PO - PÁ v 17:50 na Primě

Čokoládové soufflé a lanýže...

Prostřeno III - 10.2.2011 dezert Foto:

Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.

Postup
1

Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.

Do směsi lehce vmícháme mouku a sníh. Vymažeme formičky (nebo hrnečky) máslem. Můžeme je také vysypat moukou nebo mandlovými lupínky. Ze tří čtvrtin je naplníme. Necháme je odpočinout v lednici, lze je však i rovnou péct na 180 ˚C v horkovzdušné troubě asi 10 minut (na 200 ˚C v normální troubě).

Pokud povrch praskne, vložíme do něj kousek čokolády. Podáváme buď ve formičce, nebo vyklopíme na talířek se zmrzlinou, šlehačkou či vanilkovým krémem.

Lanýže z bílé čokolády

Ingredience: 230 g bílé čokolády2 lžíce másla5 lžic šlehačky1 lžíce citronového nebo pomerančového likéru

Ingredience na polevu:

100 g bílé čokolády

postup:

Máslo a šlehačku přivedeme za stálého míchání k varu a asi minutu povaříme. Hrnec odstavíme, nalámeme do něj čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí v hmotu. Vylijeme na pekáček vyložený pečicím papírem a uložíme na dvě hodiny do chladu. Poté lžičkou vylamujeme kousky hmoty a modelujeme kuličky. Dáme opět asi na 30 minut vychladit. Poté máčíme v polevě (rozpuštěné ve vodní lázni). Necháme ztuhnout. Podáváme jako sladkou tečku ke kávě nebo čaji.

 

Moučníky

Čokoládové soufflé

Ingredience:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 90 g másla + 20 g na vymazání formiček
  • 120 g cukru
  • 3 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • mandlové plátky

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

anonym
soufflé miluju a tohle 0 14.02.2011 19:08

soufflé miluju a tohle vypadalo naprosto báječně a splňovalo všechno, co od tohoto dezertu očekávám. O víkendu jsem ho podle receptu paní Jany udělala a bylo skvělé.. Doporučuji.. Jinak pokud má kritická diskutérka jiný recept, tak sem s ním..
Jinak pokud nemáte formičky, můžete koužít keramické hrnečky, měly by snést horkou troubu..

jezmon
Formičky na sufflé 2 12.02.2011 09:28

Prosím, nevíte, kde se dají formičky na sufflé koupit? MOc bych chtěla vyzkoušet. Děkuji

car-dova
formičky na suffle 14.02.2011 16:58

formičky jsem koupila v ikeii, byla to sada 3 mističky a jedna větší a plitčí.a stalo mě to kolem 200kč

lucous
Formičky jsem koupila v 03.01.2013 07:51

Formičky jsem koupila v TESCOMĚ, jsou úžasné a dezert z nich jde krásně vyklopit

lufin
zatím jsem v prostřeno 3 10.02.2011 21:11

zatím jsem v prostřeno neviděla ani jedno podařené sufflé, toto se sufflé nedá nazvat, pokud neměla paní mističky, mohla použít malé hrníčky nebo ty nádoby naplnit víc, ale stejně by to podle mě nevyšlo. Pořád lepší než poslední účastnice, co se snažila vytvořit sufflé a to tím, že ho vyklopla z formičky. Ani ten náš slavný syn cukrářky nevěděl co je to sufflé, nebo nevěděl jak to vypadá. Doufám že se česko polepší. Nechci být zlá, jen říkám fakt

kristin
pro lufin 11.02.2011 09:24

milá paní, měla byste se přihlásit do tohoto pořadu a předvést Vaše umění. Doufám, že se sufflé vydaří na jedničku!!!!

Prskoletka
Máte možnost přihlásit se a 11.02.2011 15:10

Máte možnost přihlásit se a ukázat co umíte,kritizovat umí každý

liduse
cokoladove souffle 12.02.2011 17:59

velice rada bych vedela, jak dela lufin to souffle,ja to zatim nezkousela,rada si prectu jeji nebo jeho navod,tesim se

reklama