PO - PÁ v 17:50 na Primě

Černý dort

Prostřeno XI (17) 11.5.2015 dezert Foto:

Dort skoro nebyl černý, protože Andrea si musela pro kakao dojít k sousedce. Ta ho naštěstí měla.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
Korpus:
cukr 200 g
horká voda 8 lžic
prášek do pečiva 1 sáček
Bešamel:
máslo 30 g
mléko 250 ml
Krém:
máslo 1 ks
vejce 1 ks
kakao 30 g
vanilkový cukr 1 sáček
ořechy 60 g
rum podle chuti
Postup
1

Nejprve si smícháme ingredience na korpus. Vymažeme pekáč, nalijeme těsto a dáme je péct.

2

Poté si připravíme bešamel: Uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a mícháme, aby se neudělaly hrudky. Hotový bešamel necháme vychladnout a zašleháme jej do krému

3

Dort namažeme krémem a vršek dortu ozdobíme šlehačkou

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Anonym: KRÉM
U nás jsme nastavovali 0 12.05.2015 16:43

U nás jsme nastavovali pudinkem, žloutky s cukrem - šlehané v páře do zhoustnutí, nebo hustou kašičkou - vařenou z mléka a hladké/polohrubé mouky.
Podle toho, na co se měla nádivka-krém použít
a jak dlouho se počítalo že má zákusek vydržet ...
BEŠAMEL ???
To slyším poprvé !!!!!!!!!

Vitana vaří za vás
Vím, že se ta kaše dělávala i 1 12.05.2015 11:03

Vím, že se ta kaše dělávala i dříve a dělá dodnes. Kdysi jsme dostali od tety dort právě s touto kaší, ale jedlé to nebylo, takže jsme ho rozdělili mezi návštěvu a zbytek šel onam. Ty žloutkové věnečky a řezy nám docela chybí, zkušíme ty mraky, uvidíme. Jinak raději nastavit krém tím pudingem, než kaší. ale je to fakt o zvyku. U nás se nepoužívá margarín ani na chleba ani do pečiva, ani Heru nepoužíváme. Na Vánoce, kromě tradičního, děláme i škvarkové, je to dobré, křehké. No, kašičku nenene :)

ježibaba
mraky jsou skvělý zákusek, 12.05.2015 13:19

mraky jsou skvělý zákusek, jinak se tomu taky říká větrníky na plechu. Dělám je dost často, je to takový rodinný dezert. Osvědčený recept na odpalované těsto :
750 ml vody, 170 g rostlinného oleje, 230 g hladké mouky, 9 vajec, špetka soli. peču na 230 °C v el. troubě. Po vmíchání vajec ještě vyšlehám ručním šlehačem. krém dávám nastavený pudinkem a šlehačku. Poleva karamelová. Ale náplň dle Vaší chuti a stačí jen pocukrovat.

ježibaba
pro Vitana vaří za vás také 5 11.05.2015 21:52

pro Vitana vaří za vás také používán jen máslo a sádlo, ale rozhodně neodsuzuji, když někdo máslový krém nastaví bešamelem nebo moukou svařenou v mléku. Takto nastavovaly krém i naše babičky. Peču do dorty a různé řezy s krémy a zákazníci, včetně mne, dávají přednost nastavovaným krémům, ne čistě máslovým. Záleží na tom, jak pořádně se mouka provaří, kolik se tam kaše dá a na vyšlehání a konečném dochucení. Dělám krémy podle toho na co jsou. Do odpalovaných těst nastavuji pudinkem, do řezů a dortů dělám krémy z čokolády (bílé i černé) a jsou vynikající, je to středně těžký krém až lehký. Recept : 100 g bílé čokolády se rozvaří v 125 ml smetany ke šlehání a nechá vychladnout ( ne v lednici-pokojová teplota) a tato směs se postupně přišlehává do základního
máslového krému (100 g másla a 70 g moučkového cukru) a pak se přichutí dle libosti, mandlová moučka, mocca káva, karamel, rum, vanilka. Tento recept je zcela můj odvozený z pařížského krému

Sibirika
Vitano, máte malý přehled, 11.05.2015 23:57

Vitano, máte malý přehled, když se omezujete jen na máslo.

Vitana vaří za vás
To jezibaba: já vám to věřím, 12.05.2015 07:01

To jezibaba: já vám to věřím, že vaši zákazníci dávají přednost tomu nastavovanému, ale u nás byste s tím opravdu neuspěla. Jsme zvyklí na máslové krémy, event. puding, tvaroh... Mívali jsme rádi žloutkové řezy, dokud tam byl puding, nyní do nich>

Vitana vaří za vás
To jezibaba2: < dávají právě 12.05.2015 07:03

To jezibaba2: < dávají právě tu moučnou kaši, takže si řezy již nekupujeme. Škoda. Také děláme karamelový, čokoládový... no hafo, ale opravdu bez jíšky. Nu, každý máme jiné chutě a jiné zvyky :) Přeji vám pěkný den a děkuji za inspiraci s bílou čokoládou.

Vitana vaří za vás
To Sibirka: to je opravdu jen 12.05.2015 07:06

To Sibirka: to je opravdu jen váš dojem. Přečtěte si všechny přípisky...prostě nám nechutná moučná kaše, toť vše a více není třeba řešit :)

VKá
Souhlasím s ježibabou. Do 12.05.2015 09:00

Souhlasím s ježibabou. Do krémů se používal (a dodnes používá) bešamel nebo uvařená hustá krupicová kaše, potom se přidávají ingredience podle potřeby a chuti. já osobně dávám přednost "nastavení" krému pudinkem (kokosový, karamelový, laté) a do hotového krému přidávám jemně mleté pistáciové ořechy (dají krému i zajímavou chuť a přírodní zelenou barvu).

Veruschka
Já tenhle moučník znám pod 2 11.05.2015 21:07

Já tenhle moučník znám pod názvem pohádka. Mouka na krém se nasucho opraží do světle růžové barvy, pak se teprve rozvaří mlékem a po vychladnutí se zatře do másla. Krém má velice dobrou chuť, dochutí se troškou rumu. Tohle byl děs na druhou.

reklama