PO - PÁ v 17:50 na Primě

Francouzská cibulačka se zapečeným toastem

Prostřeno XI (12) praha 15.4.2015 polévka Foto:

Tahle slavná polévka, kterou soutěžící tak rádi a často vaří, i když si u ní popláčou, nemívá v našich končinách moc příznivců, a proto dost často hostitele zklame.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
cibule 1 kg
sůl
celý pepř 1 lžička
bílé víno 100 ml
hladká mouka 2 lžíce
hovězí vývar 1 l
máslo 80 g
petržel 2 stonky
tymián 2 snítky
bageta 1 ks
sýr comté nebo gouda
Postup
1

1Všechny cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo a všechnu pokrájenou cibuli pomalu restujeme asi deset minut. Na chvíli můžeme přiklopit poklicí, aby se lehce podusila, pak zase zvolna restujeme a mícháme, dokud cibule nezhnědne. Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou pečlivě vmícháme. Přidáme směs bylinek a koření (nejlépe zabalíme do buničiny, aby se dalo lehce vyndat) a přilijeme víno. Povaříme dvě minuty, přilijeme vývar, osolíme, opepříme, stáhneme oheň a na mírném ohni za občasného promíchání vaříme ještě půl hodiny.

2

Do trouby rozpálené na 190 stupňů vložíme plech s pečicím papírem a plátky bagety s nastrouhaným sýrem na povrchu. Zapékáme 5-7 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z trouby a vložíme do talíře s horkou polévkou - a takto servírujeme.

Témata článku: Polévky
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama