PO - PÁ v 17:50 na Primě

Crème brûlée

Prostřeno XI (9) moravskoslezsko 20.3.2015 dezert Foto:

Francouzská klasika, na někoho možná příliš sladký dezert.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
smetana ke šlehání 420 ml
vanilkový lusk 1 ks
plnotučné mléko 100 ml
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem.

2

Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte na střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny. Za stálého míchání nalijte horký krém na ušlehané žloutky.

3

Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se líp nalévá) dejte jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

4

Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte horkým krémem – poslední trošku je šikovnější doplnit lžící. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč – na jedné straně nechte prostor, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech: hotový krém se uprostřed trochu třese. Formičky vyjměte z pekáče (vezměte si na to rukavice) a jen na několik minut je postavte na drátěnou podložku, aby ochladly. Následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně – můžete je tam nechat i přes noc, aniž byste ohrozili strukturu krému.

5

Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta. Pak už můžete podávat!

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

MilenaM
Dobrý den, já bych chtěla 0 24.03.2015 10:13

Dobrý den, já bych chtěla zkusit tento recept. Jen mně není jasné jak udělám krém z mléka a šlehačky. je tam psáno nalijte mléko se šlehačkou. jedině tu šlehačku ušlehat? Děkuji

AdélaAaaa
Erik uvařil nejlépe a to teda 1 23.03.2015 15:16

Erik uvařil nejlépe a to teda kloubouk dolů, když je to osmnáctiletý klučina. Ostatní soutěžící už byli otravní s předhazováním maminky.Bylo přeci jasně vidět, že Erik vařil sám. Maminka tak akorát Erika hezky vychovala.

Meixnerová Lenka
Dobrý den, děkuji. Snažili 23.03.2015 19:07

Dobrý den, děkuji. Snažili jsme se :-) Je to puberťák jako každý jiný, takže chyb má dost, ale kdo ne.

Hozi
Tak musím Erika 0 22.03.2015 19:18

Tak musím Erika pochválit.
Slušnej a ještě uvařil nejlépe.
Přála jsem mu výhru.Můžete být na syna pyšná.

Ach jo!
Tak tedy,paní Meixnerová,díky 1 22.03.2015 10:29

Tak tedy,paní Meixnerová,díky za recept.Včera jsem se do toho pustila,krém dopadl výborně a manžel i děti nešetřili chválou!Netrapte se, všechno se přežene-přeju vám hodně štěstí v rodině i v podnikání a Erikovi ve studiu:-)

Lenka Meixnerová
Dobrý den, jsem ráda, že se 22.03.2015 12:40

Dobrý den, jsem ráda, že se Vám dezert povedl, a že chutnal:-)I přes všechno to nesmyslné,a dle mého názoru promyšlené předhazování (hlavně paní Ivany), že je Erik pod mým vlivem a vše co uvařil jsem vymyslela já,jsem ráda,že do toho šel.Ukázal, že mladý člověk může svým slušným chováním morálně převyšovat dospělého člověka. Kdyby chtěl,mohl ji ztrapnit před celým národem,ale je vychován k úctě ke starším,což paní Ivana využila.Snad jí ty peníze přinesou štěstí ...Vám děkuji :-)

Marta574
Chválim Erika a jeho maminku. 1 21.03.2015 07:38

Chválim Erika a jeho maminku. Jeden z mála receptov Prostřena, podľa ktorého je možné jedlo urobiť. Dôkaz toho, že recepty predkladajú súťažiaci a Prostřeno ich uverejní tak, ako ich oni predložia.
Precízne a podrobne napísaný recept. Vďaka.

Lenka Meixnerová
Dobrý den, paní Marto, 22.03.2015 12:41

Dobrý den, paní Marto, děkujeme. Věřím,že se Vám dezert povede a bude chutnat. Dobrou chuť :-)

reklama