PO - PÁ v 17:50 na Primě

V Prostřeno! z Prahy se bude servírovat tekutý dusík. Tentokrát to bude na úrovni

Kdo vyhraje v Praze? Foto: Kdo vyhraje v Praze?Foto: All

Pražská pětka je pestrá a v pohodě. Dva mladí muži a tři ženy jsou tolerantní, nedělají si schválnosti a dokonce najdou pochopení pro Kristýnu, která už rok není maso a uvaří jim veganskou večeři. Možná je to tím, že tři Pražáci už také zkoušeli maso ze svého jídelníčku vynechat.

Věřili byste tomu, že si budou přidávat sójové maso?! Mají takový hlad, nebo je opravdu tak dobré? Obojí! O nervy i zábavu se postará úkol týdne – molekulární kuchyně. Natlakovaný šopský salát dokonce osprejuje hosty i tabuli! Ale účastníci tomu molekulárnímu vaření snad ještě přijdou na chuť: „Hnusí se mi to čím dál tím míň,“ tvrdí Jakub, a ve finále u Barbory se to vážně povede. Bude vůbec někdo taktizovat? Jeden hráč se najde. Marek chce vyhrát a míní bodovat nízko. Jeho odhodlání má však kolísavý charakter a nakonec udělá taktickou chybu. Jakou? To uvidíte, když si nenecháte ujít další týden s kulinářsko-hostitelskou show Prostřeno!

Pondělí: Muzikant a punker Jakub (31) vsadí na špičkové maso

Jakub Líska  Foto: Jakub Líska Foto: All

Jako „docela normální blázen“ představí se první hostitel, který sice vypadá jako punker a je punker, ale také mírumilovný a pohodový otec dvou malých dětí. „Nehádám se, neperu se, doufám, že jsem v pohodě,“ říká ženatý technik Jakub. Doma, ve svém veselém oranžovém bytě na Střížkově, prý vaří především on, proto ho v kuchyni hned tak něco nezaskočí. Snad jen úkol týdne, na který se jde raději zeptat odborníků. Jakub sází na kvalitní suroviny už proto, že nemá rád moc koření nebo přesolené jídlo, raději nechá vyznít kvalitní telecí a hovězí maso. K tataráčku z telecího dokonce upeče domácí chleba, na hlavní chod uvaří specialitu světové kuchyně – svíčkovou Stroganov, do trendové kuchyně bez pšenice míří jeho dezert s pikantní ostružinovou omáčkou. Ochutná i Kristýna, která už rok maso skoro nejí? Jakub má doma zajímavou sbírku nástrojů, které si zahrály i ve filmech. Jak to bude v pondělí ladit nejen u stolu, ale i v improvizovaném orchestru?

Úterý: Barman Marek (25) chce dobře uvařit, taktizovat a vyhrát

Marek Malát  Foto: Marek Malát Foto: All

„Do soutěže jsem šel s takovou taktikou, že jsem chtěl uvařit a u stolu se chovat přátelsky - dobrý to máš-, ale pak jim nastřelit co nejnižší počet bodů, do tří bodů jsem asi tak počítal, nakonec ale budu bodovat asi férově,“ přiznává Marek z Košíř. Po přátelském pondělí mění názor, protože prý má svědomí a cení si výkonu ostatních. Tak uvidíme, jak dlouho mu to vydrží... Přitom by Marek taktizovat ani nemusel, protože připravil chutnou a nápaditou večeři i atraktivní zábavu. „Mně se líbí, když někdo něco umí a dokáže to prezentovat,“ obdivuje Markovu barmanskou show Jakub. Přestože byl lehce nervózní, Marek hosty pobaví. Také si skvěle pochutnali: k vepřovým výpečkům jsou netradiční přílohy - pečený knedlík i zelí z červené řepy, což je inspirativní nápad hodný následování. Polévka v jiném než kapalném skupenství – to byl Markův úkol týdne. Hosté pak naštěstí dostali česnečku i v tradiční podobě, kde by, co se týče česneku, ještě klidně přitlačili na pilu. Vyjde v pátek Markovi jeho taktika?

Středa: Lesbička Kristýna (32) uvaří veganské menu a posprejuje celý stůl

Kristýna Vágaiová  Foto: Kristýna Vágaiová Foto: All

Po masovém maratonu přijde ve středu zvrat. Přestože Kristýna pracuje v úseku masa a uzenin ve farmářském obchodu, sama maso z etických a ekologických důvodů už rok nejí. Ale není nekompromisní a ochutnává… Vaří v holešovickém bytě své expřítelkyně, která ji do pořadu hecovala, ale přihlásila ji do něj až současná partnerka. Jak dopadne její šopský salát zhmotněný do pěny? Bude to na sprchu? Proč je v Bářině výstřihu místo na talíři? Příliš natlakovaná pěna? „Ze začátku mě to vyděsilo, ale na konci jsem byl rád, že jsem zúčastnil něčeho tak zajímavého, jako je molekulární šopský salát, podávaný až takovou superformou,“ baví Jakuba. A co chuť? Zatím nejlepší pokus! Jak se Kristýně povede její veganské menu, které je alternativou k tradiční české kuchyni? Výpečky nebudou samozřejmě vepřové, přesto je možnost srovnání s včerejší večeří u Marka; zde s bramborovým knedlíkem bez vajec a bílým, bohužel velmi kyselým zelím. „Některé kousky byly od sójového masa skoro k nerozeznání,“ chválí hlavní chod Barbora. Kvalita bio zeleniny se projeví v intenzivní chuti jednoduché polévky a domácí ovocná zmrzlina je asi nejlepším chodem středeční večeře. A alternativní je i zábava - výroba papírové peněženky pod dozorem kamarádky z neziskovky.

Čtvrtek: Manažerka Nela (25), upatlaná od vaření, má ještě tepláky a hosté už klepou na dveře

Nela Kořínková Foto: Nela KořínkováFoto: All

Nela z Letňan chce na rozdíl od Marka soutěžit fér: „Neudělám ze sebe kreténa před celým národem kvůli 50 000!“ Dokáže si ale mladá projektová manažerka zorganizovat vlastní večer? Bohužel je pod tlakem, nevyspalá a má taky smůlu, přitom Nela určitě vařit umí, dokonce se pustí do vlastních těstovin a zvládne i náročný úkol týdne, kvůli němuž dokonce musí do lékárny pro injekci. „Já jsem si ten večer představovala úplně jinak,“ přiznává. V malém bytě není uklizeno, což se hostům nelíbí, ani přivítání od vystresované hostitelky není nijak vřelé - tečou jí nervy a stále je v teplákách. Ale to nestačí – už je tu další katastrofa! Domácí tagliatelle, schnoucí na dveřích přes ramínko, což je takový Nelin zlepšováček, jsou na zemi! Kristýna se jednou otočí a pracně vyrobené nudle se válí na zemi. I kdyby bylo boloňské ragú sebelepší, nikdo už si pastu nepřidá. Bude jí málo, stejně jako krému do malinového tiramisu – tady ale nášup nikdo nechce. Takhle si asi Nela na nová prsa nevydělá! A zábava? I ta se sype jak domeček z karet. Počítač stávkuje a ještě ke všemu vypadnou pojistky! Ovšem zábavou (škodolibou) je vlastně celý večírek…

Pátek: Půjde u trojnásobné maminky Barbory (38) Pražákům kouř od pusy?

Barbora Kolárová  Foto: Barbora Kolárová Foto: All

Bára má na starosti finále, které se odehraje v mezonetovém bytě ve Střešovicích. Má pro soupeře připravit mrazivé překvapení v podobě kapalného dusíku. „No nazdar,“ zní její lakonický komentář. Nakonec tomu ale přijde na chuť a všechny překvapí. Půjde při konzumaci kakaové pěny soupeřům kouř od pusy, jak to má být? O svém menu Barbora říká: „Snažila jsem se vybrat jídla, která nejvíce chutnají naší rodině.“ Marek už ale zase myslí na výhru a skoro nic mu nechutná. Kozí sýr nemá rád, červené řepy už má dost „Je to už poněkud ohraný,“ pronese o hlavním chodu s panenkou, smetanovými bramborami a cibulovým kompotem. A protože je to včetně slepičí polévky zase samé maso, Kristýna (ale i ostatní) dostane od pozorné hostitelky grilovanou zeleninu. „Potěšilo mě to, i když jsem to nevyžadovala.“ Projeví svoji vděčnost při bodování? Zábava – výroba šperků z křišťálové pryskyřice je hodně holčičí, ale baví i kluky. Nevadí, že je poklidná, stejně už jsou všichni nacpaní k prasknutí. U Báry se totiž dobře najedli. Finále se blíží…Až nastane chvilka pravdy, přizná Marek barvu?

A ještě jedno překvapení zaskočí hosty nakonec. Už se skoro lekli… Proč? To uvidíte v závěru zábavného pražského Prostřeno!

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama