PO - PÁ v 17:35 na Primě

Tento týden se sejdou milovníci a znalci vína! Prostřeno! z Jihomoravského kraje

vsichni jihomoravsky kraj Foto: vsichni jihomoravsky krajFoto: All

Ve znamení vína a dobrého jídla se odehraje další Prostřeno! z Jihomoravského kraje, kde se sejde pět vrstevníků – čtyři mladé pohledné ženy a jediný muž. Radovan si na začátku libuje, jak se mu to pěkně sešlo. Vydrží mu to nadšení až do konce? Je to slušná, a co se týče vaření a hoštění i vzácně vyrovnaná parta. O to napínavější hra to bude. Přestože chce každý vyhrát, nikdo nemíní pokazit večer tomu druhému. Navíc by si mohli Moraváci rozumět, jsou to milovníci vína, vyznají se a dobrým mokem nešetří, diváci chytnou u obrazovky slinu. A při zábavě se budou sekat hrdla. Naštěstí ne hostům, ale lahvím se sektem. Legrace bude i kolem povídání o soukromí; probírají chlapi jenom blbosti, jak si myslí Hana? Dámy budou radit nezadanému Radovanovi. Je mu co poradit? A v neděli se jihomoravská parta sejde znovu na Poslední večeři. Jak budou hosté reagovat, když budou společně sledovat ukázky? Co se stane, až se dozvědí, jak kdo bodoval? Sáhne si někdo do svědomí? Stejně jako celý týden, i nedělní díl bude spojený s vínem. Bude to takový chyták, kdo se nechá napálit? Znovu u jednoho stolu, tváří v tvář pravdě a svým rivalům! A i tentokrát dojde na lámání chleba...

 

Pondělí: Svobodná maminka Michaela (24) hosty přestěhuje a nechá je čekat, ale nevaří špatněmichaela krapova Foto: michaela krapovaFoto: All

První soutěžící, svobodné mamince z Brna, by se výhra jistě hodila. Míša uvádí, že je soutěživá spíš jen průměrně a hlavní pro ni je, aby ze soutěže vyšla bez psychické újmy, dodává s úsměvem. Mladá hostitelka, která žije jen se svým dvacetiměsíčním chlapečkem, má tak malý byt, že by se k ní soupeři určitě nevešli, proto musí vařit jinde. Přípitek se ale odehraje u ní doma, aby soupeři poznali prostředí, kde žije. Hosty proto čeká stěhování a také bohužel velké čekání. Jíst se začne venku na paletách a kolegy rozklepe zima. Čeká se už na předkrm, což jsou cuketové rolky, které vzhledem k tomu, že je tam méně cukety a více náplně se slaninou, uspokojí i Radka, který normálně zeleninu moc nemusí. Po vlažném předkrmu hosté absolvují další přesun, tentokrát jen do interiéru, kde na prochladlé Moraváky čeká polévka Vichyssoise, naštěstí v teplé verzi – ke cti kuchařky je prý dobře dochucená. Nejvíce se čeká na hlavní chod – hovězí líčka s bramborovým pyré – Míša teprve pasíruje omáčku a mixuje kaši. Vyplatilo se to čekání? Na to, že vařila jídlo teprve podruhé v životě, se líčka povedla. Že si vypomohla bujónem, už Míša neprozradí. Zábava, byť krátká, je pro tak mladou partu vhodná a úkol týdne se skryje (neprozrazen) v nepečeném piškotovém moučníku s romantickým názvem „ovocné šartlotky“.

 

Úterý: Temperamentní Barbora (26) je zbrklá, ale nakonec to se ctí a pár muškami na kráse vybalancujebarbora Lacinova Foto: barbora LacinovaFoto: All

Co uvaří vedoucí směny italské restaurace? Italské menu? Spíš lehčí moderní všehochuť. Bára je usměvavá, temperamentní, spontánní, prý až zbrklá, a podle toho bude vypadat i průběh jejího vaření. Nechce nikoho trápit dlouhým čekáním jako včera. Přesto lehce nestíhá, navíc má pocit, že přesolila brambory, a ještě všechno lítá, co peří má. Hrnce jsou rozložené i po zemi, neztratí se Bára ve vlastním chaosu? Přinesou jí střepy a cákance od mixování hráškové polévky štěstí? Když hosté dorazí, je už Bára zase rozesmátá, má prostřeno, je převlečená a nepůsobí vystresovaně. Úkol týdne má obsažen už v dezertu – hrníčkovém makovci se skořicovou zmrzlinou, bonusem tedy bude ledová káva. Kolem „vlhké buchty“ ještě bude hodně dvojsmyslné legrace. A pozor! Na předkrmovou paštiku budou játra foie gras a k nim karamelizovaná jablíčka na másle s redukcí z portského vína. Co na to hosté? Je to pro ně příjemné překvapení. Bára má ráda cibuli, proto je i součástí jejího hlavního chodu v podobě cibulovo-hořčičné omáčky, která doprovodí marinovanou vepřovou panenku se šťouchanými brambory. Panenka ve výsledku bohužel ale není růžová, je propečená až suchá. Sama Bára je výsledkem zklamaná, naštěstí to nebere nijak tragicky. Jídlo ale není všechno, co se u stolu probírá. Radima zajímá, jak se pozná životní partner. To Bára ví… A kdo ještě nenašel toho pravého či pravou, může se u ní na zahradě alespoň zúčastnit hledání pokladu.

