PO - PÁ v 17:50 na Primě

Grilovaný váleček vepřové panenky

Prostřeno XI (9) moravskoslezsko 19.3.2015 hl. chod Foto:

Velmi oblíbený způsob přípravy panenky a kombinace chutí.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
Na gratinované brambory:
smetana ke šlehání 500 ml
mléko 500 ml
parmazán 150 g
česnek 3 stroužky
brambory 1,5 kg
Na maso:
vepřová panenka 1 kg
čerstvé lístky tymiánu 10-15 ks
česnek 2 stroužky
Na grilovanou zeleninu:
žlutá paprika 1 ks
červená paprika 1 ks
zelená paprika 1 ks
Postup
1

Brambory: Nejdříve si předehřejeme troubu na 190 °C. Brambory oloupeme a nastrouháme je na struhadle na asi tři mm tenké plátky. Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedeme k varu. Teprve pak přidáme plátky brambor, necháme je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce. Děrovanou naběračkou brambory vyjmeme z mléka a polovinu jich naskládáme do zapékací mísy a zasypeme polovinou sýra. Přidáme druhou polovinu brambor. Z mléka a smetany vyndáme česnek a naběračkou brambory zalijeme tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly! Navrch nasypeme sýr. Pečeme pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýšíme teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.

2

Maso: Aby maso mělo tu nejlepší chuť, je potřeba jej naložit jeden den dopředu. Maso vložíme do misky, popepříme, posypeme lístky tymiánu a potřeme rozlisovaným česnekem, maso poté zakápnu olivovým olejem a vložíme do lednice. Následující den jej hodinu před pečením necháme odležet v pokojové teplotě a odstraníme z něj česnek a tymián, aby se na grilu nespálil a maso nám nezhořklo. Dále si můžeme připravit gril, kde brikety rozpálíme na teplotu cca 200–220 °C, při dosažení požadované teploty mohu na rošt vložit obě panenky na 5 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany, po uplynutí celkem 10–11 min gril otevřeme a můžeme maso vytáhnout – maso zabalím do alobalu na 7 minut, aby si odpočinulo a nepustilo šťávu – trochu šťávy, co vyteče, přelijeme z alobalu do misky. Maso máme připravené, takže jej můžeme servírovat na plátky na talíř společně s gratinovanými brambory a restovanou zeleninou. Maso je potřeba si na talíři osolit podle chuti a polít šťávou.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Nitas/
Se vloudím ke gratinovaným 0 19.03.2015 19:42

Se vloudím ke gratinovaným bramborám. Úžasný kulinářský zážitek, všichni se olizovali až za ušima!! Jak je to možné ?! Na sto honů to zavání tolik vytýkaným nešvarem používaným v současné české kuchyni - smetana, sýr a zapéct... Název dobrý, všechno dobré. Šťouralové mají utrum.

xxů
nechci prudit, ale KDE je ten 2 19.03.2015 18:51

nechci prudit, ale KDE je ten valecek? predstavoval jsem si takovy stancl panenky (ani by nemusela byt VEPROVA))), ale tam jsou dva camfrlousci a pres to nejake lupeni, evokuje to jeden vtip... ten rizek je pod tim citronem))

Nitas/
haha - skoro jako minulý 19.03.2015 19:45

haha - skoro jako minulý týden se žraločím steakem. Též bylo třeba chvíli na talíři hledat. Ale našli, rádcové, našli!!

xxů.
Taky mě to napadlo, na grilu 20.03.2015 00:13

Taky mě to napadlo, na grilu tolik masa a na talíři kousky, a připadalo mi, že hlad měli. Takže by to zvládli, nebo se má jen ochutnávat?

reklama