PO - PÁ v 17:50 na Primě

Startuje nové Prostřeno: Připravte se dámský týden

Jak si dámy "sednou"? Foto: Jak si dámy "sednou"?Foto: All

V nové premiérové řadě pořadu Prostřeno! si to rozdají jen dámy, bude to babinec. A zajímavě poskládaný. Šestinásobná babička a pětinásobná maminka Jiřina se střetne s mladými maminkami z Prahy a Středočeského kraje a s jednou sportovně založenou slečnou ze Smíchova.

Některé pokrmy a fakta se dublují, bude tudíž možnost porovnání. Dvakrát bude paštika nebo domácí houstičky či maso na víně. Meníčka zahajují saláty, v letním parnu celkem logický předkrm. Dvě účastnice mají stejnou profesi, ovšem liší se jako noc a den. Mezi oběma realitními makléřkami to vře. Úkol týdne bude pěkně třaslavý, soutěžící musí většinou poprvé v životě zvládnout želatinu, želé, aspik a všechno, co by se mělo trochu hýbat, pěkně pružit a zároveň držet tvar – když se to ideálně povede. Jak si ženská pražsko-středočeská pětka padne do oka? Pět žen, to bude nářez! Donese si v pátek Lucie řízky, jak vyhrožuje? Snad jen z legrace, ale klid u stolu nebude.

Kdo tentokrát vyhraje krásných 50 000 korun? A je tu novinka: Pokud se vám nelíbí bodování soutěžících, můžete bodovat sami na mobilní aplikaci Prostřeno!

Pondělí: Proč vaří šestinásobná babička Jiřina (53) tak vydatně? Manžel je vzpěrač…

Jiřina Kůstová  Foto: Jiřina Kůstová Foto: All

Do třípokojového, vzorně uklizeného proseckého bytu, kde žije s manželem a přechodně i dcerou a jejími dvěma dětmi, pozve své soupeřky poštovní doručovatelka Jiřina (53). Její menu nevypadá vůbec zle, milovníci klasické kuchyně se zaradují nad pečeným králíkem s krkovičkou, bramborovým knedlíkem a dvojím zelím nebo lívanečky s borůvkovým žahoutrem. „Vsadila jsem na českou kuchyni a tohle menu by mělo vyhrát,“ říká v úvodu sebevědomě první hostitelka. Jak se jí ale bude dařit?

Nebude menu příliš masové?

Matka velké rodiny je zkušená kuchařka a vaření i pečení jí jde od ruky. Kromě toho, že Lucka nejí králíka, soupeřky pochválí houstičky, přílohu ke kuřecímu salátu, který by snad mohl být pikantnější. Kuřecí bude i zahuštěná polévka se zapuštěným vejcem. Je to prostě kuchařská symfonie - knedlík je samozřejmě domácí a k němu dva druhy zelí. A jako bonus prozradí paní Jiřina fígl na to, aby plynová trouba pekla pěkně rovnoměrně. Kdo bude už první večer vystrkovat růžky? A kdo si hned všimne špatně rozdaných příborů?

Jak to mají dámy se svými partnery a dětmi? Podívejte se na video:

Také se dozvíme, co je žahour, a proč Jiřina vaří tak vydatně… Věkový rozdíl se projeví hlavně u zábavy, zpívání country mezi mladšími ročníky už moc nefrčí.

Jak si dámy hned na úvod "sedly"?

Úterý: U „ledové královny“ Lucie (30) dostane Jana jen bramborovou kaši

Lucie Vrábelová  Foto: Lucie Vrábelová Foto: All

I v Milovicích, kde výhled z okna jinak příjemného bytu připomene modení dějiny, se u dvojnásobné mladé maminky Lucie začne salátem s masem – tentokrát s panenkou. A růžolící tak, že to některé soupeřky „nedají“. Hostitelka si myslí, že by její menu mohlo vyhrát, protože je nové a chuťově vyvážené. Ale chválit se jenom nebude. Jak Lucie snese kritiku? Zatím drží „poker face“. Všechny zarazí „soba nudle“; ty ale nejsou ze soba, nýbrž z pohanky a jsou chutné. Večeře je určitě lehčí než ta včerejší, zajímavě zní polévka z perličky, polodivokého a zdravého masa, které se pomalu vrací na náš stůl. Zatím to vypadá na pohodičku, bude to v úterý pokračovat? Co ještě uvaří Lucie ve své nové krásné kuchyni? Zlatým hřebem by mělo být hovězí na víně s kaší, ale Jana nejí červené maso. Proto dostane jenom kaši bez omáčky? A ještě ke všemu s hrudkami! Je to okamžik zlomu? Co si myslí Lucie a Jiřina o abstinentce Janě? „Je vlastně trapná, že je ve hře o vaření a nepije alkohol, ani si s námi nepřipije, že si nedá vepřový, nedá si hovězí…“ Lyžování na lyžařském trenažéru je docela originální zábava uprostřed léta, atmosféru celého večírku ale ohodnotí ostatní jako napjatou, Lucie by si přesto „dala klidně osm bodů“.

Středa: Náladový živel Jana (35) – co na srdci, to na jazyku!

Jana Smrčková  Foto: Jana Smrčková Foto: All

Oplatí realitní makléřka Lucie realitní makléřce Janě včerejší kritiku? Samoživitelka Jana z Příbrami prý počítá úplně se vším a kluci své hezké okaté mamince určitě drží palce, bude to ale stačit? Lucie se zatím se těší na recept, který nezná, na mrkvovou polévku s medem a chilli. Polévka je i pro ostatní velkým otazníkem. Krém ale není oranžový, spíš khaki po zelené části pórku, a připomíná kaši. Zvláštností je i salát podávaný v jedné míse, „speciál“ prý proto, „jak dobře chutná“. „Vůbec mi to nepřišlo jako bomba,“ oponuje Jiřina „První pohled do talíře – jako když už to někdo jedl.“ A co krůtí maso s omáčkou ze čtyř druhů sýrů? Drůbež soupeřky od Jany čekaly, co ale nečekaly, že plátky krůtího zůstanou uprostřed nedopečené. Prostě zbrklá hostitelka nejen rychle mluví, ale uspěchá i hlavní chod. Ale hostitelka umí být i sebekritická: „Takhle špatně jako včera jsem snad nikdy neuvařila!“ Konec sladký, všechno sladké? Spraví to domácí vafle se šlehačkou a ovocem? A proč se mají jít holky upravit do koupelny, aby byly krásné? Protože je čeká fotograf!

Čtvrtek: Prodavačka Monika (38) se dočká žádostí o recept i výslužku

Monika Igielská  Foto: Monika Igielská Foto: All

Klidná Monika z pražského sídliště Velká Ohrada se na svůj večer dobře připravila, ale začalo se odehrávat něco, co si určitě nepřála. Právě v jejím uklizeném bytě si Jana s Lucií začaly vyříkávat, co je v úterý naštvalo. Hlavně emotivní Jana toho řekla hodně, je prostě upřímná… Monika ale statečně pokračuje ve své kuchařské krasojízdě a na rozjezd podává dva předkrmy: studená variace listových salátů nechutná úplně všem, ale její paštika s brusinkami slaví ovace, přijdou žádosti o recept a výslužku i od odpůrkyň vnitřností! A to je něco, co rozvedenou maminku čtrnáctileté dcery samozřejmě moc povzbudí. Hlavní chod je zajímavý, protože kohoutka na víně nejíme každá den. Monika má ráda výraznější chutě a dost koření, tak se jí stane, že nejen do přílohy - domácích špeclí – dá až příliš aromatického rozmarýnu, který prý přebíjí původní chuť jídla. Další chválu si ale zaslouží za úkol týdne, což byl originální dezert s borůvkami, její vlastní jahodový sorbet, bude pro někoho přeslazený. Klidná zábava u stolu, ruční zdobení talířů, trochu zklidní žaludky i horké hlavy u stolu. 

Pátek: Sportovkyně Dominika (21) uvaří v kuchyni, kterou doma mají díky pořadu Jak se staví sen

Dominika Tocháčková  Foto: Dominika Tocháčková Foto: All

Náročné finále má na svých křehkých bedrech nejmladší a zatím stále pozitivní sportovkyně Dominika z pražského Smíchova. A také začne s paštikou. Dominika je vyznavačka jemných chutí, jak dopadne srovnání s včerejší paštikou u Moniky? Sympatická slečna překvapí svým poctivým menu, které také obsahuje domácí housky, takže soupeřky mají další možnost srovnávání. K tomu vybízí i další zeleninový krém a další variace šťouchaných brambor, příloze ke kuřecí roládě. Ta má sice částečně houskovou nádivku, ale jinak v ní převažují sušená rajčata, která tak miluje Jana. „Nejčokoládovější cheesecake“ vypadá báječně, bude i tak dobrý? Bude hodně sladký… Je to strach, nebo kamarádství, co Dominiku vedlo k tomu, že podporovala Janu? Lucie na to má vlastní teorii: „I když je Jana starší, tak se chová jako puberťák, proto jsou si mnohem bližší.“ Jana ale nakonec loajální Dominiku vůbec nepodpoří! Tohle spojenectví skončí, když Dominika přizná své pravé pohnutky. A Jiřina v pátek Janu také nešetří. Prý někdo s tak omezený jídelníčkem do kulinářské soutěže vůbec nepatří. Jana už je ráda, že je konec, co když ale právě ona vyhraje 50 000 korun? Nebo to bude někdo úplně jiný? Dívejte se!

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama