PO - PÁ v 17:50 na Primě

Příště uvidíte Prostřeno! z Moravskoslezského kraje

Právě připravujeme Foto: Právě připravujemeFoto: thinkstock.com

Barvy Moravskoslezského kraje budou hájit čtyři ženy a jeden mladý muž, kterému patří finále. Kdo si chtěl poslední chod ulehčit tím, že udělá nepečený dezert, stejně se pečení nevyhne.

Úkolem týdne je totiž cupcake - sladký korpus se sladkou náplní a ozdobami, importovaný k nám z angloamerických končin. Tento malý dortík může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie – a času. A to je právě to, co našim soutěžícím většinou chybí. Musí toho stihnout mnohem, mnohem víc a ještě jim (většinou) tečou nervy. Nebo mají ošlehaní Slezané pro strach uděláno? Dívejte se!

První hostitelka Monika (29), maminka na rodičovské dovolené, připraví své oblíbené, poměrně odlehčené menu: 1) Ředkvičkový salát 2) Rajčatová polévka 3.) Zapečené maso na rajčatech 4) Košíčky. Nebudou mít hosté hlad? Rozpačití jsou z velkých těstovin v polévce, husté jako omáčka, záhadou je pro ně i úkol týdne. První večer se u stolu vedou hovory téměř jen o jídle, bavičem se rýsuje být mladík Martin. Adina se svěří s tím, že dodržuje bezlepkovou dietu, ale nijak na své soupeře netlačí, aby se jí přizpůsobovali, a to také skutečně dodrží.

V úterý se k plotně postaví učitelka Adina (28). Mladá maminka na mateřské dovolené vaření doslova miluje a zajímá se o moderní gastronomii, takže ji celkem nic nezaskočí a recepty pro celiaky „předepisuje“ jen sobě. V kuchyni se nebojí experimentovat ani kombinovat neobvyklé chutě: 1) Paštiku v máslovém kabátku, cibulový chléb 2) Batátový krém 3) Pečené kachní stehýnko na hruškách a bílém víně s červeným zelím, karlovarský knedlík 4) Zimní cheesecake. Soupeři si lámou hlavu nad batátovým krémem, ale na večeři si pochutnají. Všem je jasné, že Adina sune laťku hodně vysoko a v některých hlavách začíná blikat slovo taktika. I úterní zábava bude u talentované hostitelky vydařená.

Třetí večeři v pořadí uvaří v otcově bytě svobodná, ale šťastně zadaná studentka Slezské univerzity Denisa (23). Ta vsadila hlavně na vepřovou panenku a svůj nový gril. Hostům s úsměvem svěří, že její přípravu poctivě trénovala. Nakoupila pět kilo masa a grilovala pořád dokola – prý už panenku nemůže nikdo z rodiny ani vidět. Ale co hosté? Jak jim zachutná Denisino menu? 1) Sýrová variace 2) Zeleninový krém 3) Grilovaná panenka s brusinkovou omáčkou a opékanými brambory 4) Barevná dobrota. Název předkrmu a moučníku spustí stavidla fantazie a dezert po velmi akční zábavě všechny znovu pobaví a rozesměje – a ne jednou!

Na čtvrtek, který se odehraje v Petřvaldu, jsou už všichni zvědaví, protože vaří paní Iveta (50). Zkušená kuchařka polovinu života prožila v Itálii, kde se dvakrát provdala a kde zůstaly její čtyři děti. Není tedy divu, že připraví italské menu, ve kterém nechybí například sépie, parmské lilky nebo ossobuco s šafránovým rizotem po milánsku či letní tiramisu. Ne všechny hosty ale kulinářsko-naučný výlet do různých italských regionů potěší a atmosféra u stolu je poněkud stísněná. A bohužel není také vůbec jisté, jestli Iveta stihne úkol týdne. Co na to ostatní?

V posledním kuchaři Martinovi (23) se dámy tak úplně nevyznají. Není jeho mladická roztomilost jen taktika? Nepředvede Martin ve finále oslňující výkon s úžasným menu, které jim vyrazí dech? Usměvavý pracující vysokoškolák si ženský kolektiv přál a doufal, že ženy jeho vaření ocení. Ale soupeřky jen tak zadarmo Martinovi kvůli jeho krásným očím nic nedarují. Co se bude v pátek podávat? 1) Zapečený plněný žampion s bagetkou a salátkem 2) Krémová dýňová polévka s opečeným toustem 3) Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, podávaná s bramborovou kaší 4) Švýcarská roláda. Jak to nakonec dopadne?

Kdo v moravskoslezském Prostřeno! vyhraje krásných 50 000 korun? To se dozvíte příště!

reklama