PO - PÁ v 17:35 na Primě

Kamil dorazí na první večeři s hasicím přístrojem!

Prostřeno! xv (14) vsichni Foto: Prostřeno! xv (14) vsichniFoto: All

V libereckém Prostřeno! se u stolu sejdou čtyři ženy a jediný muž. Ministerský úředník se dvěma křestními jmény Kamil Jan připomíná Anetě Valdštejna, pro Danu je to u stolu zdatný teoretik, ale v kuchyni slabší praktik, každopádně se mezi dámami neztratí a zábavu nezkazí.

Ministerský rada Kamil je výrazný protihráč, kterému patří finále. V pondělí a úterý uvaří dvě kadeřnice, která bude lepší hostitelka? Mladá Petra, nebo zkušená Dana? A pak je tu ještě zdravotní sestřička Darina, která sama vychovává syna a přitom studuje a opravuje svůj dům, a personální referentka Aneta, která se kvůli pořadu dokonce přestěhovala ke svému příteli. Příjemná sestava je v kuchyni celkem vyrovnaná, nikdo nejde domů hladový, i když ani překvapením se nevyhneme. Úkolem týdne jsou pomazánky. Kdo bude nejvíce taktizovat? Nejvíce řečí má Kamil a soupeřům se zdá, že potom, co Dana uspořádala pohodový a zábavný večer, už není tak přátelská jako předtím. Dana je prostě žena od rány a s ničím se moc nemaže, dokonce ani s vlastním etnikem. Má originální názory a ochotně se o ně podělí s hosty i diváky. A kdo to nakonec v Libereckém kraji vyhraje a celý šťastný si odnese 60 000 korun? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

 

Pondělí: Kadeřnice Petra (28) se snaží, bude to ale stačit na vítězství?Petra Sipková Foto: Petra SipkováFoto: All

Aby se u stolu nerozhořely nějaké velké vášně, jediný zástupce silného pohlaví Kamil přijde na seznamovací večeři k sympatické kadeřnici, která svou profesi nezapře pestrobarevným účesem, s hasicím sprejem. Okamžitě se tak pasuje na baviče týdne. A hořet bude, ale hasit se nebude! Petra totiž svůj večer korunuje ohnivou show. V zábavě se angažuje její partner, se kterým žije v Liberci. Sama Petra pak hostům předvede něco málo ze svého žonglování. Co předvede v kuchyni? Petra se snaží, i když hosté u ní trochu žízní. Úvodní salát s kuřecím masem a sýrem je třeba pro Kamila málo ochucený, ale pro někoho je v něm zase až moc majonézy, která pak přebíjí chuť zeleniny. A polévka „Pepunie“, což je oblíbený rodinný vánoční recept, je na tom podobně. Údajně hustá, mdlá, dokonce „podivná hmota, kterou už někdo jednou jedl“, ta prostě soupeře nenadchne. Lépe dopadne hlavní chod – kuře s nádivkou a šťouchaný brambor. V nádivce jsou houby, část připravila hostitelka bez hub – to kdyby se našel někdo, kdo houby prostě nepozře. Na kuře se chvíli čekalo. Stál hlavní chod za to čekání? Prý by si maso zasloužilo více soli a možná i šťávy. Moučník tiramisu většině hostů chutná, jen Dana nechápe „co je to za moderní hit“. Nikdy prý tiramisu nepřišla na chuť…

 

Úterý: Romka Dana (47) soupeře pobaví a hosté se u ní dobře pomějí

Dana Horňáková Foto: Dana HorňákováFoto: All

 

Vyučená prodavačka, nyní kadeřnice Dana, vdaná matka dospělých dětí, zaboduje svým rovným přístupem a samozřejmě hlavně svým kuchařským uměním. Už první chod voní až z obrazovky, velká plněná pečená brambora v alobalu se dvěma dresinky vpadá lákavě a také to není moc okoukané jídlo. Hosté se těší i na hovězí vývar s domácímu nudlemi, i když někteří z Daniny polévky cítí polévkové koření a ona se s tím ani nijak netají. Co ji ale překvapí, je Kamilův dotaz, zda do ní také předsmažila zeleninu. Dana jen vrtí hlavou… Též i nad tím, že k jejímu lososu se zeleninou a rozpečenou domácí bagetou si Kamil žádá další citron, i když kuchařka už rybu pokapala dost. A Petra sebekriticky přiznává, že Daně vyšla bagetka určitě lépe než včera jí. Co Daně chutná z romské kuchyně? Sama prý některá jídla nemusí, ale aby hosty potěšila, místo úkolu týdne uvaří halušky, čímž u návštěvy určitě zaboduje. A také nic nepokazí svou typicky romskou zábavou s hudbou a tancem. Ale výzva soupeřů dostane Danu do rozpaků a bojí se, že až ji uvidí její rodina a národ, bude to ostuda… Pamatuje si Dana vůbec něco z romštiny? Co jí ale problémy nedělá, je Anetin dotaz, zda se cítí jako Romka nebo Cikánka. Vše vysvětlí na rovinu podle toho, jak to sama vidí a cítí. A sama je moc zvědavá, jak se v jejím naklizeném bytě budou soupeři cítit…

 

Středa: Samostatná zdravotní sestřička Darina (30) zvládá výchovu syna, rekonstrukci domu, další studium i svoji večeři

Darina Luňáčková Foto: Darina LuňáčkováFoto: All

 

Darina sice přiznává, že jí pomáhají rodiče, ale také, že po rozchodu s partnerem dře a maká, aby si krásně zvelebila svůj domov ve Frýdlantu a žila na úrovni. Je jasné, že hosté se budou hodně zajímat o to, jak to všechno bylo a jak to Darina zvládá. A soupeři se třetí sympatické hostitelky opravdu hodně vyptávají. Jak to zdravotní sestřička zvládne u sporáku? Předkrm caprese je dobrý, ale jednoduchý, hostům ale moc zachutná domácí ciabatta, do které Darina přidala olej ze sušených rajčat, proto je krásně oranžová. A taková je i dýňová polévka, ta je přijatelná i pro Danu, která po jednom vlastním nezdařeném pokusu doma už dýňovou polévku nikdy neuvaří. Bude někomu vadit, když kuchařka přizná, že dala do polévky kupovanou bujonovou kostku? Na hlavní chod – plněný kuřecí steak – se hosté těší a dost je zajímá příloha sicilské brambory – ty nikdo nezná. Kuře je nakonec trochu sušší a do plněného masa by někdo přidal výraznější sýr než mozzarellu; tu ale hostitelka miluje, přidala ji už do polévky. Zajímavý je dezert, pohár kombinuje domácí vanilkovou zmrzlinu s jahodami, pepřem, kterého by tam mohlo klidně víc, s medem, toho by tam naopak mohlo být méně – pro někoho je sladká tečka sladká až příliš. Hosty ještě čeká návštěva pivovaru a Darinu výzva v podobě testu jejích odborných zdravotních znalostí. Zvládne i tohle?

 

Čtvrtek: Referentka Aneta (21) se kvůli pořadu Prostřeno! přestěhovala po krátké známosti ke svému příteli

Aneta Hudcová Foto: Aneta HudcováFoto: All

 

Aneta bydlí teprve dva týdny v bytě, kde kromě ní a přítele ještě žije spousta zvířat, ale vyzná se tu. Během přípitku její sekt přeteče na čistý ubrus, což mladou hostitelku trochu vyděsí, o křtiny by po dvouměsíční známosti asi ještě nestála. Musí se připravit na každou otázku, hosté jsou tento týden hodně zvědaví a budou se vyptávat. Ke Kamilovi se v hodnocení jídla docela přidává i Dana. Na mladou hostitelku tak chvílemi čeká hodně komentářů a otázek. Na menu si Aneta zvolil jídlo s francouzskou a italskou inspirací. Lehkým předkrmem jsou pečené papriky se sýrem ricotta, následuje krémová česneková polévka s bylinkovým olejem. Ta, ač obsahuje celou palici českého česneku, je pro někoho stále málo česneková. Hosté si zato užijí hodně křenu, který je v pomazánce z červené řepy. A překvapivě červenou řepu obsahuje i moučník s čokoládou. Nejlépe dopadne dušené hovězí maso po burgundsku se šunkovými knedlíčky. Měkké maso na víně úplně nadchne Kamila a moc dobrá je prý i nevšední příloha – na tom se všichni shodnou. Ale i zábava je o jídle. Soupeři se pokusí o sushi, což je pro Danu životní premiéra. U toho se dá krásně rozprávět, jenže hostitelka je už nervózní z výzvy, která ji čeká, a je jasné, že třeba u Dany bylo mnohem veseleji. A ta ve čtvrtek nepřišla s moc dobrou náladou.

 

Pátek: Jak si se svým menu poradí trojnásobný otec a ministerský rada Kamil (38)? Měl hodně řečí a ve finále bude docela trpět…

Kamil Jan Svoboda Foto: Kamil Jan SvobodaFoto: All

 

Soupeřky jsou hodně zvědavé, jak si jejich „ministerský rada“ se svým menu poradí i jak bydlí. A kritikou se rozhodně nešetří. Ještě že má Kamil smysl pro humor... „Ty umíš o vaření mluvit jako sto ženských dohromady, ale s tím vařením je to pak horší,“ vytýká Dana jedinému muži týdne, čímž stručně shrne celý problém Kamilova vaření. I Darina je moc zvědavá, jak se Kamil vytáhne, když sám komentuje každý detail. Úředník ministerstva školství je velký teoretik, ale také celkem zábavný společník. Na lidi je zvyklý nejen z práce, ale i z domova. Žije se ženou a třemi dětmi v zajímavém, ale trochu stísněném podkrovním bytě rodinného domu, kde s nimi bydlí i bratr a maminka. Kamil začne přípravou domácí zázvorové limonády, na přípitek ale dámy dostanou silný drahý rum. Šmejdění je zajímavé, byt je občas chaotický, místy stísněný, ale má i kouzelné krovy a útulná zákoutí. Avšak pořádkumilovná a přísná Dana by mu tam prý poslala sociálku. Kamil určitě nepůsobí dojmem nudného úředníka z ministerstva školství. Večeře začne bez Petry, která trochu bloudila, ale předkrm si už dají všichni. A ten je bohatý, dokonce dvojitý – studený i teplý: výrazná parmská šunka s gorgonzolou a fíky a pražma se zeleninou a bylinkami. Daně vadí kosti, ale ostatní si docela pochutnají. Proč Kamil trochu nestíhá a zmatkuje? Je to z nezkušenosti? Hostitel se dušuje, že v kuchyni tráví tolik času jako „normální ženská“. Přesto zapomene na příbory, burger s hranolky a salátkem je karbanátek bez housky a ženy mu nic nedarují. To, že si nespočítal, kolik příborů bude potřebovat, je pro Kamila poslední kapka. A k tomu se na jídlo čeká nejdéle za celý týden. Zbyde mu ještě energie na dezert brownies, tvrdé výzvy a legrační zábavu?

 

Sledujte premiérové Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.35 na Primě.

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama