PO - PÁ v 17:50 na Primě

Grilovaný lososový filet podávaný na ledovém salátě

Prostřeno XI (10) praha 24.3.2015 předkrm Foto:

Takovýto předkrm by se klidně hodil jako hlavní chod.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
na veku:
cukr krupice 1 lžička
droždí 1 kostka
mléko 450 ml
prášek do pečiva 1/2 sáčku
sůl 2,5 lžičky
máslo 70 g
Na olivovou tapenádu:
černé olivy bez pecky 200 g
ančovičky v oleji 4 ks
česnek 1 stroužek
kapary 1 lžíce
citronová šťáva
čerstvě namletý pepř
Na holandskou omáčku:
máslo 250 g
drcený bílý pepř 1 lžička
vinný ocet 2 lžíce
suché bílé víno 2 lžíce
šťáva z půlky citronu
Na lososa:
losos 150 g
čerstvě mletý barevný pepř
sůl
ledový salát
hladkolistá petržel
kudrnka
Postup
1

Veka: připravíme si kvásek - do vyšší nádoby rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, chvilku necháme rozpustit, zalijeme asi polovinou množství teplého mléka, lehce poprášíme moukou. Dáme na teplé místo vykynout. Do větší mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a kypřícím práškem. Přidáme žloutek, vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo. Podle potřeby přiléváme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryté dáme kynout na teplé místo na hodinu až hodinu a půl. Poté rozdělíme na 2–3 díly, uděláme tvar veky, dáme na plech a necháme znovu vykynout (asi ½ hod., někdy i déle). Těsně před pečením nařízneme povrch ostrým nožem, můžeme posypat sezamovými semínky, potřeme vodou. Pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Je dobré před pečením umístit pod plech nádobu s vodou.

2

Olivová tapenáda: všechny ingredience rozmixujeme (třeba tyčovým mixérem). Citronovou šťávu dle chuti a olivový olej dle potřeby přidáváme až nakonec.

3

Holandská omáčka: bílé víno s octem a pepřem vaříme v rendlíku, zredukujeme o jednu třetinu, necháme vychladnout, přecedíme do žáruvzdorné misky, přidáme žloutky a vyšleháme. Přendáme do připravené vodní lázně, dále šleháme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká. Sundáme z vodní lázně, pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme, dokud omáčka nezhoustne a neleskne se. Nakonec přidáme citronovou šťávu sůl a pepř.

4

Losos: lososový filet osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Necháme asi 30 minut odležet. Grilujeme cca 4 minuty z každé strany. Začínáme kůží dolů o chviličku déle, aby se kůže propekla. Ledový salát natrháme na větší kousky, trochu prosolíme a lehce pokapeme citronovou šťávou. Při servírování dáme ledový salát doprostřed talíře, na okraje rozmístíme několik půlek cherry rajčátek. Na salát klademe grilovaného lososa, přelijeme holandskou omáčkou. Ozdobíme plátkem citronu a petrželkou. Podáváme s lehce opečenou vekou (na grilu), kterou potíráme olivovou tapenádou.

Témata článku: Předkrmy a chuťovky, Ryby a mořské plody
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama