PO - PÁ v 17:35 na Primě

Cheesecake

Prostřeno V (13) Speciál! Miss- 27.3.2012 dezert Foto:

Andrein naprosto oblíbený mezinárodní moučník je v kurzu. Musíme dbát na správnou přípravu těsta a být obezřetní při pečení

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Suroviny
jemný čerstvý smetanový sýr 900 g
vejce 3 kusy
smetana ke šlehání 1 kus
2/3 hrnku cukru krupice 1 kus
měkké karamelky 150 g
máslové sušenky 250 g
malé máslo dle potřeby 1 balení
čerstvé jahody na ozdobu 1 dávka
na polevu:
mražené jahody 1 balení
cukr krupice 1 dávka
citronová šťáva 1 dávka
želatina v plátcích 1 dávka
Postup
1

Sušenky rozdrtíme. Směs smícháme s rozpuštěným máslem a třemi bílky. Hmotu podle potřeby dohustíme moukou na konzistenci, z níž se dá tvarovat. Těstem vysteleme dortovou formu.2. Sýr ušleháme ručně nebo v mixéru s limetkovou šťávou, limetkovou kůrou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, pěti vejci a třemi žloutky. Hmotu nalijeme na připravený keksový korpus. V troubě rozpálené maximálně na 130 stupňů pečeme velmi pozvolna (přibližně 50 minut) ve vodní lázni. Troubu nesmíme otevřít. Podle možnosti necháme dort vychladnout ve vypnuté troubě.DezertCheesecakeDezertCheesecake

postup: 1. Nejdříve se připraví náplň. Smícháme krémový sýr s cukrem. Potom se jedno po druhém přidají vajíčka, smetana a nakonec vanilkový extrakt. 2. Pak se připraví karamel. Bonbony-karamelky dáme do misky s víkem, dno zalijeme smetanou a dáme na minutu do mikrovlnky. Po minutě se vyndají, zamíchají a dají se zpět do mikrovlnky na 30 sekund. Musí nám vzniknout tekutý karamel. Polovinu krému, který jsme si připravili, smícháme s karamelem. Tím budeme mít dva druhy náplně. 3. Rozdrtíme sušenky, zalijeme je rozehřátým máslem – výslednou hmotu namačkáme na dno dortové formy a dáme zapéct na 10 min do horkovzdušné trouby. Necháme chvíli vychladnout. Potom na předpečené dno nalijeme nejdříve první náplň, potom tu karamelovou a dáme péct minimálně na 40 minut. Do trouby si dáme nádobu s vodou, aby těsto zůstalo vláčné. 4. V kastrůlku rozehřejeme jahody s cukrem a trochou citronové šťávy a uděláme z toho pyré. Do ještě teplé hmoty vmícháme želatinové pláty, namočené předem do studené vody, a promícháme. Výslednou hmotu polijeme již zchladlý cheesecake a dort dáme odležet do lednice na minimálně přes noc.

 

Dezert
Floridský limetkový cheesecake
Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Ćíský dort
výslovnost 2 04.06.2014 12:43

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo představu, jak se vyslovuje název tohoto dezertu?

dasdnhjkf
Kde je Číská země?? 08.06.2014 16:36

Kde je Číská země??

Prezka1
výslovnost 08.06.2014 20:22

Ahoj, vyslovuje se to čízkejk a v překladu je to sýrový koláč naše odbdoba může být tvarohový koláč nebo tvarožník, ale u cheesecake se k výrobě používá krémový sýr, proto sýrový :)

Richard123456
poraďte 0 01.06.2013 12:33

Chtěl bych se zeptat zda je lepší dělat náplň pouze z mascarpone nebo je lepší tam přidat třeba ještě tvaroh

Baru123
vyborny! 0 07.02.2013 11:04

zkousela jsem ho uz nekolikrat, s karamelkama i bez. Susenky pouzivam disko tmave. Do naplne davam mascarpone spolu s ricottou a je to skvele. Nahoru delam pyre z mrazeneho ovoce s cukrem a praskovou zelatinou. Vsem doporucuji.

Monýsek
Vyzkoušeno přesně podle receptu 0 20.01.2013 09:50

Je výborný, ale příliš sladký. Pro milovníky Cheesecakeů super, mému Ládískovi bohužel nejede.

Anonymous
recept 0 22.10.2012 16:33

recept je super, používam lučinu a tučný tvaroh, místo disco sušenek míchám čoko bebe sušenky s máslovými sušenkami!výtečné!karamel tam nedávam, kazí mi tu tvarohovou chut.a at je cheescake se sýrem i bez sýru(jen tvaroh)je mnamozní!!

name
Já ho taky zkoušela, ale bez 0 29.06.2012 22:44

Já ho taky zkoušela, ale bez karamelu. Teď se chladí v lednici a vypadá velmi dobře! Já na náplň použila 3 plnotučné tvarohy a 1 lučinu. Vím, že s tvarohem to už není cheesecake, ale mám tam lučinu, takže aspoň něco a navíc, cheesecake zkouším poprvé, takže kdyby se mi to zkazilo, tak by to aspoň nebylo až tak drahé.

Nik22
Už jsem zkoušela asi 3 2 15.06.2012 22:22

Už jsem zkoušela asi 3 recepty na cheesecake a tentokrát se mi opravdu povedl na 1000% a všichni si ho mohli vynachválit. Právě se mi peče v troubě (bez karamelu) a moc se na něj těším. Jinak používám kombinaci philadelphie, mascarpone, lučiny a plnotučného tvarohu. Jen tak pro zajímavost v kavárnách ho taky nedělají z mascarpone, ale použijí obyčejný tvaroh a nikdo nic nepozná..

AdriM
Cheesecake nemá být tvarohový, ale krémový 19.04.2013 17:45

No tak tvaroh v cheesecaku rozhodně poznat jde, protože pak už připomíná více tvarožník a ne jemný cheesecake. Dobrý je sice určitě taky, ale ne stejný. Pravý cheesecake má být z philadelphie nebo mascarpone, max. ricotty a ta jemňoučká chuť je pak opravdu znát.

reklama