PO - PÁ v 17:50 na Primě

Příště uvidíte Prostřeno! z Jihomoravského kraje

Právě připravujeme Foto: Právě připravujemeFoto: thinkstock.com

V dalším srpnovém týdnu se s novými premiérovými epizodami podíváme do kraje Bobulí a Vinařů. A co jiného by na malebné jižní Moravě mohlo být úkolem týdne než právě víno? A je docela oříšek, vymyslet něco z vína, aby to nebyl jen ten jiskrný, zde tak oblíbený a často rozlévaný mok.

Jak si s tím poradí naši soutěžící? Kdo tentokrát reprezentuje Jihomoravský kraj? Pětice ve složení, po jakém naši amatérští kuchaři tak často volají: tři muži a dvě ženy. Nad regulérností soutěže tentokrát bdí první hostitel, policista Aleš. Kdo bude největší taktik? Nebude to právě on? Kdo vyhraje krásných 50 000 korun? To uvidíte každý všední den na Primě už v 17.50!

První hostitel Aleš (38) bydlí v centru moravského vinařského kraje, hosty a diváky pozve v pondělí do svého nového domu v Moravské Nové Vsi, kde bydlí po krachu manželství s přítelkyní a společně očekávají dalšího potomka. Oba už mají po dvou dětech, takže se jich u stolu občas sejde hodně. Aleš pracuje léta u policie, je akurátní a považuje se za čestného a ctižádostivého muže. Hodně času mu zabere práce na domě a na zahradě, rád jezdí na kole, chodí plavat a hraje šachy. Zajímá se o historickou četbu a baví ho vaření. Pokud vyhraje, koupí své přítelkyni myčku na nádobí. Nadchne následujícím menu i ostatní?

1) Těstovinový salát s kuřecím masem a ovocem
2) Hovězí vývar s masovými knedlíčky
3) Vepřová roláda “MORAVIA” se smetanovými bramborami
4) Tvarohový mls

V úterý do svého venkovského stavení, které vlastní teprve přes rok, pozve hosty dobrosrdečný, rozvážný a vstřícný Jaromír (30). Žije s partnerkou a pracuje jako brusič. Ve volném čase také rád opravuje stará auta, jezdí na kole a chodí na procházky se psem. Doma mají ještě kočičku a papouška. Jaromír si tak trochu stěžuje, že na rekonstrukci svého domu a budování zahrady by potřeboval víc peněz, než vydělává. I proto by určitě rád vyhrál. Bude na to stačit jeho klasické a pro někoho možná až moc obyčejné menu?

1) Šopský salát
2) Hovězí vývar
3) Španělský ptáček s knedlíkem
4) Bruselské kostky

Uprostřed týdne nás o kvalitách polské kuchyně bude chtít přesvědčit Lukasz (26), vysokoškolák z Brna, který na Moravě třetím rokem studuje bohemistiku a slavistiku. Kromě češtiny a polštiny mluví a rozumí srbsky nebo makedonsky, také překládá. Snad se jeho hosté vejdou do malé garsonky na Králově Poli, kam je pozve. Sympatický mladík má hodně zájmů – s oblibou cestuje a poznává nové kultury, rád čte nebo poslouchá balkánskou hudbu, setkává se s kamarády. Vyjde jeho sázka na to, že nadchne strávníky pro poněkud odlišné chutě?

1) Polský zeleninový salát
2) Okurková kyselá polévka
3) Hovězí závitky, pohanka, orestovaná červená řepa
4) Tvarohový dezert s ovocem

To nejlepší na konec týdne, od čtvrtka vaří ženy. Jako první se chopí vařečky zdravotní sestřička Petra (45), pozitivní, komunikativní a společenská dáma. Uvádí, že s přítelem a mladším synem se rádi účastňují všelijakých společenských akcí, jezdí na kolech na výlety nebo na různé koncerty a festivaly. Petra dříve hodně sportovala a dodnes fandí hokeji. Často se směje, ale občas jí také ukápne slzička dojetí i lítosti, jak uvidíme. V jejím jídelníčku bude hodně masa, což možná uspokojí muže, ale téměř vegetariánka Markéta ráda nebude:

1) Hovězí tatarský biftek s domácí topinkou
2) Slepičí vývar s domácími nudlemi
3) Hovězí svíčková s domácím houskovým knedlíkem
4) Horké maliny

V pátek se k plotně postaví mladá maminka Markéta (33), která je na mateřské dovolené s téměř dvouletou Olivií a pořad Prostřeno! bere jako vítanou příležitost ke zpestření života a test vlastních schopností. Markéta a její přítel jsou spolu patnáct let, oba pocházejí z Brna, dříve žili v jižních Čechách a před necelými třemi roky koupili dům v Bořeticích, který stále předělávají – pokud možno v provensálském stylu. I Markéta by proto případnou výhru ráda investovala do bydlení. Soupeře trochu zaskočila – nejí vnitřnosti a žádné červené maso. Co sama uvaří? Odlehčené a trochu světácké menu. Bude to:

1) Lososovo-ricottový krém s domácím pečivem
2) Francouzská cibulačka
3) Italské kuře ve svítku
4) Čokoládové suflé se zmrzlinou

reklama