PO - PÁ v 17:45 na Primě

Africký kotlík

VIP Prostřeno V (34) Vítek - hl. jídlo Foto:

Zdravé jídlo z kuřecího masa a přehršle zeleniny má říz, ale chce trochu trpělivosti

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Suroviny
kuřecí stehenní řízky 800 g
olivový olej na smažení 150 ml
čerstvý nasekaný zázvor 1 kus
prolisovaný česnek 5 stroužků
kari koření 2 lžíce
kurkuma 1 lžíce
mletý koriandr 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
chilli nebo nasekaná chilli paprička 1 lžička
cibule 2 kusy
mrkev, petržel (dle chuti) 1 dávka
bílá ředkev, kedlubna, kapustičky (dle chuti) 1 dávka
brokolice nalámaná na růřičky 1 kus
nahrubo nasekané špenátové listy 3 hrsti
okra nebo zelené fazolky 1 hrst
pokrájená rajčata 3 kusy
suché bílé víno 300 ml
šťáva z jednoho citrónu 1 dávka
kuřecí vývar (lze nahradit kostkou) 1 sklenice
sůl a pepř 1 špetka
nasekaná petrželová nať 1 svazek
Postup
1

1

V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete

Vše vyjměte a odložte stranou

2

Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku

Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod

) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál

Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala

Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno

Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem

Zalijte vývarem

Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou

Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte)

Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne

Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí

Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory

Ozdobte petrželkou

1

V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete

Vše vyjměte a odložte stranou

2

Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku

Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod

) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál

Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala

Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno

Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem

Zalijte vývarem

Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou

Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte)

Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne

Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí

Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory

Ozdobte petrželkou

Hlavní chod:

Africký kotlík

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Tammy
Pavel Vítek- Africký kotlík 0 05.09.2012 20:35

Akorát vařím podle pana Vítka. Po celém domě to nádherně voní a já se těším na tu africkou dobrotu. Děkuji za Vaše skvělé recepty. Jste velice milý a sympatický člověk. Moc Vám fandím.

macek220364
africký kotlík 1 26.08.2012 12:32

právě jsme doobědvali, a bylo to výýborné....

takéanonym
dělali jste 27.08.2012 13:48

I s kokosem,který není psán nebo bez něj??Nechce se mi věřit,jak zde někde píše admin,že herci a samotní autoři receptů dávají recepty neúplné.

Herta Minar
africký kotlík 0 24.08.2012 14:19

velice mně zaujal určitě vyzkouším přeji hezkou dovolenou z Evou Pilarovou

kotlík68
:D :D :D :D 0 24.08.2012 13:14

určitě vyzkouším

Gaga
Časový údaj 1 23.08.2012 23:10

No, já teda nevim, ale nevyzerá to nijako zvlášť vábne. A tiež sa mi nezdá, že by sa kuracie mäso malo po osmažení ešte dusiť 2 hod.?! Taký čas je treba na hovädzie, ale to kura musí byť suché a zelenina rozblemcaná.

Afro
africký kotlík 24.08.2012 09:10

Včera jsem to zkusila. Je to výborné, maso šťavnaté a zelenina s kořením úžasná.Vy si dejte kuřecí minutku s čerstvou zeleninou.

Bubla
Africký kotlík 0 23.08.2012 19:53

vypadá to skvele, určite to vyskúšam.

rimka
Dnes jsem kotlík uvařila a je 1 23.08.2012 19:48

Dnes jsem kotlík uvařila a je to vynikající. Chutná celé rodině a zařadíme ho do našeho rodinného jídelníčku. Moc děkuji nejen za recept, ale i za úžasně kultivované a příjemné vystupování. Jste sympaťák a máte nádhernou zahradu!

Saška
Africký kotlík a krásná zahrada. 23.08.2012 21:54

Souhlasím,jste velký sympaťák a hodný a pracovitý člověk.Přeji Vám výhru a krásnou dovolenou.

reklama