. „Protože chtěl být precizní a vyhovět Marcele, to nás stálo omáčku,“ konstatuje pak rozladěně Honza, který hostiteli ještě pomůže se servírováním hlavního chodu. Nerozhodí to Pavla ještě víc? I přes čekání a nepovedenou omáčku, se mu povedl tatarák z lososa i hráškový krém. Hlavní chod – byť bez omáčky – je též dobrý a Marcela se dokonce dočká i své prémiové cukety. „U hlavního chodu mě podrželi a jsem za to moc rád,“ svěří se Pavel. Nálada se uvolní u slovní hry a završí u vynikajícího dezertu původem ze Španělska, spojeného s úkolem týdne. Jen pro Honzu je toho činčání na talíři a čekání už moc.

 

Čtvrtek: Benjmínek týdne, studentka Barbora (16), uvaří v kuchyni rodinného domu. Činí se, ale kritice neujde

Barbora Škodová Foto: Barbora ŠkodováFoto: All

Ve čtvrtek se k plotně postaví benjamínek týdne Barbora. Teprve šestnáctiletá středoškolská studentka oboru bezpečnostní právo si troufne na moderní a celkem složité menu. Bude zapečená bagetka se sýrem a šunkou, hovězí vývar s knedlíčky a nudlemi, pečený pstruh se šťouchaným bramborem a palačinky. A všichni jsou k jejímu výkonu vzhledem k věku shovívaví. Až na Honzu… Ten na čtvrteční večeři dorazí s hodně kritickou náladou a Barboře nic nedaruje. Hlavně její hlavní chod se mu nelíbí. Vyčte jí, proč ze pstruha vyndala oči, pochybuje nad čerstvostí ryby a má celou řadu dalších výhrad. Bude to Báře hodně líto? Jak moc ji to rozhodí? A Honza v kuchyni zase pomáhá… Je to spíš taktika, nebo pomoc? Když se Bára zdrží s přípravou šlehačky, hbitě jí předvede, jak by se to mělo dělat. Je to prostě trenér mládeže. Ale nejmladší hostitelka je z toho všeho poněkud zaražená. Na zábavu vezme soupeře ven: hosty čeká ukázka jízdy a práce s koňmi, Bářin koníček.

 

Pátek: Učitelka a sportovkyně Marcela (39) nejí maso, ale maso podává, i když si ho poplete

Marcela Rulfová Foto: Marcela RulfováFoto: All

V pátek večeři připraví Marcela, vdaná maminka dvou synů. Umírněná vegetariánka, co sama maso moc nemusí, dává přednost zelenině a občas jí jen ryby a kuřecí. Ale kvůli hostům je maso na jejím menu také. Co soupeři ochutnají v jejím velkém a hezkém domě, který Marcelin manžel postavil skoro celý sám? Jídelníček je tak trochu letem světem: po zapečených tortillách je italská česnečka v českém chlebu a pak následují dva druhy masa, kuřecí a vepřové, a ledový jahodový dort s kávou. A v hlavním chodu je trochu potíž. Obě masa se Marcele v pekáči pomíchají a ona teď neví, které je které. Kdo jí pomůže tuhle záhadu rozluštit? No samozřejmě, že Honza! A jakou zábavu paní učitelka připraví? Hru na školu! No a protože jsme ve finále, ani v tomto pátečním Prostřeno! hra na pravdu chybět nebude. Rozdávat se budou rozhodující body.

Jak dopadne Poslední večeře? Kdo tento týden vyhraje krásných 50 000 korun a stane se hostitelem týdne? A budou vítězi výhru přát i ostatní soutěžící z Ústeckého kraje?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama