PO - PÁ v 17:35 na Primě

Tento týden potečou v Prostřeno! slzy. Štěstím to nebude...

V Karlovarském kraji se sejdou tři ženy a dva muži, hodně pestrá a smíšená společnost. Benjamínek Pavel, pohodář Zdeněk, teprve sedmatřicetiletá babička Lenka, nejméně si sednou dvě ženy se stejnou iniciálou – Marie a Martina.

Každá volí jinou taktiku: Marie se hodně ptá a zajímá, Martina se zase spíš směje než jí. Ve čtvrtek se jí dokonce u Zdeňka na chalupě udělá špatně od žaludku a musí to napravit francovkou na kostce cukru! Ale Marie jí to nějak nevěří… Už jsme však viděli v Prostřeno! podstatně tvrdší hráče. Na Karlovarsku se bude vařit hlavně hezky česky, porovnávat se budou dvě bramboračky. Úkolem týdne je pečení chleba, což je pro někoho mission impossible – nesplnitelné zadání. A to, co si hosté nestihnou vyříkat od pondělí do pátku, to se bude probírat na nedělní Poslední večeři. Karlovarská skupina se nerozešla zrovna v přátelské atmosféře. Budou mít všichni odvahu na večeři dorazit? Kdo s kým si to bude chtít pěkně od plic vyříkat? Nejvíce to vře mezi Martinou a Marií. Co se ale stane, až ty dvě spolu skončí v kuchyni? Dojde k odhalení skutečného taktika?

 

Dívejte se na Prostřeno! Každý všední den na Primě v 17.50 a v neděli také na Prostřeno! – Poslední večeře v 17.35, kde si to hostitelé definitivně vyříkají.

 

Pondělí: prodavačka Lenka (37) je čtyřnásobná maminka a zároveň už i mladá babičkaLenka Kouřilová Petelíková Foto: Lenka Kouřilová PetelíkováFoto: All

První soutěžící hosty přivítá v nevelkém bytě a soupeře překvapí tím, že je zároveň maminkou vlastního ročního potomka i babičkou osmiměsíční vnučky. Karlovarští jsou zprvu poněkud ostýchaví, pak se ale zábava rozjede, bohužel poněkud na Lenčin účet. Hosté předpokládali, že hostitelka je zkušená kuchařka, ale do úvodního jarního zeleninového salátu by si někdo přidal ještě šunku či změnil druh sýra a hlavní chod je prostě propadák. Rýže je tvrdá a je jí až až, hlavně pro Zdeňka, který rýži nesnáší ještě z dob vojny. A svými vtipnými poznámkami rozesměje Martinu. Minulost hostům připomene i docela vtipná zábava, první hostitelka soupeře pozve do retro muzea a nejmladší Pavel již některé předměty ani nezná, zato pro Zdeňka či Marii je to nostalgická vzpomínka na mládí a dětství. Marie se u stolu hodně vyptává a možná právě ona bude ta největší taktička z celého karlovarského týdne. Tváří se jako odbornice na vývary, Lenčina polévka s knedlíčky se jí také nezdá, i když krásně voní a ostatním chutná. Pondělní hostitelka je asi lepší pekařka než kuchařka, protože její domácí chléb – úkol týdne – nemá chybu a údajně ani moučník – buchta ze sušenek s pudinkem všem moc chutná.


Úterý: Benjamínek týdne, číšník Pavel (19), si ukousl větší sousto, než na jaké stačilPavel Branický Foto: Pavel BranickýFoto: All

„Kvůli penězům bych dokázal někoho podrazit, nesměl bych ho ale znát dlouho,“ přiznává druhý hostitel Pavel. S hosty se zná teprve od včerejška, tak je klidně možné, že bude mlžit. Určitě pomlčí o úkolu týdne, který prostě nezvládne, neumí zadělat kynuté těsto. Z učebního oboru kuchař-číšník Pavel po roce zběhl, víc než kulinářství ho baví sprejování a tetování, ale doma prý vaří často, protože jeho otec kuchař, s nímž Pavel bydlí, si chce v jejich malém bytě od plotny odpočinout. Pavel se každopádně nebojí, všechny chody prý dělá v úterý poprvé. Snese kritiku? Dovede si v každé situaci poradit jako s vajíčkem při přípravě dezertu? Zvládne svoji nervozitu? Při nalévání polévky se mu zřetelně klepou ruce… Slepičí vývar je z domácích zdrojů a Pavel spoléhá na to, že by hosté mohli uvítat polévku, která se zase na stole neoctne tak často. Ta je ale nakonec docela obyčejná a bez chuti, slánky jedou naplno. Předkrmový grilovaný chřest je trochu nepoživatelný, jen pomerančová majonéza je dobrá, a to se hostiteli tak úplně nepovedla. Ale v rámci taktiky mladičký hostitel své chyby neprozradí. „On mě dneska zabije,“ prorokuje nad úterním menu Martina, která nejí ryby a na hlavní chod, losos s omáčkou teriyaki, se vůbec netěší. Měla proto dostat kuře, ale toho se nedočká. Hostitel nestíhá. Losos je ale nejlepším jídlem menu, přestože se japonská omáčka teriyaki připálila, rybu s brambory až na Martinu všichni pochválí. Zábava – sprejování na papír – souvisí s Pavlovým koníčkem a jde hostiteli určitě lépe než vaření, prý je to zkrátka výtvarný talent.

 

Středa: Marie (43) chce vyhrát, ale vlastní jídlo si sama nesmyslně shazuje a kritizujeMarie Vaculíková Foto: Marie VaculíkováFoto: All

Za třetí hostitelkou se vypravíme do obce se zvláštním názvem Tři sekery. Soutěživá Maruška chce jistě vyhrát, ale hlavně si chce dokázat, že umí vařit. Nakonec ale nebude bůhvíjakou taktičkou, jak ji mnozí podezírají, protože si jako největší kritička vlastní večeře vystačí sama. Proč to dělá? Vezme její sebekritika soupeřům vítr z plachet? Přitom návštěva je spokojená a baští o sto šest. Marii se ve výsledku nelíbí příloha k jejímu hlavnímu chodu – smetanové brambory, radost jí také kazí pracný dezert z čokoládových kaštanů, prý se jí chce dokonce omdlít nad sraženým krémem. Moučník, který Maruška peče poprvé, nakonec dopadne lépe, než se zdálo… Dezert ji tak vykolejil, že úkol týdne splní jen napůl. Také je nespokojená s kachním vývarem, i ten prý dokáže lépe. Předkrm – ledový salát s rukolou, žlutým cukrovým melounem a parmskou šunkou – je lahodný, ale některé suroviny musí hostitelka nahradit a improvizovat. Kdo je větší hráčka, Marie, nebo Martina? Martina se u jídla spíš směje Zdeňkovým poznámkám než jí, je vybíravá, Marii se prý zdá až zákeřná. Přesto ale Martina kachní vývar pochválí a není sama. I Pavel uzná, že polévka je mnohem lepší než ta jeho včerejší ze slepice. Úspěch má i hlavní chod – kotlet plněný sýrem, mletým masem, zeleným hráškem a karotkou se smetanovými bramborami. Nebyl vysušený ani přeplácaný. Následuje klidná zábava a nakonec sama hostitelka, původně nespokojená se svým výkonem, svůj večer považuje zatím za nejlepší.

 

Čtvrtek: Kantýnský Zdeněk (59) pozve hosty na svou milovanou chalupu a Martině se udělá špatněZdeněk Gabriel  Foto: Zdeněk Gabriel Foto: All

Pohodář Zdeněk provozuje kantýnu, tak by s gastronomií a pohostinstvím mohl mít zkušenosti. Navíc je nejstarší a určitě nevaří poprvé. Má rád maso a hosté u něj hladovět nebudou. A přestože mu u Marie včera chutnalo, stále věří, že vítězem by se klidně mohl stát i on. Úkol týdne mu sice pár vrásek na čele přidělá, protože s podobným pečením nemá zkušenosti, ale aspoň to nevzdává. Věrným pomocníkem v kuchyni na jeho milované chalupě, která má duši, mu bude roztomilý pejsek, který občas zaštěká, a štěkat na sebe budou ve čtvrtek i dámy. To už tak roztomilé nebude. Proč se do sebe pustí Marie s Martinou? Moc se nemusí od začátku, ale po předkrmu z gratinované vinné klobásy s paprikou a po bramboračce s množstvím česneku se udělá Martině špatně. Marie si však myslí, že to spíš předstírá a že to s množstvím vyloučených jídel a svou vybíravostí u stolu už přehání. Martina se Mariinými otázkami cítí dotčená, mluví a mluví a opravdu skoro nic nesní. To platí i o vepřové krkovici po srbsku se zajímavým pečeným karlovarským knedlíkem, který je prý výborný. Při zábavě na dvorku, kde Zdeněk představí svůj oblíbený pétanque, Marie vypadá, jako kdyby už oblíbenou francouzskou hru někdy v minulosti trénovala.

 

Pátek: Martina (30) si ve finále tak trochu sní, co si během týdne sama navařila. Nakonec si i popláčeMartina Friedlová  Foto: Martina Friedlová Foto: All

Martina je už pět let na rodičovské dovolené a jedním z motivů její účasti v pořadu je i to, že ji manžel nepovažuje za dobrou kuchařku. Chce si vyzkoušet, zda to tak vidí i ostatní. Po včerejšku to ale nebude mít snadné. Rejstřík surovin, po nichž je Martině údajně špatně, je tak široký, že jsou všichni zvědaví, co jim poslední kuchařka předloží a co všechno u sebe doma ve svém hezkém domečku sama sní. Martina se obává Mariina příchodu, že ji bude přehnaně kritizovat. A to se také stane: Marie má k většině pokrmů výhrady, ale není sama. Martina svým menu nedokáže oslnit a špatně to nese. Během večera jí hned několikrát přejde smích, nakonec dojde i na slzičky. Martina se cítí ukřivděná, protože si myslí, že se jí večeře povedla. Jenže topinky s kuřecím masem se hostům zdají bez chuti, to zčásti platí i o bramboračce s houbami, kuřecí bábovka s bramborami je prý vyschlá včetně přepečené přílohy, ani z dezertu nejsou hosté nadšeni. Legračně dopadne úkol týdne, přestože má poslední hostitelka výkonnou domácí pekárnu, její chléb je skoro nepoživatelný. A Pavel, který nesnáší hady, má jednoho za zády, což mu na náladě také nepřidá. Rodina má totiž docela zvláštní domácí mazlíčky, jak uvidíme. Vtipná zábava sice partu na chvíli sblíží, ale finále neproběhne v harmonické atmosféře.

 

Kdo to nakonec celé vyhraje? Sledujte Prostřeno! z Karlovarského kraje!

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama