PO - PÁ v 17:50 na Primě

Francouzský fialový brambor plněný houbovým ragú

Prostřeno XI (12) praha 15.4.2015 předkrm Foto:

Plněný brambor byl – světe, div se! – opravdu fialový i v dužině pod slupkou!

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
fialové brambory 5 ks
olivový olej 1 lžíce
sůl
šalotka 2 ks
tymián 1 snítka
houby dle sezony 250 g
suché bílé víno 100 ml
kuřecí vývar 100 ml
vyzrálejší sýr 50 g
Postup
1

Do vroucí osolené vody dáme vařit omyté neoloupané brambory. Během vaření brambor si připravíme houbové ragú.

2

Najemno nakrájenou šalotku zlehka orestujeme na olivovém oleji a přidáme houby, nakrájené na menší kostičky a nasekaný tymián. Restujeme asi pět minut, poté přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol – stačí pár minut. Dále přilijeme kuřecí vývar a necháme povařit bez pokličky. Po lehkém zredukování přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a po dalších pěti minutách můžeme přidat najemno nastrouhaný kvalitnější sýr, který necháme rozpustit. Směs přecedíme a omáčku ještě tyčovým mixérem promixujeme do hladka. Objem cedníku opět vrátíme do omáčky.

3

Uvařenou bramboru rozkrojíme napůl a seřízneme spodek, aby se dala postavit na talíř. Malou lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek brambory, bramboru uvnitř osolíme a sloupneme, poté vlijeme ragú a brambor ozdobíme plátkem sýra, který jsme použili do ragú. Zbylé ragú můžeme použít i na ozdobu talíře.

Témata článku: Předkrmy a chuťovky
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama