PO - PÁ v 17:50 na Primě

Famózní krémovo-kokosový řez

Prostřeno XI (22) 18.6.2015 dezert Foto:

Pracný moučník byl prý opravdu famózní, jen Petr tam cítil trošku slanou chuť pomazánkového másla.

Doba přípravy:
Počet porcí: 10-15
Suroviny
Kokosové těsto:
bílek 5 ks
kokos 150 g
prášek do pečiva 1 sáček
Ořechové těsto:
mleté lískové oříšky 100 g
prášek do pečiva 1 sáček
kakao 3 lžíce
bílek 5 ks
Krém:
mléko 400 ml
vanilkový cukr 1 sáček
vanilkový pudink 2 balení
žloutek 10 ks
máslo 250 g
pomazánkové máslo bez příchuti 150 g
čokoláda na ozdobu
Postup
1

Připravíme si plech na pečení o velikosti 32 x 23 cm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

2

Bílky vyšleháme s cukrem na tuhou pěnu a postupně přidáváme kokos střídavě s moukou, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva. Navrstvíme na plech, který jsme vystlali papírem, a dáme péct na teplotu 180 stupňů na 15 minut.

3

Zatímco se peče kokosový plát, připravíme si hnědé těsto. Ořechy smícháme s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Bílky si vyšleháme spolu s cukrem do tuhé pěny a postupně přidáme smíchanou sypkou směs. Upečeme stejně jako kokosové těsto.

4

Připravíme si krém. Mléko dáme na oheň, přidáme vanilkový cukr (nebo můžeme přidat lusk vanilky, který necháme v mléce ponořený jednu hodinu) a cukr krystal, následně přidáme pudinkové prášky. Postupně zahříváme a za stálého míchání přidáváme žloutky. Když hmota zhoustne, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

5

Máslo vymícháme do pěny, přidáme pomazánkové máslo a následně vychladlou žloutkovou hmotu. Ušleháme hladký krém, který navrstvíme na kokosové těsto. Přikryjeme ho hnědým ořechovým těstem a trochu nádivky navrstvíme i na vršek dortu.

6

Vrch koláče posypeme čokoládovými hoblinami a dáme do lednice zchladit. Nakrájíme na řezy a podáváme.

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

cukrářka----.........
Jak tak koukám co čech to 0 29.07.2015 15:21

Jak tak koukám co čech to gurmán.Lajk ani neví co má na talíří,jinak kdyby to védél tak se tak blbě neptá jestli je tam pomazánkové máslo.I ve luxusních cukrárnách je spousta nahražek a pokud se umí skombinovat i neochucené máslo tak je s toho výborný dezert.Je to jenom o schopnosti nebo blbém žvanéním.

janica palica
kokos a ořechy to mi nejde 1 27.06.2015 19:55

kokos a ořechy to mi nejde dohromady ten krém je moc hutný zbytečně moc žloudku

Veverka 276
Tak jej vyzkoušejte. Ořechy 30.06.2015 14:28

Tak jej vyzkoušejte. Ořechy nejsou téměř cítit. Přebije je kokosová chuť. Zákusek je vynikající.

Anonym
Pomazánkové máslo se používá 0 22.06.2015 13:46

Pomazánkové máslo se používá úplně běžně do krému např philadefie apod. jen se to musí trošku umět:-))

Jarča16
Místo pomazánkového másla 1 19.06.2015 11:37

Místo pomazánkového másla bych určitě volila mascarpone nebo měkký tvaroh.

Daniela111
alebo maslo. 20.06.2015 14:40

alebo maslo.

Anonym555
Podle mně se v moučníku 1 19.06.2015 10:21

Podle mně se v moučníku tlučou chutě-kokosová a ořechová placka v jednom? Buď kokos nebo ořechy, ale dohromady to nejde.

Veverka 276
Tak ten recept vyzkoušejte a 30.06.2015 14:25

Tak ten recept vyzkoušejte a potom kritizujte.
Upekla jej moje maminka a hned jsem chtěla recept.
Je prostě vynikající. Dávám mu velkou jedničku.

anonym
nevidim jediny duvod, proc k 0 19.06.2015 03:33

nevidim jediny duvod, proc k maslu pridavat pomazankove. fujtajbl.

Anonym
Pomazánkové máslo je do 2 18.06.2015 20:56

Pomazánkové máslo je do takového krému dobré, ale je třeba se podívat, kolik obsahuje soli. Například pomazánkové máslo jedné privátní značky obsahuje 2% !!! soli a toho jsem si taky všimla až potom, co pracně udělané poháry nebyly k jídlu.

reklama