 

Středa: Mladá vinařka Hanka (22) se tak soustředí na svůj výkon, že nestihne úkol týdne. Projde jí to?Hana Jasenska Foto: Hana JasenskaFoto: All

Hanka je občas úzkostná trémistka, tak uvidíme, jak moc zapracují ve středu v její kuchyni nervy. I její světlý a čisťounký byt vypovídá o precizní povaze třetí hostitelky, tvrdí Simona. Hanka chtěla své menu trochu ozvláštnit, což se jí povedlo, protože „mrkvové cappuccino s praženými dýňovými semínky“ a „vepřový Wellington se švestkovou omáčkou“ vzbudí u soupeřů zvědavost i očekávání. Přitom půjde vlastně o mrkvovo-celerový krém a reparát z panenky, ale upečené v listovém těstě se žampiony. A otazníkem je i dezert – čokoládovo-smetanové lasagne s malinovou omáčkou. Třetí soutěžící je prostě rafinovaná. A projeví se to i ve způsobu jejího servírování – jako správná milovnice vína a vysokoškolská studentka vinařství podává ke každému chodu jiné víno, které by mělo s jídly korespondovat a co nejlépe podtrhnout chuť jejího menu. To začíná lehkým zeleninovým italským předkrmem: plněnými rajčaty na rukolovém salátku. A Hana se tak soustředí na svůj výkon, že zapomene (nebo nestihne) úkol týdne. Všimne si to někdo? Bude jí to někdo zazlívat? Atmosféra a nálada jsou totiž moc fajn. Radek se svěří, jaké dívky má rád, a holky z něj mají trochu legraci. Následuje vinařská zábava: sabrage (sabráž) si vyzkouší každý a ani sommeliérovi se to pokaždé nepovede a pěkně se polije sektem…

 

Čtvrtek: Distingovaná Simona (27) se také snaží, ale nálada byla lepší včera, na hosty padla únavasimona szabo Foto: simona szaboFoto: All

Ve čtvrtek se v Břeclavi ve svém útulném a hezkém bytě plném fotek z cest těší na své hosty marketingová koordinátorka Simona. Je trochu nervózní z toho, že stále ještě neví, jaký je vlastně úkol týdne. Její netradiční menu ozvláštní mandle, které jsou jak v krémové polévce z pečeného česneku, tak i na pečeném stehnu s bylinkovou polentou. Na předkrm plánuje paštiku s vinným želé, další víno bude v hlavním chodu. Ale pečený česnek jí vybuchl v troubě! Bůhví proč, hostitelka nad tím kroutí hlavou a nechápe… Ale Simona si nějak určitě poradí. Její prostírání zaujme více než málo dochucená paštika, polévka také úplně nepřesvědčí, příjemným překvapením je hlavní chod. Králičí stehna ještě obohatí opečená polenta a bramborová kaše se zeleninou. Co ale hosty nadchne, to je čokoládový koláč s jahodami, zatím prý asi nejlepší moučník z celého týdne. A dalším překvapením je, kdo vyhraje malou vinařskou degustaci naslepo mezi tolika experty na víno.

 

Pátek: Nadšený vinař Radek (27) chce vyhrát, ale holky jsou k němu dost kritické. Ustojí to jediný muž týdne?radovan varga Foto: radovan vargaFoto: All

Poslední hostitel je soutěživý a přiznává, že by rád vyhrál – prý ne kvůli penězům, ale aby pošimral a potěšil své mužské ego. Podaří se mu to? Nezadaný Radek, ze kterého mají holky občas legraci, překvapil jednak prostředím svého domu se spoustou dřevěných plastik a starého nábytku, ale i světáckým menu. Tak například předkrm rillettes, což je obvykle vydatná francouzská pomazánka z masa a sádla, bude z lososa. Radek je fanda nejen do vína, ale také do domácí přípravy všelijakých pochutin, například nakládá zelí, okurky, hodně věcí si prostě umí udělat sám. Asi ho zamrzelo, že něco se v pátek už opakuje. Jednak hrášková polévka, ta jeho byla nádherně zelená a asi i chutnější než u Báry, a pak zábava, i když další sabrage jen pod Radkovým vedením také dopadla lépe než ve středu. Hostitel hodně spoléhal na netradiční hlavní chod, boloňské ragú smotané do slaných palačinek galet posypaných sýrem. Porce to nebyla velká a někomu připadala až moc obyčejná, dámy by ocenily ještě nějaký zelený salátek. Na to ale Radek moc není… Čemu se však věnoval ještě víc než jídlu, bylo víno, zde se dámám dostalo perfektního servisu i kombinací, končilo se drahým slámovým vínem. Jestli to ale ocení, je otázka… Sladká závěrečná tečka Eton mess je opravdu sladká. Dezert z vlastnoručně upečených pusinek, šlehačky a jahod má být připomínkou slavné anglické koleje.

Kdo nakonec v Jihomoravském kraji vyhraje krásných 50 000 korun? Dívejte se na Prostřeno!

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama