Pondělí - Pátek 18.00

Holubky

Prostřeno IV (10) - Praha - 1.11.2011 - hl.jidlo
Průměr: 4.4 (37 hlasů)
Paní Marcela uvařila romské menu. Začala národními jídlem holubky, což jsou zelné závitky s masem. Mohou být také s rýží a podávají se teplé i studené.

Ingredience

pepř 0.5 lžiček
sůl 1 lžička
hlávkové zelí 1 kus
vepřové mleté maso 500 g
uzená klobása 1 kus
rajský protlak 1 balení

Předkrm

Holubky

 

Postup:

Zelí napaříme doměkka, mleté maso a klobásu orestujeme. Okořeníme a dochutíme solí, pepřem a lžící protlaku. Zabalíme závitky a v osolené vodě je povaříme, dokud nezměknou. S pomocí rajského protlaku a vývaru doděláme trochu šťávy.

 
Autor: Marcela Halušková Vhodné pro vegetariány: ano Počet porcí: 5 Obtížnost: pro mírně pokročilé Doba vaření: 45 minut Národní kuchyně: vietnamskáDoba přípravy: 30-60 minutKategorie: restování, předkrm, vaření Teplota přípravy: 160 °C

Diskuse

sabatini1s:
HOLUBKY 0 21.12.2011 21:46

Holubky nejsou zname jen v POLsku ale hlavne ve Slovinsku a na balkane.maji to jako vanocni predkrm i jako hlavni chod....delaji je z rozemleto masa z uzenych zeber -pripadne co je dobre uzene...zelne listy ryze......je to vyborne-pokrm se nazivaji SARMA.....

zlatickova:
romske jidlo??? 3 03.11.2011 14:13

Tak Vas vsechny vyvedu z omylu.. holoubky je polske jidlo..nazyvane golombky.. jidlo pochazi s polska z tkzv.Gural.. z hor.. pobliz hranic z Ruskem... Pro vegetariany si myslim ze neni nebo je to vlastne v udusenem zelnem liste mlete maso s uvarenou ryzi.. a k tomu se podava protlakovy a nebo hribovy "soc". :) Spravne by tam klobasa nemela co delat jen mlete maso a ryze.. a list.. plus koreni pepr sul.... :)

gott:
Tak jako náš národní řízek je 03.11.2011 20:29

Tak jako náš národní řízek je původně z Itálie, tak holubky se dělají nejenom v Polsku ale také na Ukrajině, kde jim říkají holubce. Stejně tak to vaří i původní češi v rumunské oblasi Banát. Potom nevím, proč by to nemohlo být součástí i romské tradiční kuchyně...

natynka:
fakt je,že je to hodně 03.11.2011 22:04

fakt je,že je to hodně rozšířené jídlo,babi pocházela ze slovenska a taky je dělala a páč na nich ujíždím,tak je dělám dost často,trošku jinak, než paní Marcela (mimochodem moc příjemná paní)- mleté maso smíchám s polosyrovou rýží,osolím,opepřím,zabalím,naskládám do hrnce,přidám bobkáč a nové koření,naliju protlak a trochu doředím vodou,aby byly potopené,pomalu dusím,na talíři dávám na holubky pěkný kousek másla,sakra,slintám,jdu juknou,co zakousnu (přítel je v práci,tak musím do lednice)

hovno ti je potm:
Golombky 05.03.2013 22:08

Ano,zadna klobasa,jen ryze a mlete maso.Nektere narody si proste k tom pridali.Ale je to jidlo pro ne moc bohate rodiny,takze jen ryze,trosek mleteho a zelny list.

M.B:
Food 1 02.11.2011 23:58

Holubky jako předkrm? To snad né:(( a ta Polívka s těma lečkama v kombinaci s vlasem,
Je děsivá!!! Jsem cikánka a jen můžu říct že takhle
Jak předvedla paní cikanckou kuchiň,vůbec není,ty igredience co do toho dává a spůsob vaření hrozný!!!

Krokzakrokem:
... 05.11.2011 23:23

Kuchyň se píše s Y!!!!!!!!!!!!

jelen:
proč netisknete správné 1 02.11.2011 08:08

proč netisknete správné ingredience.paní Marcekla tam dávala ještě uzený a vepřové maso orestované

jezdam:
a kde je ta rýže vařená 02.11.2011 13:12

a kde je ta rýže vařená můžete to laskavě napsat celé

čolek:
placky můžu 1 02.11.2011 06:56

placky můžu doporučit,vynikající záležitost

Zasoutěžte si v pořadu i vy