PO - PÁ v 17:35 na Primě

Žužlavky, pivní pes, Borat, vězení... Tento týden bude opravdu pestrý!

Tři ženy a dva muži budou reprezentovat Jihomoravský kraj, hlavně Brno a okolí. Je to mladá parta, občas neklidná, ale slušná a soudržná, i když každý hostitel je svůj.

I holky jsou pěkně soutěživé, ale vše se odehrává v mezích. Recepty nejsou jako přes kopírák, Ivo se dokonce spolehne na vlastní kreativitu, Hanka zase zkusí staré rodinné recepty a zariskuje s králíkem a polskou kuchyní. Úkol týdne překvapí – ovocné knedlíky dají zabrat i holkám, zato nezkušený kuchař Lubomír improvizuje a jeho „raw“ knedlíky příjemně překvapí – stejně jako Luboš v boratovských plavkách. A v sobotu se jihomoravská parta sejde znovu na Poslední večeři. Rozleželo se někomu v hlavě, co se doposud dělo? Bude chtít někdo něco napravit? Dojde i na reparáty z vaření. Jak zvládne Hanka ovocné knedlíky napodruhé? A co hosté řeknou, až zjistí, kolik dostali bodů od svých soupeřů? Sledujte Prostřeno! od pondělí do soboty!


Pondělí: Pohodová i soutěživá maminka Zuzana (28) pracuje jako technolog svařovny a obrobny a miluje chemické pokusyZuzana Sokoliková Foto: Zuzana SokolikováFoto: AllZuzana vaří jako první, ale tímto faktem se nenechá příliš rozhodit. Na své hosty je připravená, je otevřená a vstřícná a soupeři se u ní dobře najedí. Pití během večeře sice dolévá, ale po řízné úvodní slivovici mají někteří docela žízeň, a Zuzana musí vodu přefiltrovat, alespoň na tom trvá. Nejkritičtější je už od pondělka Hanka, přesto se zdá mladá parta od prvního dne příjemná a nekonfliktní, i když je každý individualita. Co udělá soutěživá Zuzka pro to, aby vyhrála 50 000 korun? Podaří se jí předkrm z lososa s citronovou omáčkou podávaný s bagetkou. První chod ocení i Luboš, který je sice sportovní rybář, ale ryby moc nemusí. Nepohoří ani krémová česnečka z pečeného česneku. Ta je jemnější, než bývá v kraji zvykem, ale většině hostů i přesto nebo právě proto chutná. Kdo přišel hladový, určitě se nasytí hlavním chodem, což jsou měkoučké roštěnky na houbách se šťouchanými bramborami. I cheesecake s lesním ovocem hostům chutná, pokud to ovšem nepřehnali se suchým ledem, který je součástí moučníku, ale hlavně zábavy. Zuzana totiž miluje chemické pokusy…


Úterý: Potetovaný Ivo (28) pracuje jako manažer hudebního klubu, ale hudební zábava mu vybouchneIvo Šmíd Foto: Ivo ŠmídFoto: AllVaření druhého hostitele je stejně extravagantní jako jeho vzhled. Hosty prý nemůže přijmout doma, proto je pozve do většího bytu svých kamarádů. Ivo maso sice jí, ale moc ho nevaří, tak bude vypadat i jeho úterní večeře. Je hodně o improvizaci, hlavní chod je hostitelův vlastní recept typu „co dům dal“, ale soupeře upoutá hned předkrm – co se skrývá pod „pivním psem s pečivem“? To je zase pro změnu oblíbený otcův recept z olomouckých syrečků a hostitelova vzpomínka na dětství – naštěstí tvarůžky všichni jedí, ale z pomazánky na suchém chlebu omráčení nejsou. Pro srovnání bude už druhý den zase česnečka, ta je ale jiná, klasičtější než ta včerejší. Ivo miluje svého kocourka Micánka, kterého si vzal do bytu s sebou, a ten se ochomýtá kolem stolu víc, než je třeba Hance milé. Hlavní chod „těstovinový dort na víně“ je opět bezmasý, což někoho zklame, navíc je studený, ale se spoustou sýra a někomu docela chutná. Kdo uhádne, z jakého ovoce je poslední ovocná zmrzlina? Zábava je zvláštní: Ivo má smůlu, plánoval pozvat živou kapelu, ta ale na poslední chvíli odřekla. Budou hosté ochotní aspoň improvizovat a tvářit se, že se nic nestalo a koncert probíhá?

 

Středa: U manažerky na rodičovské dovolené Hanky (30) je uprostřed týdne horko jako v peciHana Stodolová Foto: Hana StodolováFoto: AllHana obývá s rodinou malý, ale pěkný byt s klimatizací a terasou, obojí si ale hosté moc neužijí. Klimatizace údajně hlučí, teče a na terase visí prádlo a nesmí se tam kouřit. Sama hostitelka, která ale hosty pošle šest pater bez výtahu ven na kuřáckou pauzu, si sama v bytě zapálí. Co na to pak řeknou soupeři v sobotu? To teprve uvidíme… V podkroví leje nejen z hostitelky, ale i hostů, kteří se pěkně proběhnou a na jídlo se ke všemu dost načekají. Hanka se zapotí především s úkolem týdne. Chce udělat rakouský velký plněný kynutý knedlík, ten se jí ale rozvaří. Bude po tomhle propadáku už k ostatním shovívavější? Ani její rodinné menu není na takové vedro ideální, bude opět polévka, tentokrát z králíka, jenže bílé polévky nemusí nejmladší Markéta.

A dají si všichni králíka na cibuli s rozmarýnem s mazlavými bramborovými noky „žužlavkami“? V polském receptu na nočky nahradil mouku škrob. Z bramborového těsta je i dezert – jablečné taštičky – už je toho těsta na jednu večeři až dost. A něco sladkého a růžového na Hančiny hosty ještě čeká v podobě zábavy – domácí výroba cukrové vaty. Konec sladký, všechno sladké?

 

Čtvrtek: Lubomír (21) pozve hosty na vrakoviště i do velkého domu v americkém stylu a nakonec se předvede v plavkách jako BoratLubomír Jochman Foto: Lubomír JochmanFoto: AllHosté chvíli tápou, než v areálu objeví dům, kde bydlí Luboš s maminkou, sestrou a přítelkyní. Ta se trošku škodolibě baví na pohovce a čtvrtému hostiteli aspoň občas poradí, kde se po velkém úklidu nacházejí některé suroviny či kuchyňské náčiní. Ostatně na její popud se v kuchyni prý nezkušený hostitel do pořadu přihlásil. Bude to taková katastrofa, jak si Lubomír myslí? Podceňuje se a svoje jídlo si pěkně sám zkritizuje, soupeři s ním ale nesouhlasí. Docela si pochutnají na mini pizzách, kterých by ale mohlo být více, bohužel došlo kynuté těsto. Dýňová polévka se zdá mladému kuchaři moc řídká, to ale někdo ocení a je prý i dobře dochucená. Hlavní chod, což je kuřecí a vepřové „maso dvou barev“ s rýží, je takový standardní, spíš obyčejný, ale poživatelný, zdařilejší by mohl být i dost suchý „tchynin jahodový koláč“. Luboš ale umí improvizovat a hosty zaujme nejen dobrodružnou historií své rodiny – jeho otec je ve vězení za padělání peněz – ale dokáže i pobavit. Po prohlídce vrakoviště aut si nakonec oblékne o číslo menší plavky à la Borat a v tomto úboru podává úkol týdne ve stylu raw, který prý zvládl nejlépe z celé skupiny…

 

Pátek: Zdravotní sestřička Markéta (18) myslí na všechno, možná ale moc tlačí na pilu. A kolegové ji podezírají, že jí s přípravou pomáhala maminkaMarkéta Novozámská Foto: Markéta NovozámskáFoto: AllČerstvě osmnáctiletá nadšená studentka zdravotnické školy Markéta by stejně jako ostatní ráda vyhrála. Poslední večeře, byť připravená pečlivě a zčásti předem, nepůjde jako po másle, u stolu se bude hodně kritizovat. Hostům se například nelíbí, že si Markéta předkrmovou sýrovou roládu připravila předem a trochu ji podezírají, že jí s jídlem pomohla ráno maminka. Předpřipravené jsou nudle, které plavou v kuřecím (vlastně kohoutím) vývaru, to platí i o příloze k hlavnímu chodu, širokých nudlích tagliatelle k řízku po milánsku v parmazánovém těstíčku. Markétka je na svůj věk překvapivě zkušená kuchařka a rádoby dokonalá hostitelka chce návštěvě zorganizovat čas, aby večírek hladce plynul a nikdo se u čekání na jídlo nenudil. Zábava, což je idylická projížďka kočárem ještě před hlavním chodem, kritiku trochu ukolébá. Stejně soupeře ještě čeká pár injekcí, měření tlaku a také palačinky s ovocem – zdravotnickou osvětu si budoucí sestřička Markéta prostě nemohla odpustit.

 

Dívejte se každý všední den na Primě v 17.50 a v sobotu také na Prostřeno! – Poslední večeře v 17.35, kde si to hostitelé definitivně vyříkají.

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama