PO - PÁ v 17:45 na Primě

Totální kolaps v Prostřeno! Soutěžící musela odvézt záchranka!

V Praze se k prostřenému stolu sejdou čtyři ženy a jediný muž. Jak se bude cítit Jakub, až zjistí, že je u stolu jediným zástupcem silného pohlaví?

Zprvu trochu nejistě, možná ale doufá, že zdánlivou nevýhodu obrátí ve svůj prospěch. Vyjde mu sázka na moderní kuchyni a nekonfliktní jednání? Soupeřky se liší nejen věkem, ale i kulinářskými zkušenostmi a povahou. Nejvíce na sebe upozorňuje paní Hana, která vaří jako první, pak kritizuje a ve finále se jí udělá tak špatně, že hostitelka Jana radši zavolá záchranku. Hanka skončí v nemocnici, kdo zasedne na její místo u stolu? Kulinářsky je to týden, kdy se místo šťouchaných brambor vaří pro změnu knedlíky. Jednou budou dokonce i v polévce, kde nabydou jak v pohádce Hrnečku, vař! Své noky neuhlídá vysokoškolačka Kateřina. A všechny Pražáky bez rozdílu čeká exotický úkol týdne – japonské sushi. Nevšední bude i Janino páteční pštrosí menu. A v sobotu se pražská parta sejde znovu na Poslední večeři. Ukáže se, že ne všichni mají pro Hančin kolaps pochopení. Jana si myslí, že Hanka měla včas rozpoznat své možnosti. Jana s Hankou si tedy budou mít co vyříkávat. Eva konečně připraví romskou kuchyni, a jak dopadne reparát Katčiny polévky? Dojde ke smíření nesmiřitelných? Sledujte Prostřeno od začátku až do konce!

 

Pondělí: Paní Hana (58) je hodně nemocná, přesto si na vaření před kamerou troufá, kritizuje a nakonec zkolabujeHana Šubová Foto: Hana ŠubováFoto: All

Invalidní důchodkyně, která trpí vážnými zdravotními problémy, ze sebe v pondělí vydala úplně všechno. Hanka je zkušená kuchařka, která se spoléhá na osvědčené domácí recepty, i když někomu připadá například rozvařená rýže v její bramboračce dost zvláštní. Hana se potýká s onkologickým onemocněním a špatně chodí, přesto svoji večeři zvládne a hosty se také snaží pobavit. Zmíněné bramborové polévce předchází klasický šunkový závitek, ve kterém by ale mohlo být více šlehačky. Hanka miluje svíčkovou a uvaří ji i pro své hosty „falešnou“, ze zadního hovězího. Maso ale zůstane bohužel docela tuhé a navíc je hodně vláknité. Spraví to nakonec tříbarevný koláč? Každopádně je jasné, že si první hostitelka oddychne, až bude mít svůj večer zdárně za sebou.

 

Úterý: Jakub (26) plánuje lehké a moderní menu, které by mohlo zabodovat, ale docela se v kuchyni zapotíJakub Michalovský Foto: Jakub MichalovskýFoto: All

V úterý prostírá jediný muž týdne, zadaný marketingový specialista z Břevnova. Mladý hostitel vsadil na moderní menu s paštikou z kachních jater s brusinkami, krásně zeleným hráškovým krémem a všemi oblíbenou panenkou – zde s hříbkovou omáčkou a pečenými bramborami s rozmarýnem. Mohlo by to být vítězné menu, ale Hanka, která včera odvařila, má spoustu připomínek a řečí. Je nutné dávat do zeleninových krémů ještě vývar? Jak to je? Jakub je kliďas, ale zdá se mu to až přehnané. „Hanka potřetí,“ jen s úsměvem glosuje, když mu pro změnu vyčítá tuhost masa, o němž si Jakub (a nejen on) myslí, že bylo určitě měkčí než včerejší svíčková. Závěrečné tiramisu je dobré, ale potřebovalo by si zdřímnout v ledničce o pár hodin déle. S úkolem týdne si druhý hostitel poradí snadno, protože s přítelkyní sushi milují a občas si ho dají, také už ho zkoušeli připravit. Jakub je klidný a pozorný hostitel a svůj večer nakonec slušně ustojí. Jen zábava s balonky naplněnými heliem je kratší a nepobavila tolik, jak asi měla.

 

Středa: Sanitářka Eva (45) příjemně překvapí. Chce prezentovat slušné Romy na úrovni a povede se jí toEva Telvaková Foto: Eva TelvakováFoto: All

Vdaná sanitářka z Vinohradské nemocnice možná někoho zklamala tím, že nepodává aspoň jedno jídlo z romské kuchyně, ale vsadila na starou dobrou klasiku. A vyplatilo se, hosté si v jejím velkém a krásném bytě opravdu pochutnali, i když ani Eva to neměla v kuchyni, kde jí to jinak jde určitě skvěle od ruky, vůbec lehké. Na nějaké věci zapomněla a musela improvizovat. Naplánovala si sýrovou roládu, vývar z hovězího žebra s domácími nudlemi, kachnu na medu se zelím a knedlíkem a bavorské vdolečky. Soupeři se už předem olizovali, to ale netušili, že Eva zapomněla dát do karlovarských knedlíků mouku a došla jí fólie, v nichž chtěla přílohu uvařit, takže musela začít znovu a zajít s prosbou za sousedkou. Třetí hostitelka si to neulehčuje, naplánovala si ještě bramborové knedlíky, ty dopadnou na jedničku, bohužel ale zapomněla koupit bílé zelí. Naštěstí má ve spíži ještě sterilované červené zelí ve skle, ale pro pět lidí ho bylo málo, hosté by si zelíčko ke křupavé kachničce klidně přidali. Moc jim chutnají i poslední bavorské vdolečky, které se Evě také povedly. Romská byla nakonec aspoň zábava s kapelou, kdy si při rytmické hudbě zatančila i Hanka…

 

Čtvrtek: Studentka Kateřina překvapivě nenarazí s tatarákem, ale nezvládne polévku ani své výpečky na hlavní chodKateřina Miláčková Foto: Kateřina MiláčkováFoto: All

Benjamínek pražského týdne, vysokoškolská studentka Katka, se ve své kuchyni, kterou sdílí ještě se spolubydlící, také pěkně zapotí. A Hanka má pro nezkušenou chybující kuchařku spoustu rad. Kateřině to není moc po chuti, protože kamarádi její kulinářské pokusy vždycky pochválí, a teď tohle?! Na tatarák se těšily obě starší dámy, ale bylo v něm až moc cibule nahrubo nakrájené a servírován byl netypicky na opečené bagetě. Po určitém zklamání přišel největší šok – polévka. U stolu padala kvůli ní docela drsná slova. Hance připadá jako kejda pro prasata… Proč? Vývar se vyvařil téměř na nulu a nočky se převařily a bylo jich tolik, že připomínaly nepovedený hlavní chod, prostě katastrofa. A nijak zvlášť nedopadly ani výpečky z libové vepřové kýty, na které se prostě nemá co vypéct, navíc byly nedosolené a bez chuti. Na další knedlíky už nikdo neměl chuť, hlavně Jakub ne… Nejzdařilejší byl dezert a zábava – koktejly podávané na zahradě a mixování s šejkrem Pražákům zvedlo náladu…

 

Pátek: Nejstarší hostitelka Jana (67) se na finále dobře připravila, ale její večeři naruší drama s nemocnou HankouJana Jakubičková Foto: Jana JakubičkováFoto: All

Páteční večeře u důchodkyně Jany proběhne netradičně a dost dramaticky. Jsme v Bohnicích, na areál léčebny hostitelka vidí ze svého balkonu, ale tam snad neskončí, i když ji čekají perné chvilky. Ve svém bytě plném obrázků a květin, který sdílí se svým dvacetiletým leguánem, uvaří nevšední menu ze zdravého pštrosího masa, které má skvělé dietetické účinky a připomíná hovězí. Pštros nebude snad jen v předkrmu, což je špenátová roláda, a samozřejmě ani v piškotovém dortíku s ovocem a šlehačkou. Další děj předznamená bouřlivý výstřel špuntu od sektu, který hostitelku málem střelí do oka. Během předkrmu Hance, které není dobře, stoupne teplota na čtyřicítku, třese se a vypadá to, že zkolabuje. Je malátná a vzhledem k tomu, že je vážně nemocná, což ovšem soupeři až dosud nevěděli, hostitelka radši zavolá záchranku… Hanka jede do nemocnice, kdo ji zastoupí u stolu? Všichni jsou v šoku, ale večeře musí pokračovat dál! Maminku vystřídá dcera, která nejí maso a kvůli hodnocení musí znovu ochutnat špenátovou, možná až moc česnekovou roládu. Polévka ze pštrosa vypadá hezky, ale podle Evy to byla spíš jen „voda s masem“. Hlavní chod – „plněný pštros“ s opečenými bramborami – je chutný, ale kvůli sušené schwarzwaldské šunce přesolený. Klasický listový salát má „komunistickou zálivku“. A protože Jana učí děti výrobu keramiky, trochu plácání s hlínou dopřeje v rámci zábavy i svým hostům. Pro Jakuba to ale žádná zábava není… Přesto přese všechno je závěr večera, který Janě narušila Hančina indispozice, podle hostitelky nejzábavnější z celého týdne. U piškotového dortíku s ovocem a frappé už vládne uvolněná nálada.

 

Kdo to v Praze nakonec vyhraje? Sledujte pražské Prostřeno!

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama