PO - PÁ v 17:50 na Primě

Domácí zeleninová polévka s játrovou zavářkou

Prostřeno XI (11) liberecko 3.4.2015 polévka Foto:

Oblíbená rodinná polévka s intenzivní chuti zeleniny a játrovou rýží zmizela z talířů. Jitka se radši spoléhá na koupenou játrovou zavářku.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
mrkev
celer
kosti na vyvaření
nové koření
sůl
zelená petrželka
libeček
Játrová zavářka:
játra 250 g
vejce 1 ks
strouhanka dle potřeby
hladká mouka dle potřeby
oregano
petrželová nať
sůl
Postup
1

Do hrnce dáme studenou vodu, vložíme kosti a vaříme asi hodinu na mírném plameni (můžeme přidat nové koření, pepř a bobkový list). Poté vyndáme a obereme maso, které vložíme zpět do hrnce.

2

Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a vaříme do změknutí. Před podáváním Zavaříme pomocí haluškového síta do polévky játrovou zavářku. Můžeme ji koupit hotovou, nebo játra rozmixujeme se solí, pepřem, oreganem a petrželovou natí. Do směsi vmícháme vajíčko, přidáváme strouhanku, případně hladkou mouku, dokud nedostaneme požadovanou konzistenci, která bude hutná, ale půjde protlačit sítem. Povaříme asi pět minut v polévce a před podáváním polévku ještě osvěžíme zelenými bylinkami (petrželovou natí, libečkem apod.).

Témata článku: Polévky
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Veruschka
Dívky, řekněte mi, dáváte do 1 04.04.2015 15:37

Dívky, řekněte mi, dáváte do hovězí polévky (vývaru) také bobkový list? Já tohle neznám, nikdy jsme to do polévky nedávali.
A zavářka z hovězích jater - to mi zase až tak nevadí, já mám naopak averzi k drůbežím játrům.

Nitas/
Veru, s bobkovým listem je to 04.04.2015 16:40

Veru, s bobkovým listem je to nejspíš různé dle oblastí. Do hovězí, slepičí též bobkový list nedávám. Jinak mám dost velkou spotřebu bobkového listu /guláš, houbovka, některé druhy zeleninových polévek a všude tam, kde mi chutná - játra na divoko apod./. Mám jednotlivé druhy koření, které kombinuji, směs nekupuji žádnou.
Pokud jde o játra na knedlíčky či zavářku - je to podle chuti a zvyku. Mám zkušenost se všemi druhy jater a nemohu říct, že některé mi nejdou. Jsme lidé různí.

ježibaba
toto pro mne není zeleninová 3 04.04.2015 14:39

toto pro mne není zeleninová polévka, je to jakýsi vývar s "knedlíčky". Pod pojmem zeleninová polévka je zcela něco jiného, nejen kořenová zelenina a ale i další druhy, alespoň květák, hrášek, kapustičky, pórek, zelené fazolkové lusky...Dále pak se do nich nedává játrová zavářka, ale přidá se na drobno nakrájené brambory, polévkové bylinky a zahustí máslovou jíškou. Na rychlé vaření této polévky používám hluboko zamrazené směsi, jemnější je Exclusiv, ale dobrá je Babiččina směs, Mochovská směs. Všechny obsahují několik druhů zeleniny.

Nitas/
Ježi, pusťte si video - v 04.04.2015 14:55

Ježi, pusťte si video - v polévkovém hrnci se zeleninou krauluje kus masa!! Takže žádná zeleninová... dojmy s pojmy smíchané.

ježibaba
Nitas, proto jsem napsala, že 04.04.2015 15:15

Nitas, proto jsem napsala, že to byl jakýsi vývar. To maso jsem tam zaznamenala a do zeleninové polévky se žádný masový vývar nedává, ale asi je to "jejich zeleninová" polévka, pro mne velký propadák

obě jste
krávy a piče 04.04.2015 16:16

krávy a piče

Kritička
......Jitka se radši spoléhá 1 03.04.2015 20:47

......Jitka se radši spoléhá na koupenou játrovou zavářku....

tak proč je v postupu návod, jak se dělá???? :-o

anonymousinka
nevidim duvod, proc do 04.04.2015 11:08

nevidim duvod, proc do zeleninove polevky davat jatrove knedlicky. jinak zavarka kupovana je z hovezich jater, ktere jsou eeeee, my delame z drubezich, ale rozhodne ne do zeleninove polevky.

reklama