PO - PÁ v 17:50 na Primě

Domácí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Prostřeno XI (10) praha 27.3.2015 hl. chod Foto:

Milovníci české klasiky budou mít ze svíčkové jistě velkou radost.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
hovězí bujon 2 kostky
cibule 2 ks
mrkev 240 g
celer 150 g
petržel 150 g
koření pod svíčkovou 3 sáčky
sůl
smetana 1 kelímek
hladkou mouka 2 lžíce
citronová šťáva
suché rohlíky 12 ks
hrubá mouka 3 hrnečky
sůl 9 lžiček
vejce 3 ks
Postup
1

Pokrájenou zeleninu nadrobno vložím do rozpáleného hrnce s trochou oleje. Restujeme asi 15 minut. Mezitím si lehce po všech stranách špetkou soli nasolíme maso. Vložíme maso na orestovanou zeleninu a opečeme po všech stranách cca 5 minut. Maso obracíme tak, abychom ho při manipulaci nenapíchli (nejlépe vařečkou). Zalijeme vřelou vodou cca 1,3 l a přidáme hovězí bujon a koření. Uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a necháme 60 minut vařit. Maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na plátky. Z hrnce vyjmeme i koření v sáčcích. Smetanu s hladkou moukou rozmíchám v hrnečku a postupně přiléváme za stálého míchání do hrnce. Vše v hrnci následně rozmixujeme. Povaříme ještě cca 6 minut. Dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Do hrnce vložíme zpět nakrájené maso a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem. Jako ozdobu přidáme plátek citronu, brusinky a ušlehanou šlehačku.

2

Knedlík: suché rohlíky pokrájíme na kostičky. Mléko rozmícháme s vajíčkem a zalijeme tím kostičky. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut – směs je ale dobré 1–2x jemně promíchat. Poté přidáme hrubou mouku – velkou hrst, tak, aby směs držela pohromadě, a začneme tvarovat samotné knedlíky – cca 7 cm široké šišky.

3

Knedlíky před vařením dobře uplácáme a dáme do vody, která by měla vařit mírně, ne příliš, aby se knedlíky nerozpadly. Knedlík vaříme asi 20 minut bet pokličky. Po 10 minutách knedlíky obrátíme.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Veruschka
Já nevím, ale ona se dnes už 4 28.03.2015 11:16

Já nevím, ale ona se dnes už svíčková nenakládá do nálevu? Maso má pak úplně jinou chuť. Nešpikuju ho (nemám to ráda), ale dávám anglickou pod zeleninu, když ji opékám. A také dávám do nálevu saturejku :-)
No, asi bych si nepochutnala.

anonymousinka
nevim, proc do nalevu. staci 29.03.2015 09:42

nevim, proc do nalevu. staci zelenina, citrkura a zalit maslem. par dnu nechat prolezet. ale holt nekdo ma rad octovku :(

Veruschka
No, octovku, jak se to vezme. 29.03.2015 11:14

No, octovku, jak se to vezme. Dělám ji ze zvěřiny, jinak jsem ji už nedělala asi 30 let (ale z hovězího také jde)a nakonec přidávám dost spálený karamel. Výsledek je hořko-sladko-kyselá chuť a kyselá je opravdu jen maloučko. Nálev se zeleninou a kořením svařím a studený naleju na maso. Zvěřina to potřebuje.
A jak to děláš ty - naložené do másla?

Zdenek74
Veruschko, já maso někdy 30.03.2015 19:47

Veruschko, já maso někdy naložím a někdy ne. Vždy špikuji, ale neumím si představit co je to směs pod svíčkovou, karamel dávám taky a maso a zeleninu nechávám mírně připálit,aby ta omáčka byla trochu tmavší, zde je ta barva taková divná.

Veruschka
Zdenku, jakou směs pod 30.03.2015 22:37

Zdenku, jakou směs pod svíčkovou máš na mysli? Jinak zeleninu taky nechám hodně opéct do tmava, ale svíčkovou nepeču, dusím ji na sporáku. Jo, je jiná :-)

Anonyma
Knedlíky - sůl 9 lžiček, 0 27.03.2015 21:06

Knedlíky - sůl 9 lžiček, hrubá mouka - 3 hrnky /to je jedna velká hrst. To jsou teda bláboly.

reklama